Румен Христов: Единната ставка на ДДС е добър вариант за България

Светът продължава да отваря икономиката си на фона борбата с пандемията от Ковид-19. За България се прогнозира свиване на икономиката със 7,2%.

Ще се възстанови ли страната ни от икономическата криза след коронавируса?

„По отношение на здравните мерки правителството се справи много добре. Факт е, че сме на едно от последните места по заболеваемост и смъртност. В сравнение с това, което се случва в другите държави, резултатът е много добре. Що се отнася до икономическите мерки, разбира се, там очакванията бяха по-големи, но то винаги е така, когато държавата реши да помага.  По отношение на мярката 60/40 има какво още да се направи, защото процентът, който е усвоен е твърде малък. Това означава, че има неща, които възпрепятстват бизнеса, който беше затворен“, каза лидерът на СДС Румен Христов в „Денят ON AIR“.

И отбеляза, че около 2% от мярката са усвоени, което показва, че има нужда от усъвършенстване.

„Аз съм съгласен, че когато се раздава, няма значение дали сме физически лица или за фирми, да се гледа какъв е техният принос. Имаше сфери, които бяха затворени и много от собствениците не можеха да си позволят да плащат тези 40% и да се възползват от тази мярка. Трябва да се помисли на кои критерии трябва да се отговаря“, допълни Христов пред Bulgaria ON AIR.

Лидерът на СДС смята, че единната ставка е добър вариант за България.

„Ако нашият бюджет може да си позволи да се лиши от част от постъпленията от ДДС – нека мислим за намаляване на единната ставка от 20 до 19%, но не е толкова лесно. Да, ще има ефект, ако се намали за всички сектори. Но най-недисциплинираното в случая е, че и други сектори и отрасли започват да питат защо и при тях не е намалено ДДС-то. Изчисленията показват, че между 160-170 млн. лв. ще бъде загубата за бюджета“, подчерта Христов.

По думите му щеше да е по-добре, ако тези милиони бяха дадени в помощ на ресторантьорите.

„Но да не посяга към ДДС, защото има винаги вероятност за злоупотреби. Не вярвам толкова много да се източи от това. Сумата е поносима за бюджета, но нека да си признаем, че имаме разходи и за другите програми. За бизнеса е важно да си осигурят нисколихвени или безлихвени кредити. Да не се дава грант“, добави Румен Христов.