СДС: Здравето е безспорен приоритет, но да помислим и за бизнеса и принудително неработещите

Съюзът на демократичните сили напълно подкрепя предложените от правителството мерки срещу коронавируса и приветсва гласуването на българския парламент за въвеждане на извънредно положение.

В моменти, когато сме изправени пред заплаха за здравето и живота, обединението на българските политици от всички партии, е отговорно и заслужаващо адмирации.

Това действие показа, че „Съединението прави силата“ все още не е изчерпано от съдържание. Надяваме се, че след като преодолеем с общи усилия заплахата от коронавируса, българската политическа класа все по-често ще постъпва националноотговорно, без оглед на цвят и идеологии.

Призоваваме всички наши сънародници да бъдем солидарни, дисциплинирани и отговорни. Не бива да приемаме ограниченията като отнемане на свободата, а като единствен начин да запазим здравето и сигурността на нацията.

Като приемаме, че именно здравето е приоритет и определяме предприетите мерки за опазването му като адекватни и навременни, ние сме убедени, че такива трябва да бъдат предвидени и за малките и средни фирми, които са заплашени от фалит.

Много от тях, тези от сферата на услугите, са принудени да работят с ограничено работно време и капацитет или да затворят. Другите, от групата на произвеждащите компоненти или крайни продукти, имат забавяне и отмяна на поръчки. Всичко това води до намаляване и спиране на приходите и до невъзможност за обслужване на кредити,  забава на плащания на заплати, осигуровки, данъци, такси и лихви.

Ние, от СДС, смятаме, че е нужно час по-скоро да стартира дебат в Съвета за тристранно сътрудничество за приемането на антикризисни, стабилизиращи решения в подкрепа на малкия и средния бизнес.

Необходими са спешни мерки за защита на най-уязвимите малки и средни предприятия, които ще пострадат най-много от ограниченията, които се налагат във връзка с COVID-19.

Може да се работи в посока на удължаване на срока за първата вноска на всички данъци с месец или два.

Да се водят преговори с банките за забава на плащанията на главници и лихви или да се търсят възможности за намаляване на лихвите и увеличаване на погасителния период.

Да се потърсят механизми за компенсиране на принудително неработещите.

Да се потърси навременна помощ от Европейския съюз.

Държавата и общините да излязат от традиционната си роля на бирник и да станат истински партньор на малкия и средния бизнес, за да му помогнат да оцелее и да съхранят възможността да бъде отново коректен данъкоплатец, след излизане от кризисната ситуация

Вярваме, че общите усилия и добра воля ще помогнат възможно най-безболезнено да преминем и през това изпитание.

Да си пожелаем пандемията да отшуми бързо и да се молим на Господ за България и целия свят!