СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите

СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите.
Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични. Предлаганата мярка ги прави измамници по подразбиране, което е недопустимо в едно солидарно и справедливо общество. Каква е логиката, когато не можеш да се справиш със симулантите, да наказваш наистина болните, които трябва да се лекуват и имат нужда от средства?
На второ място, предложението да не се заплаща първия ден от болничния ощетява всеки, който добросъвестно си плаща осигуровките, защото той с вноските, които прави ежемесечно, покрива и периодите, в които е в болничен?
СДС от години отстоява позицията си, че също толкова несправедливо е да се товарят и работодателите. Тази мярка беше приета като временна през 2010 г. по време на кризата, но се превърна в постоянна. Тя трябва бъде отменена и болничните да се плащат изцяло от НОИ.
На трето място възниква въпросът – докога в България ще се дават болнични единствено по усмотрение на личния или лекуващия лекар, без да е ясно за кое заболяване колко дни се полагат? Трябва да има точен регламент и точна система за контрол.
Призоваваме Съвета на управляващата коалиция сериозно да преосмисли това си предложение и да го оттегли, защото е несправедливо, недалновидно и води до ненужно социално напрежение.