Муравей Радев: Мисията СДС

Синята партия е родоначалникът, естественият център около който могат да се обединят автентичните десни сили

Днес, след тридесет годишна дистанция имаме всички основания да наречем СДС мисия. Защото Съюзът беше създаден като мисия. Мисия за смяна на системата. При това реална, а не козметична на каквато се надяваха червените кукловоди извършили дворцовия вътрешно партиен преврат на 10.11.1989 г.
За СДС и неговата дейност през тези тридесет години може да се говори и пише много. От различни страни и позиции. Каквото и да се каже обаче за феномена СДС – важи безспорният факт, че без него, днес България щеше да бъде много, много по – различна. Щеше да прилича на Беларус, или в най – добрия случай на Молдова. Не се случи, защото СДС въпреки неистовата съпротива в началото на БКП, а после на приемницата й БСП, въпреки саботажните акции на апаратчиците от ДС и въпреки вътрешните грешки на растежа извърши успешно своята мисия. Превърна България в демократична държава с конкурентна пазарна икономика и трасира необратимо пътя на страната към членство в НАТО и Европейския съюз.
Логично е да си зададем въпроса, след като СДС е мисия и то мисия успешно извършена, има ли място в днешният политически живот на България. Още повече, че в бившите социалистически държави, партиите, които смениха системата отдавна са извън политическия оборот. Моят отговор е еднозначен – има. И то не защото изпитвам носталгия по онова време и към партията на която съм бил заместник председател. ИМА, защото днес страната се нуждае от нова мисия.

Обединение на Дясното пространство

Онова, което се нарои от някога мощната и голяма дясна партия, днес е разпокъсано, разделено, а част от него и подменено /няма ляво, няма дясно/и вкупом изпадна от реалния политически живот, лишавайки своите десни избиратели от парламентарно представителство. Сега е моментът, един ярко изразен десен субект какъвто е СДС да се заеме с изпълнението на тази мисия. И да продължи по трънливия път, защото няма по – естествен изпълнител на тази мисия от СДС. И защото СДС е родоначалникът, естественият център около който могат да се обединят автентичните десни сили на базата на няколко основни ценностни признака:

– Последователен и неотклонен евроатлантизъм                    

– Дясна идеология – чиста и конкретна в проявленията си и християнконсерватизъм от европейски тип

– Антикомунизъм

Това за антикомунизма съвсем не е анахронизъм. Не е отживелица нито в световен, нито в европейски още по – малко в български контекст. Днес комунизмът се проявява в модерни съвременни форми, които на запад се обобщават с понятието „културен комунизъм“ и са не по – малко опасни от „стандартния“ комунизъм причинил най – много злини на човечеството. В България, при наличието на болшевизиралата се социалистическа партия, която неистово протяга ръце към властта, тази борба е повече от задължителна. И никакви съображения или причини изтъквани от доморасли, уж десни политици не могат да оправдаят единодействия с комунистическата партия.
В заключение, мисля, че днес СДС има нова мисия. Надявам се да я изпълни успешно като първата, да обедини автентичното дясно пространство в мощна дясна коалиция или съюз и на следващите парламентарни избори да намери достойно присъствие в НС, където заедно с идеологически близки партии да поведе страната по единствено верния десен път на развитие. Желая им успехи.

faktor.bg