thumb

СДС определя като неприемливи и недообмислени предложенията за промени в Закона за туризма

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсенето и предлагането, не бива да бъде спъвана с неу...

thumb

Генади Велков: Успешно управление на собствеността ще бъде основен приоритет в работата на новия Общински съвет

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да имат достатъчно причини да се върнат.

thumb

Илия Лазаров: С класическите ДСБ винаги сме готови на партньорство, за съжаление от тях нищо не остана

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди гласа

thumb

Илия Лазаров: С класическите ДСБ винаги сме готови на партньорство, за съжаление от тях нищо не остана

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди гласа

България свободна от Генетично Модифицирани Организми

18.03.2010

Insert thumb

СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ е за: България свободна от Генетично Модифицирани Организми


България БИОзона на Балканите
СЪХРАНЯВАНЕ на традиционни за България култури
РАЗВИТИЕ на екологично земеделие 
Забрана продажбата на храни съдържащи ГМО в детски градини, училища и търговската мрежа около тях 
Нека ЗАЕДНО да не допуснем унищожаване на замеделските земи, както го направиха с плажовете и планините ни.

ПОЗИЦИИ НА СДС ОТНОСТНО ГМО

 

2010/03/18

Парламентът прие предложенията на СДС за забрана на отглеждането на ГМО в България

 

 

Съюзът на демократичните сили винаги е водил последователна политика по отношение на забраната на ГМО и е отстоявал идеята за България, свободна от ГМО. Приоритет на страната ни трябва да бъде производството на биологични продукти и защитата на традиционното ни производство и биоразнообразие.

С активното участие на народните представители от синята партия днес бяха приети промените в закона за генномодифицираните организми, с които се налага, както териториална забрана за освобождаване на ГМО в околната среда при изпитания, така и за отглеждане на ГМО, когато се пускат на пазара. Налага се пълна забрана в границите на защитените територии, определени от Закона за защитените територии, както и в защитените зони от Националната екологична мрежа. Запазва се 30 километровата зона около защитените зони по Натура 2000. Разширени са защитените територии с пчелините, около които в радиус на 10 км. не може да се отглежда ГМО, както и на 7 км. отстояние от площите с биологичното земеделие.

Прие се и предложението на СДС с глоба от 500 хиляди лева до един милион лева да бъде наказван всеки, който наруши забраната за освобождаването в околната среда и отглеждането на ГМО в определените територии. Същата глоба ще бъде налагана и при нарушение на забраната за освобождаване при изпитания, отглеждане и пускане на пазара на генномодифицирани традиционни за България култури.

Тази позиция доказва, че не може да се рискува със здравето на нацията и живота на българските граждани, както и че не може да се пренебрегне общественото мнение, според което 97 % от хората подкрепят тези предложения.

 

2010/03/18

97 % от българите не искат ГМО, според проучване

 

По искане на СДС и депутата Лъчезар Тошев, НЦИОМ направи социологическо проучване, което показва, че 97% от българските граждани не искат ГМО. Това каза Мартин Димитров на пресконференция в парламента, информира Агенция "Фокус".

„Не искаме да има вратички в закона за ГМО", посочи Димитров. По думите му един генномодифициран картоф може да се продава на пазара и няма забрана той да се продава и след това да се засади.

Лъчезар Тошев обяви, това, за което СДС се бори, е ограничението около защитената зона - да има забрана за засаждане, както за тези ГМО, които се изпитват, така и за тези, които се пускат на пазара.

„Тази дупка в закона я има и тя може да стане цяла пропаст", посочи Димитров.

От Синята коалиция предлагат забрана за освобождаване в околната среда. Лъчезар Тошев заяви, че тази забрана на практика обхваща цялата страна. Той посочи, че искат промяна в директивата на ЕС, така че да се предостави възможност всяка страна да вземе решение за разпространението на ГМО.

Мартин Димитров каза още, че ако няма други инструменти за действие от Синята коалиция ще подкрепят предложението за референдум за ГМО.

Според Лъчезар Тошев - няма друг случай, в който цялото общество да е на една позиция. По думите му това означава, че дебатът за ГМО е приключил и парламентът трябва да реши на коя страна да застане.

 

2010/03/12

Мартин Димитров: България няма нужда от ГМО

 

 

Мартин Димитров, председател на СДС: Добър ден на всички. Днес са обсъждани някои от текстовете в Закона за ГМО, които са консенсусни и на практика няма проблем с тях. Проблем щеше да има, ако не беше внесен втори доклад от депутата Лъчезар Тошев от СДС, защото на практика се оставяше свободна врата за тези генно-модифицирани организми, които са пуснати за продажба на пазара. Искаме специално да отбележим, че ако този доклад, предложен от СДС, не бъде приет, ние не постигаме целта за ограничаване и спиране на ГМО в България.

Лъчезар Тошев, депутат от СДС: Идеята да предложа втори доклад е откритото несъответствие в дефинициите „освобождаване в околната среда" и „пускане на пазара". Те се отклоняват и от чл. 100 от Директива 2001/18/ЕО. Основната цел на тези промени, декларирано от правителството, е да бъде спазена Директивата и затова призоваваме това да стане, като се приемат нашите предложения. По този начин няма да има никакво двусмислие и няма да се създава възможност пуснатите на пазара генетично-модифицирани организми да могат да бъдат отглеждани навсякъде в България, включително и в защитените територии. В момента закона така е изготвен, че не предлага защита по този въпрос. Поради това и предложихме в Комисията по околна среда и водите корекция на тези текстове. За съжаление не беше подкрепено моето предложение за корекция на дефинициите.

Призовавам Министерството на околната среда и водите да се присъедини към общите усилия, които полагаме, за да спрем ГМО в България и да не се съпротивлява на общата воля на народните представители от политическите сили и на цялото общество. Всяка допълнителна съпротива от страна на министерството ще вкара ГЕРБ в много тежък конфликт с българския народ, което не желаем да се случи.

Мартин Димитров, председател на СДС: В тази връзка на питане на нашия евродепутат г-жа Надежда Неински беше отговорено, че до лятото Европейската комисия ще разгледа въпроса с ГМО и най-вероятно ще даде право на всяка стана да решава сама за себе си. Тогава ние в Закона за ГМО искаме да видим едно изречение - ГМО да не се отглежда в България, а това да става само в лабораторни условия. Всичко останало е загуба на традиции, конкурентноспособност и идентичност. 
Имаме противоречиви сигнали от ГЕРБ, дали ще подкрепят доклада, внесен от г-н Тошев и СДС. В началото го подкрепяха, а сега го подкрепят донякъде. Той трябва да бъде подкрепен и да се каже ясно, че се приема ограничителен режим. Очакваме другата седмица този въпрос да бъде приключен. България няма полза от ГМО. Казвам го най-директно и ясно. 
Докладът, внесен от СДС, е равносилен на мораториум. Това е лакмус. Радвам се, че и други политически партии с половин уста признаха, че това е решението. Да, това е решението - ГМО да не е заплаха за България. Само че, днес, на заседанието на Комисията по околна среда и водите половината от предложенията в доклада не бяха приети, като първоначално беше казано, че той ще бъде гласуван. Отново повтарям, че този доклад трябва да бъде одобрен и гласуван в пленарната зала от народните представители. В противен случай, ако са пуснати на пазара генно-модифицирани организми, те могат и да се отглеждат.

 

 

2010/03/18

Депутатите забраниха отглеждането на ГМО у нас

 


С пълно мнозинство парламентът забрани отглеждането на ГМО на територията на страната.

По предложение на депутата от СДС Лъчезар Тошев  беше гласуван текст, според който се забранява отглеждането на ГМО и засаждане с научна цел в границите на "Натура 2000", на разстояние не по-малко от 30 километра от защитената зона, не по-близо от 10 километра от пчелини, 7 километра от полета с биологично земеделие и определените от закона отстояния.

Така на практика в България няма да могат да се отглеждат ГМО-та, но забраната не важи за генномодифицирани продукти, разрешени от Европейската комисия за продажба. Ето какво каза Лъчезар Тошев:

С гласуването на текста, който предложих, въпросът се решава, тъй като в член 80 се налага териториална забрана както за освобождаване в околната среда при изпитания на сортове, така и за отглеждане на ГМО, когато се пускат на пазара, тоест пълна забрана се налага на определените територии, които са изброени. Ние разширихме териториите допълнително с пчелините, около които в радиус от 10 км не може да се оглежда ГМО и 7 км отстояние от биологично земеделие. Запазва се 30-километровата зона около защитените територии и от защитените зони по „Натура 2000" също. Член 79-и остана така, както е. Той забранява освобождаването в околната среда и пускането на пазара на генетично модифицирани разновидности на тютюн, маслодайна роза, лоза, пшеница, плодове и зеленчуци.

Законът стана още по-строг и запушихме някои дупки, които имаше в досегашния текст на закона, за които говорихме, с което не се отслаби, а се засили защитата от ГМО на нашето традиционно производство и на биоразнообразието.

 

 

2010/03/12

Комисията по здравеопазване на Народното събрание подкрепи предложенията на СДС за промени в Закона за храните

 

 

На днешното си заседание Комисията по здравеопазване на Народното събрание единодушно подкрепи на първо четене, предложенията на Съюза на демократичните сили за промени в Закона за храните. Те се отнасят до:

- Пълна забрана на производство на детски храни с използване на ГМО;
- Пълна забрана на разпространение и продажба на хранителни продукти с ГМО в детски градини, училища и търговската мрежа около тях. 
- Обозначението върху всеки продукт, съдържащ ГМО, да е с размер не по-малък от 25% от опаковката;
- Продажбата на храни, съдържащи ГМО, да става на отделни и ясно обозначени търговски площи (щандове);
По този начин СДС доказва, че води последователна политика по отношение на забраната на ГМО и е за България, свободна от ГМО. Приоритет на страната ни трябва да бъде производството на биологични продукти. Използването на ГМО е и въпрос, свързан със здравето на нацията, защото не може да се рискува с приложението на ГМО да се застрашава живота на българските граждани.

 

 

2010/03/10

ЕК отговори на Надежда Нейнски, че ще работи за свобода на държавите-членки сами да решават за ГМО

 

 

На 2 март 2010 г. Комисията започна анализ доколко държавите-членки могат да получат свобода да решават сами дали искат да култивират ГМО на тяхна територия на базата на съществуващото законодателство и ако не, да представи законодателно предложение преди лятото.

Това се казва в писмен отговор, който ЕК изпрати до евродепутата Надежда Нейнски. Тя попита Комисията за мерките, които смята да предприеме, за да се създаде възможност в Директива 2001/18 ЕО всяка държава-членка, ако желае, да въвежда допълнителни ограничения за освобождаване на ГМО в околната среда.

ЕК отговори, че Директивата изрично предвижда оценка на всички неблагоприятни здравни и екологични ефекти, които могат да възникнат чрез освобождаване на ГМО в околната среда. Тази оценка включва и потенциален трансфер на генетичен материал към други организми.

В отговора си към Надежда Нейнски Комисията припомня, че през септември 2009 г. председателят Барозу посочва, че в областта на ГМО следва да бъде възможно да се съчетаят разрешението на ЕС, основано на науката, със свободата за държавите-членки да решат дали искат да отглеждат генно модифицирани култури на тяхна територия.

 

2010/03/09

Надежда Нейнски пита ЕК за допълнителни ограничения на ГМО

Какви мерки смята да предприеме ЕК, за да се създаде възможност в Директива 2001/18 ЕО всяка държава-членка, ако желае, да въвежда допълнителни ограничения за освобождаване на ГМО в околната среда на модифицирани разновидности на селскостопански култури с важно стопанско значение за съответната страна, както и за създаване на площи, свободни от ГМО, с цел осигуряване на биологично и конвенционално земеделие и защита на биоразнообразието?

На този въпрос на българския евродепутат Надежда Нейнски ще отговаря ЕК днес във времето между 19 и 20.30 ч., определено за отговори на въпроси към ЕК в рамките на настоящата Пленарна сесия на ЕП в Страсбург.

Междувременно миналата седмица ЕК разреши отглеждането на генетично модифифицираният картоф „Амфлора", разработен от германския гигант BASF, за първи път от 12 години насам.

В мотивите за въпроса си Н. Нейнски отбелязва, че въвеждането на генетично модифицирани разновидности на дадени селскостопански култури може да доведе до загуба на пазари за традиционното не- ГМО производство на култури от същия вид, което ще лиши от поминък стотици хиляди хора.

Директива 2001/18/ЕО на ЕП и на Съвета не осигурява механизъм за създаване на земеделски зони, свободни от ГМО, нито достатъчна защита от замърсяване от ГМО на биологичното и конвенционалното производство.

Директивата не предвижда защита на генома на дивата природа в зоните от „Натура -2000", както и не третира въпроса за хоризонталния пренос на генетичен материал от ГМО в други видове.

Този пренос се извършва от вирусите, живеещи в околната среда, и в следствие на това гени от ГМО могат да попаднат в бактерии и селскостопански култури, обявени за немодифицирани. Това е проблем както за био-безопасността, така и за гарантирането на биологичната продукция и за конвенционалната продукция, обявена за чиста от ГМО.

 

2010/02/24

СДС внася промени в Закона за храните

 

Ваньо Шарков: Добър ден на всички. Имаме информация, че Министерството на здравеопазването от години не изпълнява своите задължения политически от Закона за храните. В Закона за храните изрично е записано че Министерството на здравеопазването поддържа на своя сайт списък на всички разрешени за употреба в България за разпросранение в търговската мрежа храни съдържащи генномодифицирани организми. Такова нещо на сайта на Министерството, обаче няма. Ще ви раздадем доклад на Националната лаборатория за изследване на храните с генномодифицирани организми, за да видите колко много такива храни има и то съдържащи над 2% ГМО. Затова настояваме министъра на здравеопазването и неговите предшественици по най-бързият начин да отговорят защо тази информация я няма. Защо българските граждани са лишени от тази информация? 
Второ, защо комисията, която е към Министерството на здравеопазването , и която отговаря за безопасността на храни съдържащи ГМО е задължена да подписва декларация за неразгласяване на поверителна информация. Кое е толкова поверително в храните съдържащи ГМО, след като те са безопасни. В тази връзка ние днес внесохме промяна в закона за храните, която съдържа няколко основни неща:
Първо тази комисия, която е към министерството на здравеопазването и националната комисия която се грижи за бозопасността на храните в България да предоставят публична информация на своя сайт за дейността, която упражняват и решенията, които взимат, за да бъде всичко прозрачно. 
Второ настояваме, днес внасяме законопроекта , в детските храни да не се влагат абсолютно никакви генно модифицирани организми. 
Трето в детските заведения като детски ясли, детски градини,училища, и около училищата да не се продават храни съдържащи генно модифицирани организми.
Настояваме етикетите, на които се изписва че тези храни съдържат ГМО да бъдат с големина не по-малко от 25% от големината на опаковката. И да се продават само на строго обозначени щандове. Нека българските граждани имат право на информиран избор, ако искат да консумират такива храни да знаят кои са тези храни, за да вземат съответните мерки.

 

2010/02/22

СДС стартира акция: „Бургазлии срещу ГМО”

С акция „Бургазлии срещу ГМО" СДС-Бургас се включи в националната кампания "България - свободна от ГМО". Хиляди информационни листовки за опасността от генно модифицираните организми раздадоха представители на политическата сила в цяла Бургаска област. От партията в града съобщиха още, че замислят организирането на подписка "Бургазлии срещу ГМО", която ще връчат на председателя на парламента Цецка Цачева. "Очакваме законодателят да вземе правилно решение и да не допусне генно модифицираните организми да залеят българския пазар", сподели председателят на местната организация Вълчо Чолаков.

От СДС предлагат и промени в Закона за храните, свързани с ГМО. От партията настояват обозначението върху всеки продукт, съдържащ генно модифицирани организми, да се отбелязва върху опаковката с размер, не по-малък от 20 процента от нея и продажбата на храни, съдържащи ГМО, да става на отделни, ясно обозначени търговски площи.

СДС се обяви и за пълна забрана на производството на детски храни с ГМО, както и на разпространението и продажбата на хранителни продукти с ГМО около детски градини и училища.
Председателят на партията Мартин Димитров заяви пред медиите преди дни, че СДС иска да инициира общоевропейски дебат за влиянието на тези организми върху човешкото здраве, а Европейската комисия трябва да финансира мащабни изследвания по въпроса. Той нарече бъдещия мораториум върху освобождаването в околната среда и отглеждането с всякаква друга цел на ГМО в България "измислена мярка", която може да бъде отменена при всеки един лобистки натиск.

 

2010/02/16

СДС започва национална кампания „България свободна от ГМО"

 

 

Мартин Димитров, председател на СДС: Добър ден на всички. Съюзът на демократичните сили започва национална кампания - „БЪЛГАРИЯ - СВОБОДНА ОТ ГМО". 
За нас това е както национален, така и европейски въпрос. Това е своеобразна революция - ясни са жертвите, но не са ясни бъдещите ползи. Знаете от историята, че само левите партии правят революции и до сега това е довело само до жертви. 
Съюзът на демократичните сили води последователна политика по отношение на забраната на ГМО и е за България, свободна от ГМО. Приоритет на страната ни трябва да бъде производството на биологични продукти. Използването на ГМО е и въпрос, свързан със здравето на нацията, защото не може да се рискува с приложението на ГМО да се застрашава живота на българските граждани. 
СДС ще предложи законодателни промени в Закона за храните, отнасящи се до: 
- Обозначението върху всеки продукт, съдържащ ГМО, да се отбелязва върху опаковката с размер не по-малък от 20% от опаковката;
- Продажбата на храни, съдържащи ГМО, да става на отделни и ясно обозначени търговски площи (щандове);
- Пълна забрана на производство на детски храни с използване на ГМО;
- Пълна забрана на разпространение и продажба на хранителни продукти с ГМО в детски градини, училища и търговската мрежа около тях. 
Това са нашите деца и внуци и експерименти с това не можем да си позволим, защото пътя назад е неясен и труден. 
За нас този въпрос, освен отговорност на българския парламент, на българските политически партии е и на Европейската комисия.


Надежда Неински, евродепутат от СДС: Добър ден и от мен. Както разбрахте, ние обсъдихме сериозно заплахата от ГМО и нашето предложение е да се започне дебат в ЕС и Европейския парламент по отношение на влиянието на ГМО върху здравето на хората. В тази връзка се обединихме около идеята да се зададат два въпроса от нас. Единият до комисаря по здравеопазването и защита на потребителите Джон Дали (Малта) във връзка от необходимостта от подробни изследвания за влиянието на ГМО върху здравето на хората. Според мнението на мнозина изследователи и лекари има много сериозна опасност от увеличаване на алергии и астма. 
Другият въпрос ще е адресиран до комисаря по околната среда Янез Поточник (Словения) във връзка с отчитане на проблема с хоризонталния пренос на генетичен материал, осъществяван от вирусите без човешка намеса. Това също е проблем, който до този момент не е изследван, а от него зависи здравето на нашите деца и на поколенията напред. 
Общо темата за ГМО е като Кутията на Пандора, трябва много добре да се изследва и ако един път се допуснат оттам нататък няма спиране и означава, че от нашите решения ще зависи здравето на поколения напред и ни ще носим отговорност за това. 
Искам да коментирам и въпроса с ПРО. Знаете, че това е тема, която се дебатира в обществото и според нас, тя трябва да бъде много сериозно коментирана от самото правителство. Има запитване за инсталиране на установки на противоракетен щит от страна на САЩ в България и ние очакваме правителството да излезе със своето решение и сме готови да дебатираме този въпрос. Искаме само да припомним на правителството, че България е член на НАТО и на ЕС и като източна граница на ЕС е много естествено да бъде разположен такъв защитен щит, защото той не е оръжие за поразяване или нападение. Това е защитна установка и за нас мълчанието на правителството по тази тема е напълно необяснимо. Давам си сметка, че правителството разчита и на подкрепата на партии като АТАКА, но това в никакъв случай не може да бъде мотив да не се даде ясно и категорично становище и представителите на правителството да не информират парламента за проведените разговори и да се вземе решение относно искането за монтиране на установки на ПРО.


Въпрос: В какво ще си изрази кампанията, която стартирате? 
Мартин Димитров: Както разбрахте, очакваме от бюджета на Европейската комисия да бъдат финансират мащабни изследвания за влиянието на ГМО върху здравето на хората. Това не е достатъчно да бъде направено само в рамките на България. Ние прочетохме наличните анализи, които са недостатъчни и стигнахме до констатацията, че са необходими наблюдения върху голям брой граждани, за да могат да се направят окончателните изводи. Това е най-важната част от нашата кампания. Другата част е да запознаем с тези изводи и опасности българските граждани, като раздаваме листовки, стикери и други материали в София и страната. Хората трябва да бъдат запознати, за да се вземе информирано решение по този въпрос. Никой не трябва да забравя, че България вече не е прост изпълнител на европейските директиви, а участваме при тяхното писане. Не можем да допуснем да бъде приета нова директива в тази област без пълен анализ на ефектите върху здравето на хората.


Въпрос: Въпросът ми е към г-жа Неински. Какво е вашето лично мнение по този въпрос? 
Надежда Неински, евродепутат от СДС: Преди всичко българското правителство трябва да ни информира за тези неформални разговори или преговори, а не американския посланик. Мълчанието на българското правителство за мен е напълно необяснимо по този въпрос. СДС винаги много ясно и категорично е заявявал ангажименти си към НАТО и ние ще изразим нашата позиция по този въпрос парламента, тогава когато правителството го стори, защото в крайна сметка те са управляващи. Важно е да се чуе преди всичко мнението на тези, които носят отговорност и в момента мълчат. Може би това има връзка и с днешното посещение на представители на енергийния сектор на Русия и темата с енергийните проекти. Аз смятам, че правителството е изправено през сложна ситуация и за мен е важно да чуя какво е мнението на министър-председателя и на мнозинството. Идеята, че ще питаме парламента или обществеността е по-скоро бягство от отговорност. В момента мнозинството е много ясно и категорично и от него зависи по какъв начин ще бъдат взети решенията относно възможни питания относно инсталиране на ПРО.


Въпрос: Какво печели България от подобно нещо? 
Мартин Димитров, председател на СДС: По времето, когато СДС работеше за членството на България в НАТО, дори сегашния президент протестираше пред държавни институции. С НАТО и с ЕС спечелихме повече сигурност, като тя може да бъде разширена като България стане част от този общ щит. Възможно е да станем обект на терористични или друг вид нападения. България ще стане по-сигурно място. Затова правителството не трябва да бяга от единствената възможна позиция, която е общата система за сигурност. Нещо още по-важно, правителството не трябва да позволява никоя страна да се намесва във взимането на позиции и да кара България да обвързва тази позиция с други проекти, било то в енергетиката или в друга област. Това е абсолютно недопустимо.


Мартин Димитров, председател на СДС: Очевидно е, че мораториума е палиативна и измислена мярка. Ние сме направили нашите предложения за промени в Закона за ГМО и искаме те да бъдат приети, а не да се приемат мораториуми, защото те могат да бъдат свалени при всеки един лобиски натиск. Затова не трябва да има мораториум, а ясни решения.


Надежда Неински, евродепутат от СДС: Самата идея да поискаме от ЕС да се проведе сериозен дебат е напълно осъзнато ми желание да се изработи обща политика на ЕС по тази така сериозна и важна тема. Тя е особено актуална и е свързана и с темата с околната среда и последиците от пораженията върху нея. Това, за което говорих преди малко - за хоризонталния пренос на генетичен материал, осъществяван от вирусите, също е заплаха за здравето на хората и не може да не бъде обсъдено в европейския контекст. Този дебат, които имаме желание да се инициира пред ЕС ще разбули много тайни и ще убеди ЕС да се изработи общо становище по въпроса, което според нас е изключително важно за общата ни политика като член на Европейския съюз. Едно от нещата, които искаме е предложение за допълнение на Директива 2001/18 на ЕО на ЕП да се даде възможност на всяка страна да въвежда допълнителни ограничения за освобождаване на ГМО в околната среда на видове важни за традиционното селско стопанство на дадената страна, селскостопански култури, както и на създаване на площи, свободни от ГМО, с цел осигуряване на възможност за биологично производство и конвенционално земеделие. Знаете, че по-големия проблем на България е в нереализацията на селскостопанската продукция на страната. Така че, за България, която е известна като страна с добро земеделие не виждаме никакъв мотив да се въвежда генно модифицирано земеделие, при положение, че имаме предимства в биологичното ни земеделие. И ако ние вложим повече енергия да се изработи държавна политика в това отношение, ние много повече можем да печелим от биологично земеделие, отколкото от генно модифицирано.

 

 

2010/02/03

СДС настояват за силно рестриктивен режим в закона за ГМО

 

 

СДС са готови да призоват президента Георги Първанов да наложи вето, ако бъдат приети промените в закона за генномодифицираните храни, така както са внесени от управляващите от ГЕРБ. Това заявиха от дясната партия депутатите Лъчезар Тошев и Михаил Михаилов. От формацията са внесли няколко предложения, с които искат да върнат силно рестриктивния режим по изследването на генномодифицирани организми в лабораторни и полеви условия, а лозата, пшеницата, маслодайната роза и тютюнът да бъдат сред забранените за полеви експерименти земеделски култури. СДС предлагат и глобите за замърсяване на биоземи с генномодифицирани организми да се запазят и да бъдат до 100 хиляди лева за физически лица и до 1 милион лева за юридически лица. Ето какво казаха по темата Лъчезар Тошев и Михаил Михайлов: „Нашата позиция е, че не би трябвало да отпадат забранителните режими в закона и сме внесли предложение в тази посока. Също така сме предложили надписите на продуктите, които съдържат генетично модифицирани организми или части от тях, да бъдат достатъчно големи, за да може всеки да ги вижда. Чухме наскоро дори, че има открити нарушения и, че ще се продават на пазара продукти, съдържащи генномодифицирани организми или части от тях, без да имат необходимите табели и надписи. Освен това смятаме, че трябва в закона да има един текст, който да гарантира обезщетяване на собствениците, които не отглеждат генетично модифицирани храни, но когато в съседство с тяхното производство има производство на генетично модифицирани организми и стане така, че тяхната продукция бъде замърсена, те да бъдат обезщетени, а пък виновните за това замърсяване да бъдат глобени с големи глоби. Отбелязахме изявлението на Бойко Борисов, че той е против пускане на генетично модифицирани организми в околната среда в България, но също така разбрахме, че министърът на земеделието е гласувал „за" в Съвета на Европейския съюз за внасяне на генетично модифицирани фуражи в Европейския съюз и този глас е бил решаващ за вземане на такова решение. Ние бихме искали да попитаме на кое да вярваме - на думите или на делата".„Ако бъде приет от парламента, то ние ще внесем предложение за налага не на вето от президента".

 Tags: ГМО