СДС: Прокремълското лоби яростно се съпротивлява на влизането ни в еврозоната

П О З И Ц И Я

на Съюза на демократичните сили

Прокремълското лоби яростно се съпротивлява на влизането ни в еврозоната

СДС подкрепя категорично решението най-късно през април България да подаде документи за членство в еврозоната.

Ние за пореден път заявяваме, че след присъединяването ни към НАТО и ЕС, най-значимото събитие ще бъде приемането на еврото като разплащателна единица. България покри всички критерии от Маастрихт, както и допълнителните условия от ЕЦБ , наложени  заради финансовата криза в Гърция и други южни държави.

Както всички знаем, икономиката се развива циклично. След кризата от 2008 – 2009 г. и последвалия подем в световен, европейски и български мащаб, прогнозите са за задаваща се рецесия. Ако се оправдаят,  нашите опасения са, че за България ще бъде много трудно отново да покрие критериите от Маастрихт.

Затова от СДС смятаме, че ако сега изпуснем момента за присъединяване към еврозоната, може би повече няма да имаме тази възможност.

Вместо всички да се обединим за постигането на тази изключително важна цел, която ще доведе до ползи за държавата, фирмите и гражданите, ние сме свидетели на яростна съпротива от страна на прокремълското лоби. Точно в момента, когато предстои официално входиране на документи за чакалнята на еврозоната/ ERM II /, различни институции и организации действат синхронизирано, за да създадат  усещане за политическа нестабилност, вероятно, за да попречат на този процес. За тях очевидно е огромен проблем, че ще приемем еврото, а не рублата и се готвим за еврозоната, а не за Евразийския съюз.

Внушенията, че губим суверенитет, отказвайки се от националната валута са несъстоятелни, след като Германия се отказа от марката, Франция от франка, Италия от лирата. Заплахите, че това ще доведе до обезценяване на спестяванията на българите също не са верни, защото според официалните данни на българските институции, обезпечението на лева е 160 процента.

Непочтено е всяването на страхове и заблуди сред българите, че това, което сега струва един лев, ще струва едно евро, когато влезем в еврозоната! Нека да е ясно. Ако сега един хляб струва един лев, тогава ще струва 50 евроцента. Време е да се спрат спекулациите по темата!

За да не се допуснат неверни внушения и необосновани страхове, е добре да бъде разгърната широка информационна кампания, която да разясни всички важни въпроси, свързани с членството ни в еврозоната.

Престижно е да бъдем членове на ядрото на Европейския съюз, да участваме във вземането на важните решения за финансите и икономиката на общността. В 19 държави членки на еврозоната 342 мл. души или над 75% от населението на Европа ползва еврото като парична единица.

Заявяваме, че не искаме Европа на две скорости, а чуваме гласове, които искат да ни оставят на задна скорост!

Влизането на България в Банковия съюз и еврозоната гарантира, че няма да има повече фалити на банки /19 през 1996 – 1997 г, КТБ през  2014 г/. Освен това, българският бизнес ще има достъп до по-евтин паричен ресурс. Фирмите, които преобладаващо работят с партньори от ЕС и гражданите, които ежемесечно изпращат пари на близките си у нас,  досега губеха милиони годишно от разликите в курсовете.

Основавайки се на горепосочените ползи за България от еврозоната, СДС не подкрепя идеята за референдум, а настоява за продължаване на процеса по присъединяването.