thumb

Честито Възкресение Христово!

Светли Великденски празници!

thumb

Националният съвет на СДС свиква редовна отчетно-изборна конференция на 13 май

Основната цел на конференцията ще бъде СДС да инициира бъдещото трайно обединение на десницата

thumb

Божидар Лукарски и НИС на СДС подават оставки

НИС свиква заседание на Националния съвет на СДС на 4 април 2017г.

thumb

Божидар Лукарски: На 26 март всеки десен глас е важен

Най-добрият сценарий е дясно-центристко правителство. Само такова управление може да спре подмяната, която готви БСП,...

Божидар Лукарски: На 26 март всеки десен глас е важен

25.03.2017
Г-н Лукарски, вече сме на финалната права  преди изборите, какви са основните цели, които си постави вашата коалиция "Реформаторски блок - Глас Народен" по време на предизборната кампания?
 
Основната цел на КП "Реформаторския блок - Глас Народен"  и на мен като лидер на Съюза на демократичните сили, е да не допуснем БСП и ДПС отново да управляват. Да не осъмнем след 26-ти с нов кабинет тип „Орешарски“ от 2013г., който да върне България години назад. Защото ние сме автентичната дясна  коалиция, доказали сме, че можем да защитаваме интересите на  истински десните хора, че можем да обединяваме, а не да разединяваме и затова ще имаме силно представителство в следващия парламент.  Призовавам всички демократи да гласуват за нас, за да не се разпилява десния вот и техните гласове да се прелеят за ГЕРБ и БСП. 
 
Обиколките из страната Ви срещат с много хора, какво най-често  чувате от тях?
 
Проведох много срещи по време на предизборната кампания с различни хора. Виждам, че българите са уморени и им е писнало от избори. Притеснението, което често се споделя по време на срещите е,  че може да има следващи парламентарни избори наесен. България се нуждае от спокойствие и стабилност,  а това може да стане с отговорно дясно - центристко правителство, което да е адекватно на усложнената международна обстановка и предизвикателствата, които очакват Европа. Освен това, нека да не подценяваме и финансовата част – изборите са скъпо нещо и  не е разумно през няколко месеца да се харчат толкова много пари от бюджета за провеждането им. 
Разбира се, хората са притеснени за доходите си, за работните си места, за бъдещето на децата си, но повече от всичко искат спокойствие. Хората искат да могат да предвидят утрешния ден, да знаят накъде се развива страната ни, да знаят че имат гаранция за реда в държавата, за сигурността по границите и за свободата на инициативата. А затова е необходимо стабилно дясно управление. Такова, което не изпразва хазната, за да  си осъществи мегаломански проекти, а натрупва и надгражда.
 
С какво вашата предизборна програма е по-добра от другите?
 
Нашата програма предлага реалистични, а не бомбастични мерки за икономическо развитие. Ние не си позволяваме да лъжем хората с неизпълними и популистки обещания, които накрая остават само на хартия, както правят другите партии. Те обещават високи пенсии и заплати, но крият от хората, че за да стане това, трябва да се увеличат данъците или да се теглят нови заеми. Ние отказваме да участваме в тази лъжа. Сред основните приоритети от икономическата ни програма е запазване на сегашната данъчна система, в т.ч. и на плоския данък и противопоставяне на всички политики и предложения, които директно или индиректно носят след себе си покачване на данъците. Намаляване на ДДС за всички до 18 процента, като още първата година очакваме 1 млрд. лева да останат в джоба на хората и бизнеса. Залагаме и на вдигането на прага на регистрация по ДДС от 50 000 лв. на 200 000 лв. с цел стимулиране на малкия и средния бизнес и изсветляване на икономиката. Предлагаме и замяна на разрешителните режими с уведомителни, където е целесъобразно, в т.ч. въвеждане на правило, според което нов административен режим е допустим само при отмяна на два съществуващи.
 
Мога да продължа още дълго да изброявам акценти от нашата програма, но искам специално да кажа, че  за нас от изключително значение е и приемането на Българска национална доктрина, която да предложи дългосрочна визия за развитието на българската нация. Вече е неотложно да направим това, защото България трябва да има приоритети, които да следва и те да бъдат приети със съгласие от основните политически сили.
 
Акцентирахте основно върху икономическите послания на коалицията Ви, но смятате ли да продължите и започната съдебна реформа, която сякаш се превърна в препъни камък на предишното управление? 
 
Съдебната реформа винаги е била важен приоритет в нашата програма. Ефективното противодействие на корупцията е свързано с реформа в съдилищата, а не само с прокуратурата, както твърдят други, маргинални партии, наричащи се десни. Затова първият закон, който ще предложим в парламента, ще бъде антикорупционният. Трябва да се осъзнае, че корупцията е най-вече в  търговското и гражданското  право, а не толкова в прокуратурата. Само 30 процента от делата са свързани с прокуратурата, а истинското правораздаване е в съдилищата. Там трябва да се бръкне и да се направи истинска съдебна реформа.
 
 
Според Вас в каква посока ще се развият събитията след 26 март? 
 
Най-добрият сценарий е дясно-центристко правителство. Само такова управление може да спре подмяната, която готви БСП. Няма как да повярваме на Нинова, която твърди, че демокрацията ни е отнела много, че ще запази посоката на България и ще гледа към Европа, а не към Москва.  Няма как да забравим, че през последните 28 години винаги, когато управляваше БСП, това завършваше с катастрофа. 
Моят призив е за пълна мобилизация на десните хора. На 26-ти март всеки десен глас е важен! Гласувайте за „Реформаторски блок-Глас народен“ с номер 21, за да имаме силна група в парламента и да дадем мощен десен отпор на БСП и ДПС! 

Tags: 23 МИР, Божидар Лукарски, СДС

Още по темата

thumb 31.03.2017

Божидар Лукарски: Трябва да...

Подалият оставка лидер на СДС Божидар Лукарски определи като пораже...

thumb 30.03.2017

Румен Христов: Необходимо е...

Зам.-председателят на Съюза на демократичните сили Румен Христов за...

thumb 28.03.2017

Божидар Лукарски и НИС на С...

НИС свиква заседание на Националния съвет на СДС на 4 април 2017г.

thumb 29.03.2017

Божидар Лукарски: Всички н...

За мен оставката е лично решение, смятам, че така се прави когато з...

thumb 22.03.2017

Филип Кирев: Длъжници сме н...

Развитието на спорта, особено масовия и аматьорския, е важна част о...

thumb 22.03.2017

Участие на Божидар Лукарски...

Участие на председателят на СДС и водач на КП "Реформаторски блок -...

thumb 20.03.2017

Костадин Марков: Влизането ...

Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” подари атрактивно шоу ...

thumb 20.03.2017

Божидар Лукарски: РБ се офо...

Реформаторският блок се оформи като център и обединител на автентич...

thumb 17.03.2017

Божидар Лукарски: Служебния...

Каузата на коалиция "Реформаторския блок - Глас Народен" на тези и...

thumb 18.03.2017

СДС и Реформаторски блок - ...

Коалиция "Реформаторски блок-Глас Народен" почете паметта на жертви...