СДС: Българското правителство да наложи вето на преговорите на Република Северна Македония за присъединяването й към ЕС

 

ПОЗИЦИЯ НА СДС

СДС призовава българското правителство да наложи вето на започването на преговори с Република Северна Македония за присъединяването й към ЕС.

СДС, неговият президент д-р Жельо Желев и неговото правителство, с премиер Филип Димитров, първи в света признаха независимостта и териториалната цялост на Република Македония.

Президентът Петър Стоянов и правителството на ОДС подкрепяха неизменно Република Македония в тежките времена, когато беше застрашена нейната териториална цялост.

Първата Декларация за  добросъседство между Република България и Република Македония беше подписана през 1999 г.от правителството на ОДС.

Въпреки тази добронамереност, ние сме свидетели на 28 години злостна антибългарска политика, реторика и репресии към всеки, който дръзне да има куража да е позитивно настроен към България. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония от 2017 г. е системно нарушаван и омаловажаван от страна на Скопие.

Цялата добронамереност на България, която винаги е била моторът за интегриране на Република Северна Македония в евроатлантическите структури, която определи Западните Балкани като приоритет на европредседателството си, среща незачитане и неуважение.

Липсата на желание за преодоляване на наслоените двустранни проблеми и опитите за дребно балканско хитруване показват, че Република Северна Македония не е готова за ЕС.

Видимо, управляващите и опозицията в Република Северна Македония, не осъзнават какво е Европейският съюз, неговите ценности и правила.

СДС счита за дълг на българското правителство да наложи вето на началото на преговорите за членство на Република Северна Македония.