Румен Христов: България може само да спечели от влизането в еврозоната, твърденията на русофилите трябва да бъдат опровергани

България може само да спечели от влизането в еврозоната, твърденията на русофилите трябва да бъдат опровергани. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ лидерът на СДС Румен Христов. Той обясни, че това е най-значимата стъпка на страната ни след влизането й в НАТО и ЕС.

Съществува възможност държавите от еврозоната да откажат членство на България в този обмен на курса, но ако има опит за промяна на курса в посока неизгодна за страната, тя ще се откаже, каза още председателят на СДС.

„Ние бихме могли, тъй като ще бъдем две години в изравнителния механизъм и плаващ курс, влизайки в еврозоната, да поискаме съотношението между лева и еврото да бъде в полза на лева. Обменната стойност да не е фиксирана на 1.95583, което беше прието от Народното събрание, но това е не повече от 1.95583, бихме могли да водим преговори за 1.8 и 1.7. Всички показатели сочат, че българският лев е подценен“, обясни той.

Румен Христов обърна внимание, че няма опасност спестяванията на гражданите да бъдат стопени или загубени. Ако населението реши, че има опасност и започне да променя спестяванията си ще загуби първо заради това, че прекратява предсрочно влоговете и ще трябва да изплати таксите при транзакцията. Освен това от курсови разлики ще загуби много повече. Той добави, че мониторингът, извършван от Европейската централна банка, ще се отрази позитивно, защото България е недисциплинирана държава.

Слав МЕХАНДЖИЙСКИ