Румен Христов в „Тази сутрин“: СДС не може да участва в протести, които да върнат БСП на власт

Според мен хората, които отиват в партията на Цветан Цветанов са част от бившото ръководство на СДС Пловдив и 10-15 души около тях. Те не са подали заявление в партията. Аз съм любопитен от тези 300 обявени да проверим по телефон колко са действително напусналите. Аз твърдя, че не са повече от 10-15 души, буря в чаша вода, заяви  пред btv Румен Христов,  по повод новината, че над 300 членове на партията от Пловдивско се присъединяват към „Републикаци за България“. „Тези, които са неудовлетворени от гледна точка на позициите, които имат в партията, може да го направят. Не очаквам такъв процес в цялата страна, защото ние сме малка, консолидирана формация. Не очаквам резултатът, който чертаят някои.“, заяви Румен Христов. Цветанов привлече 300 членове на СДС в Пловдивско По думите му отцепниците са показали своята позиция срещу СДС още по време на местните избори. „Първо, тези хора на последните местни избори, подкрепиха кандидатът на червеното БЗНС, още тогава те се самоизключиха. Да, това е един оздравителен процес“, смята Христов. Според него са несъществени обвиненията им, че ръководството на СДС е абдикирало от ролята си. „Категорично не, участието на ръководството на СДС е многократно повече от преди. Позициите ни са по всички важни за обществото въпроси, ние не абдикираме.“, категоричен е той.
Преговори със ГЕРБ се водят за следващите избори, подчерта лидерът на СДС. Според споразумението с партията на Борисов, съюзът между двете политически формации би трябвало да бъде тестван на три последователни избора – т.е. да се завърши пълен цикъл. До момента двете формации се явиха заедно на евроизборите и на тези за местна власт.  Нормално е СДС да дава дясна легитимност на ГЕРБ, винаги за нас основен опонент е бил БСП.Не става дума за търгуване, а опит за събиране на десните гласове. Не е хубаво да пилееш гласовете в дясно и те да отиват в други политически сили , напр. БСП.“, категоричен беше Христов.
Той заяви, че СДС не може да участва в протести, които да върнат БСП на власт, защото социалистите винаги са се проваляли в управлението и са водели България до кризи.
Целият разговор може да гледате във видеото