Антон Койчев: В столичния бюджет парите за здраве са с 5 млн. повече

„Има директори на болници, които са като феодали“, смята Антон Койчев

С 5 милиона повече ще са парите за здравеопазване от предходната година. Те са разпределени за профилактични програми и финансиране на програми за донорски яйцеклетки, инвитро и други. Силна инвестиционна политика имаше в лечебните заведение, което доведе до преобразяването на голяма част от тях“, заяви в студиото на „Денят ON AIR“ председателят на Комисията по здравепазване в Столичния общински съвет д-р Антон Койчев.

По думите му общинските лечебни заведения са в най-тежко състояние, но в столицата няма драматични казуси.

„Нямаме драматични ситуации на масово напускащи сестри, ситуацията е овладяна и спокойна. Средната възраст на лекарите и мед. сестрите е над 52 години. След 10 години цели специалности ще липсват, ако не се вземат мерки“, каза още д-р Койчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него педиатрията е една от специалностите, в които има дефицит на кадри.

Има директори на болници, които са като феодали, сякаш са абонирани за постовете си. Рамковият договор няма да реши нещата.  В него има и положителни неща, но те са по-скоро плахи стъпки и опит за реформа. Тук е въпрос на много интензивен във времето диалог за постигане на съгласие в цялото общество какво здравеопазване искаме да имаме“, категоричен бе Антон Койчев.

Той изрази тезата, че голямата ни слабост е в менажирането.

„Между различни специалности има дисбаланси, има и регионални дисбаланси. Това е наслагвано в годините. Когато наливаш пари в нереформирана система, резултатът е един и същ. С цената на доста усилия Ананиев успя да постигне макар и крехка стабилизация на сектора„, заключи д-р Койчев.

Той коментира и темата за детската педиатрия в столицата.

„След 2 г. ще имаме детска поликлиника в София. Беше въпрос на капацитет на системата. Доколкото имам информация, детската болница ще започне да се строи. Сградата е вече на груб строеж“, каза председателят на Комисията по здравепазване в СОС.

Видео на: https://www.bgonair.bg/a/28-denqt-on-air/184079-ot-stolichniya-byudzhet-5-mln-leva-poveche-za-zdraveopazvane-v-sofiya