Илия Лазаров: Само с тезата „Долу този!“, „Долу онзи!“ не може да се постигне градивен резултат

Единственият възможен вариант за решение на кризата е да се подготви свикването на избори за Велико народно събрание. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Илия Лазаров, главен секретар на СДС.

„Великото народно събрание може да реши каква да бъде Българската конституция. Да бъде изработена на базата на горчивия опит, който имаме през тези 30 години. Тя трябва да бъде съвременна, европейска, на базата на членството ни в Европа и НАТО. Трябва да се заложат всички необходими неща, включително и второ ниво на местното самоуправление, което вече 20 години не се случва по различни съображения. Не смятам, че това дали ще се смени един прокурор с друг, дали някой ще стане, а друг ще седне, е решението“, обясни той.

Според Илия Лазаров модел на управление се сменя като се сменя системата и Конституцията.

Протестите са твърде дирижирани и защитават определени икономически интереси. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Илия Лазаров, главен секретар на СДС, като добави, че сред протестиращите има и много млади хора, които имат своите възгледи и искат да живеят като връстниците си в Западна Европа. Само че страните от Западна Европа са го постигнали чрез серия от исторически актове, отбеляза той.

„Как да нарека сегашните протести, за да не ги обидя, сравнявайки ги с това, което навремето правеше СДС? СДС срещу Любен Беров изкарваше 2 или 3 месеца наред, по няколко пъти в седмицата, между 10 000-15 000 души, и той не подаде оставка. По мои наблюдения сега излизат между 3 000 и 7 000 протестиращи на ден, а днес пред НС нямаше кой знае каква група. Това е групов натиск, но не и всенародно недоволство. Освен това всенародното недоволство или групата за натиск трябва да има ясни послания какво точно иска.Само с тезата „Долу на този!“, „Долу на онзи!“ не може да се постигне градивен резултат.

„Трябва да има ясна, точна политическа теза“, обясни главният секретар на СДС.