Национална политика

Димитър Иванов: Абсурдно е хора, сътрудничили на ДС, да бъдат награждавани с държавни отличия

21.09.2010

Insert thumb

Главният секретар на СДС Димитър Иванов запозна журналистите на пресконференция след редовно заседание на НИС на синята партия с декларация, с която остро се възразява срещу  политиката на реабилитиране на бивши агенти на ДС, продължаваща по време на това управление. 

 

За нас е необяснимо предложението на Министерски съвет за награждаване  на Петър Берон - доказан агент на ДС, с отличие „Св. Св. Кирил и Методий". Абсурдно е хора, сътрудничили на репресивния апарат на комунистическият режим, да бъдат награждавани с държавни отличия. Абсурдно е сътрудници на комунистическия режим, който цензурираше  българската култура, да бъдат награждавани за заслуги в областта на културата, подчерта Иванов. Той допълни, че с тази декларация се призовава Министерски съвет да оттегли своята номинация, да спре с реабилитирането на агенти на ДС и с това на самия комунистически режим, който беше осъден като престъпен с резолюция на Съвета на Европа и осъдена със закон от Българския парламент.

 

Главният секретар на синята партия бе категоричен, че безпринципното раздаване на ордени обезценява тяхната стойност и обяви, че депутатите от СДС ще внесат предложения за промени в Закона за ордените и медалите, според които агенти на Държавна сигурност да не могат да бъдат награждавани с държавни отличия.

 

Заместник - главният секретар на СДС Христо Панчугов представи въпрос, който се отнася до случай на ограничаване свободата на словото, който би бил характерен преди 1989г. и което е обезпокоително за България през 2010г. Този изключително тревожен случай предизвика гневна и категорична реакция на СДС, и ние искаме да привлечем вниманието ви и да опитаме да предотвратим това да се превръща в практика занапред в страната ни, заяви още той.

 

Христо Панчугов уточни, че позицията на партията не означава защита на това дали този гражданин е невинен, защото това е изцяло работа на съда и никой не може да се меси в неговата работа. В България, обаче, която е член на ЕС едно обвинение да започва по следния изключително обезпокоителен начин: „обвиняемият като практикуващ лекар има свои виждания във връзка с провежданата в страната ни реформа, в областта на здравеопазването.", ни се струва невъзможно да бъде част от обвинителен акт в България към този момент,  допълни зам.-главният секретар на синята партия.  

 

Според нас едно от основните и най-важни постижения на СДС е фактът, че България вече е свободна държава и е основно право на всеки български гражданин да може да изразява свободно своите виждания. Поради това е изключително обезпокоителен фактът, че български прокурор е избрал да напише това като мотив за своето обвинение, подчерта Христо Панчугов.  

 

 Ние осъзнаваме, че политическия натиск, който се оказва върху прокуратурата и върху съдебната власт е изключително сериозен, но това не може да бъде оправдание за нарушаване на основни права и свободи в нашата държава и ние ще се борим докрай за това да не се върнем отново във времената преди 1989г. , когато се вкарваше в затвора за разказване на политически вицове, допълни зам. - главният секретар на синята партия. Той обяви, че ще бъде потърсена среща с Главния прокурор, за да се уточнят какви са били основанията подобни мотиви да бъдат включени в обвинителния акт. Ние ще продължим да се борим всеки да може да изразява свободно мнението и позицията си по всякакви въпроси в България, каза в заключение Христо Панчугов.


Tags: Димитър Иванов

Още по темата

thumb 05.06.2012

Димитър Иванов: Отчет за пе...

Отчет за периода 2010-2012 и мотиви за оставката на Главния секрета...

thumb 22.04.2012

Да се потърси отговорност з...

Oт СДС призоваваме до края на май прокуратурата и разследващите орг...

thumb 24.03.2012

Мартин Димитров: Основен пр...

Нямаме право и не трябва да забравяме зверствата на комунизма, защо...

thumb 22.11.2011

Мартин Димитров получи вот ...

Пресконференция след заседание на Националния съвет на Съюза на дем...

thumb 22.10.2011

СДС сигнализира ЦИК за проз...

Председателят на Съюза на демократичните сили Мартин Димитров прове...

thumb 18.10.2011

НЕ СЕ СТРАХУВАЙ, А ГЛАСУВАЙ !

СДС стартира информационна кампания, обяви на пресконференция Главн...

thumb 13.05.2011

Стартира Вторият випуск на ...

СДС продължава политическото обучение и подготовка на млади и персп...