СДС към БЛС: Не бъркайте в касичките на децата!

СДС изразява недоумение от искането на БЛС да се плаща 1 лев потребителска такса за преглед на деца при личните лекари, а държавата да поема останалите 1.90 лв.

Наистина ли детското левче е от толкова голямо значение за българското здравеопазване?

За да не стига до такива идеи, ние приемаме за удачно искането на БЛС занапред да се предвиждат допълнително 10 млн. лева годишно от държавата, за да не се изисква такса от децата и да не се ощетяват и педиатрите.

Не можем да не отбележим обаче, че всяка година парите за здраве в бюджета се увеличават, но вместо да се подобряват услугите, се предлагат безумни идеи.

На фона на демографските показатели, които никак не са радостни, недоумяваме как е възможно вместо стимулиращи мерки, да се действа срещу интересите на родителите и децата?!

Вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено след първата година от майчинството, всеки разход е натоварващ.

От СДС вече предложихме мярка, която да подпомогне младите семейства и да ги стимулира да имат повече деца. Настояваме да се работи за законодателна промяна и жените през втората година от майчинството да получават 90 процента от сумата, върху която са се осигурявали, а не 380 лева, както е в момента.

Вместо дискусии в такава насока, обществото за пореден път е принудено да чува идеи, граничещи с цинизъм.

Децата трябва да бъдат разглеждани като най-ценния национален капитал, мислете как да подобрите грижата си за тях, а не им бъркайте в касичката, дами и господа от Българския лекарски съюз!

По време на своето управление именно СДС възстанови БЛС като съсловна организация и я институционализира като основен субект в българското здравеопазване и се надяваме тя да бъде на висотата, която изисква този й статут.