СДС: Възмутени сме от поредните лъжи за Александър Йорданов в сайт за фалшиви новини

ПОЗИЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

 

СДС изразява възмущението си от поредните лъжи  и пасквили, разпространявани в сайта за фалшиви новини, с претенциозното име informiran.net.

В публикация от 19 февруари, със заглавие: „А. Йорданов: Левски  и Ботев са получили онова, което заслужават, единият куршум в челото, другият бесило“, подписана от Владимир Алексеев, се разпространяват абсолютни измислици и се цитират несъществуващи изказвания на г-н Александър Йорданов, евродепутат от СДС.

Нямаше да обърнем внимание на този жалък опит за дискредитация, ако статията не е коментирана от много читатели, очевидно заблудени от тази машина за фалшиви новини.

Възмутени сме от тенденцията хората да бъдат лъгани ежедневно от неистини в различни, уж информационни сайтове, които имат за цел да манипулират и заблуждават, а не да показват истината.

Особено притеснително е, че някои от заблудените читатели, емоционално ангажирани с лъжите в горепосочената статия, в коментарите си обиждат и отправят откровени заплахи към г-н Йорданов.

Това ни кара да призовем компетентните органи да се самосезират, за да се изясни собствеността на informiran.net, финансирането му и съществува ли личността Владимир Алексеев, фигуриращ като издател и собственик, или зад него се крие друго лице.

Надяваме се да получим подкрепа от българските медии в разпространяването на нашата позиция, за да предпазим читателите и да им помогнем в разпознаването на фалшивите сайтове и новини.

Припомняме, че по време на местните избори Централната избирателна комисия опита да глоби горепосочения сайт фантом. Но за тази цел трябваше МВР да го издири.

Надяваме се това да се случи в най-скоро време и обществото ни да научи истината кой ни залива вече дълги години с фалшиви новини, уронващи престижа на немалко публични личности.

СДС винаги се е борил за свободата на словото, а сайтовете за фалшиви новини са точно обратното на принципите на журналистиката и правото на свободно изразяване.