thumb

СДС-София иска Национална конференция

Градският съвет призовава за извънреден Национален съвет и възстановяване на диалога в НИС

thumb

Има сценарий за разбиването на СДС, заяви Божидар Лукарски

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че не мога да се извиня от името на сценаристите, ка...

thumb

Костадин Марков и Антон Койчев в разговор за НС на СДС по БНТ

Според Антон Койчев делегатите са имали нагласа, че ще се води дебат за политическото бъдеще на СДС

СДС-Бургас към МОН: Проверете всички фирми, обучавали по програмата „Студентски практики”

12.02.2015

Insert full size

Криминалната схема с източване на евросредства чрез фиктивни стажове по програмата „Студентски практики” , за която признаха и от МОН, изисква проверка на всички 15 000 работодатели, обучавали студенти. Затова настояват от СДС-Бургас и призовават Министерството на образованието и науката, което е бенефициент по проекта,  този път да не делегира отговорността на ВУЗ-овете, а само да извърши  проверката.
„Повече от интересно е какъв точно стаж биха могли да проведат във фризьорски салон студенти от  Техническия университет или от Университета по хранителни технологии. Вторият въпрос е защо университети не са видели разминаването между специалността на студента и дейността на фирмата, с която са подписали договор по програмата?”, пита  председателят на младежката структура на СДС-Бургас Дончо Златев.

С казуса се ангажира и зам.-председателят на СДС и народен представител от Реформаторския блок Костадин Марков, който ще отправи въпрос към  министъра на образованието проф. дпн Тодор Танев.

Само преди ден, след разследване на една от националните телевизии,  Министерството на образованието и науката призна за криминална схема,  свързвана с източване на евросредства. Разследването на медията показа, че във фризьорски салон във Варна фиктивно са обучавани стотици студенти без знанието на собственичката на фирмата. Част от студентите са били и от Университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас. Това обаче не е първият сигнал за нередности по програмата. Още миналата година, по време на управлението на кабинета Орешарски, от  СДС-Бургас алармираха, че между  март и април квотата на част от 51-те висши учебни заведения  бе  предсрочно орязана. Тогава мотивите за решението на МОН  не станаха ясни.

„Студентски практики”  е проект,  финансиран от структурните фондове на Европейския съюз. Бюджетът на проекта е 60 милиона лева. Водещ партньор в него е Министерството на образованието и науката, а всички 51 висши учебни заведения в страната са второстепенни партньори. До момента стажове са преминали 71 000 студенти. Остава въпросът  колко от обученията са фиктивни и колко пари са били отклонени? Също какъв е броят на случаите на злоупотреба  с данни на фирми, които  са били регистрирани по програмата без да знаят.


Tags: МОН, студентски практики, СДС-Бургас, Дончо Златев

Още по темата

thumb 18.04.2018

Дончо Златев: За младите хо...

За мен най-важно е решенията, които ще вземем за развитието на парт...

thumb 30.05.2014

Дончо Златев: Няма да позво...

Интересно е, че българите, гласували в чужбина, са наредили Рефо...

thumb 25.05.2014

Дончо Златев: Гласувах за н...

Най-младият кандидат за евродепутат гласува в 9:30 ч.

thumb 25.04.2014 - Бургас

РБ - Бургас почете жертвите...

Реформаторският блок в Бургас почете жертвите от арменския геноцид

thumb 24.04.2014

Дончо Златев: Правителствот...

Реформаторите питат: Взе ли правителството от парите на студентите?

thumb 24.03.2014 - Бургас

Дончо Златев влезе в евроли...

Обявиха листата на Реформаторския блок за Европейските избори

thumb 22.09.2013 - Бургас

Константин Райков е новият ...

На регионална конференция в Бургас бе избран нов член на НИС на СД...