Румен Христов: Не трябва да правим референдум за еврозоната

Очакваме резултати от разследванията на ДАНС и прокуратурата, които ревизират най-важните и големи приватизационни сделки. Стартирала е проверката на близо 100 предприятия, едни от водещите са на „Кремиковци“ и на ТЕЦ „Бобов дол“.

„Това беше един епохален процес. Процес, който протече в цяла Източна Европа и не знам дали има държава, в която да има напълно доволни от този процес“, посочи лидерът на СДС Румен Христов в студиото на „Денят ON AIR“ по повод приватизацията.

Той даде пример с „Тройханд“ – най-голямата приватизациионна агенция, която в един момент е била най-голямото дружество, стопанисвало и разпределяло активи. Там процесът е приключил бързо, за по-малко от четири години, като над 5 млн. души са останали без работа.

„Този процес беше един от важните процеси, наложен от ЕС. Императивно беше искането за влизане в ЕС да имаш преобладаваща пазарна икономика. Ние без този процес нямаше как да минем“, смята Христов.Според него при нас приватизацията е закъсняла.

„Имаше някакви дребни наченки по времето на Филип Димитров. Съвсем дребни обекти като малки бензиностанции и други обекти от услугите бяха пуснати на приватизация. После имаше един голям застой. Стартира началото на т.нар. масова приватизация при Жан Виденов. И вече усиленото приватизиране започна при правителството на ОДС“, посочи политикът пред Bulgaria ON AIR.

Относно извинението за приватизацията от Румен Христов, той обясни, че е бил разбран неправилно.

„Времената бяха тежки и имахме да решаваме много въпроси. Сигурно в този процес има допуснати грешки – за тези допуснати грешки, волни или неволни, се извиняваме“, поясни той.Румен Христов счита, че референдум не е необходим и ако допуснем такъв, то България няма да стане член на еврозоната.

„Политическата класа трябва да носи отговорност за решенията, които взема. В момента управляващите от ГЕРБ обещаха, че ще бъдем кандидат за чакалнята на еврозоната през април, дано това да се случи“, заяви той.

И отбеляза, че се притеснява, че забавянето отдалечава страната ни от еврозоната.

Българските граждани не трябва да се притесняват. Това само ще доведе ползи на тях, на български фирми и на държавата ни като цяло„, обясни той.

Лидерът на СДС е на мнение, че е добре да бъде проведена разяснителна кампания за българските граждани относно това до какви промени ще доведе влизането ни в еврозоната. Според него проруските и проевропейски партии няма как да бъдат на едно мнение по този въпрос.

Поради коронавируса виждаме понижаване на раста на икономиката в цяла Европа. Как това ще се отрази на България?

„При всички положения това, което се случва в световен мащаб ще се отрази и на България, защото България не е изолирана държава, а е с много отворена икономика“, обясни Христов.

Той смята, че Паметникът на Съветската армия разделя обществото, затова трябва да бъде преместен в т нар. парк на Социалистическото изкуство.