Д-р Антон Койчев: Не сега е времето да се правят масови тестови, които ще имат известен признак на недостоверност

Заболелите с Ковид-19 в световен мащаб надхвърлиха 450 хиляди, включително 20,519 смъртни случая.

„От моя гледна точка ще издържат не само софийските болници, те са готови и са посрещнали първите заразени с Ковид-19. Мащабът на епидемията е толкова всеобхватен и толкова сложен, че в някои отношения е непредвидим. Това, което се изисква от нас, от Националния кризисен щаб, е изпълнено до последната запетайка. Да похвалим действията на правителството и на щаба за изключителната реакция“, каза общинският съветник от СДС д-р Антон Койчев в предаването „Денят ON AIR“.

Според него не сега е времето да се правят масови тестови, които ще имат известен признак на недостоверност.

Той посочи, че Италия е изключително добре развита държава, но въпреки това е имало претоварване на здравната инфраструктура.

„Ломбардия е сред 10-те най-добре области, снабдени с медицинска здравна логистика и осигуреност в региона. За да не стига до срив в здравната система, единственият начин са мерките, които предлага щаба – ограничаване максимално на физическите контакти. Няма друг вариант, защото иначе рискуваме да не издържи здравната структура. Столичните болници имат готовност по препоръка на щаба и под неговото ръководство да разкриват достатъчно на брой инфекциозни легла„, каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Койчев допълни, че в България има 1463 общо в цялата страна, а в световен мащаб има голямо търсене. Той посочи, че Китай е глобален производител не само на респиратори, но и на лекарства.

„Мисля, че почти няма места и колеги, които да нямат предпазни средства. Сигурен съм, че скоро ще има ваксина. има различни научни съобщения за лекарства, които са в последна фаза на изпитване. Ние следваме опита на колегите, които се сблъскаха челно с това бедствие“, категоричен е той.

Всеки от нас може да е носител на този вирус, според него.

Вижте целия разговор във видеото.