Парламентарна дейност

Парламентът прие предложенията на СДС за забрана на отглеждането на ГМО в България

19.03.2010

Съюзът на демократичните сили винаги е водил последователна политика по отношение на забраната на ГМО и е отстоявал идеята за България, свободна от ГМО. Приоритет на страната ни трябва да бъде производството на биологични продукти и защитата на традиционното ни производство и биоразнообразие.

С активното участие на народните представители от синята партия днес бяха приети промените в закона за генномодифицираните организми, с които се налага, както териториална забрана за освобождаване на ГМО в околната среда при изпитания, така и за отглеждане на ГМО, когато се пускат на пазара. Налага се пълна забрана в границите на защитените територии, определени от Закона за защитените територии, както и в защитените зони от Националната екологична мрежа. Запазва се 30 километровата зона около защитените зони по Натура 2000. Разширени са защитените територии с пчелините, около които в радиус на 10 км. не може да се отглежда ГМО, както и на 7 км. отстояние от площите с биологичното земеделие.

Прие се и предложението на СДС с глоба от 500 хиляди лева до един милион лева да бъде наказван всеки, който наруши забраната за освобождаването в околната среда и отглеждането на ГМО в определените територии. Същата глоба ще бъде налагана и при нарушение на забраната за освобождаване при изпитания, отглеждане и пускане на пазара на генномодифицирани традиционни за България култури.

Тази позиция доказва, че не може да се рискува със здравето на нацията и живота на българските граждани, както и че не може да се пренебрегне общественото мнение, според което 97 % от хората подкрепят тези предложения.


Tags: ГМО

Още по темата

thumb 03.02.2010

СДС настоява за силно рестр...

СДС са готови да призоват президента Георги Първанов да наложи вето...

thumb 16.02.2010

СДС започва национална камп...

Пресконференция на председателя на СДС и евродепутатът Надежда Нейн...

thumb 09.03.2010

Надежда Нейнски пита ЕК за ...

На въпрос на българския евродепутат Надежда Нейнски ще отговаря ЕК...

thumb 12.03.2010

Мартин Димитров: България н...

Призовавам Министерството на околната среда и водите да се присъеди...