СДС – Добрич отбеляза 30 години от основаването на съюза

Областната организация на СДС отбеляза 30 години от основаването на съюза.

Той е създаден на 7 декември 1989 година в столицата като коалиция от неправителствени организации и възстановени стари партии, чиято цел е отхвърлянето на тоталитарната система на управление и установяването на демокрация в България.

Началото на СДС – Добрич е поставено седмица по-късно – на 14 декември, от 37 души учредители, събрали се в градския парк, на тогавашната младежка площадка, разказа областният координатор на СДС д-р Ганчо Стоянов.

Той припомни историята на Съюза на демократичните сили, с неговите върхове и неуспехи. „България тръгна по демократичен път през 1997 година, когато изборите бяха убедително спечелени от СДС, след масови протести в цялата страна. В Добрич имаше протести в продължение на 28 дни“, припомни д-р Стоянов.

„Докато преди 4,5 години СДС – Добрич имаше само 5 членове, които си плащаха членския внос, сега партията наброява около 200 души в областта, сред които и доста млади хора“, допълни той.

Общински организации има в Добрич, Добричка, Генерал Тошево, Балчик и Каварна. Предстои да бъде възстановена структурата в Тервел. След последните местни избори СДС има петима общински съветници – двама в Добрич и по един в Балчик, Г.Тошево и Каварна. Успех е и избирането на кмет на населено място от СДС – Евгени Статев в с. Смолница.

Д-р Стоянов посочи, че явяването на СДС и ГЕРБ като коалиция на европейските и на местните избори е успех. „Много често имаме различни мнения, но в ГЕРБ виждаме партньор, който отстоява позициите си докрай“, каза д-р Стоянов.

Гости на срещата, която се състоя в х-л „България“, бяха стари седесари, хора, които разказаха за събитията преди 30 години. Партньорите от ГЕРБ бяха представени от Красимир Николов – председател на добричката организация, и от Живко Желязков. „Чест и удоволствие е да ви поздравя. СДС е най-автентичната дясна партия. В ГЕРБ се радваме, че сме заедно вече на два избора и сме първа политическа сила в града“, заяви Красимир Николов.