Румен Христов в БТВ: Не очаквайте от СДС да участва в протести, които ще върнат БСП, ДС и техните клонинги

Виждам олевяване при „Демократична България“. Не очаквайте от СДС да участва в протести, които ще върнат отново представителите на БСП, ДС и техните клонинги. За съжаление, гражданският процес е ляв, защото там са БСП, Мая Манолова, Татяна Дончева, Александър Томов, Румен Петков, Румен Радев. Това заяви по bTV председателят на СДС Румен Христов.

Няма как най-старата дясна партия да участва във връщането на левицата в управлението, категоричен е той.

Румен Христов припомни за подписката с 1 058 000 подписа, която през 2008 г. ГЕРБ, СДС и ДСБ са внесли и как тогава от БСП им отговорили, че са законно избрани и трябва да си изкарат мандата. „Сега те искат управлението да си ходи. Над 1 млн. тогава не ги искаха, при Пламен Орешарски повече от 400 дни имаше протести, те не си отидоха. Нека да оценяваме събитията по един и същ начин“, коментира председателят на СДС. Според него протестите у нас трябва да бъдат чути, но са малобройни.

Христов коментира, че в основните си направления политиката на ГЕРБ е дясна, но винаги е казвал, че те са дясноцентристка партия. По думите му БСП атакува управляващите, че са закъснели с финансовите мерки за подпомагане в кризата, а от друга страна се вижда, че България с 10,7% е на трето място спрямо останалите страни в ЕС по разпределени средства спрямо БВП.

Председателят на СДС обясни, че неговата партия многократно е критикувала ГЕРБ за неща, които не са десни – например, политиката на ДДС, АЕЦ „Белене“ и държавните бензиностанции.

От друга страна СДС подкрепя избора на американските изтребители F-16 Блок 70, влизането в чакалнята на еврозоната и бюджетния дефицит.

„Ние си знаем потенциала и при водене на разговори искаме това, за което знаем, че можем да допринесем. (…) Според мен сме 70-80 хил. гласа, които не са достатъчни да се прескочи бариерата. В крайна сметка не бива да се разпилява десният вот. България има нужда от дясно управление“, беше категоричен Румен Христов.

Целият разоговор във видеото