Мартин Димитров: България няма нужда от ГМО

12.03.2010

Мартин Димитров, председател на СДС: Добър ден на всички. Днес са обсъждани някои от текстовете в Закона за ГМО, които са консенсусни и на практика няма проблем с тях. Проблем щеше да има, ако не беше внесен втори доклад от депутата Лъчезар Тошев от СДС, защото на практика се оставяше свободна врата за тези генно-модифицирани организми, които са пуснати за продажба на пазара. Искаме специално да отбележим, че ако този доклад, предложен от СДС, не бъде приет, ние не постигаме целта за ограничаване и спиране на ГМО в България.

Лъчезар Тошев, депутат от СДС: Идеята да предложа втори доклад е откритото несъответствие в дефинициите „освобождаване в околната среда" и „пускане на пазара". Те се отклоняват и от чл. 100 от Директива 2001/18/ЕО. Основната цел на тези промени, декларирано от правителството, е да бъде спазена Директивата и затова призоваваме това да стане, като се приемат нашите предложения. По този начин няма да има никакво двусмислие и няма да се създава възможност пуснатите на пазара генетично-модифицирани организми да могат да бъдат отглеждани навсякъде в България, включително и в защитените територии. В момента закона така е изготвен, че не предлага защита по този въпрос. Поради това и предложихме в Комисията по околна среда и водите корекция на тези текстове. За съжаление не беше подкрепено моето предложение за корекция на дефинициите.

Призовавам Министерството на околната среда и водите да се присъедини към общите усилия, които полагаме, за да спрем ГМО в България и да не се съпротивлява на общата воля на народните представители от политическите сили и на цялото общество. Всяка допълнителна съпротива от страна на министерството ще вкара ГЕРБ в много тежък конфликт с българския народ, което не желаем да се случи.

Мартин Димитров, председател на СДС: В тази връзка на питане на нашия евродепутат г-жа Надежда Неински беше отговорено, че до лятото Европейската комисия ще разгледа въпроса с ГМО и най-вероятно ще даде право на всяка стана да решава сама за себе си. Тогава ние в Закона за ГМО искаме да видим едно изречение - ГМО да не се отглежда в България, а това да става само в лабораторни условия. Всичко останало е загуба на традиции, конкурентноспособност и идентичност. 
Имаме противоречиви сигнали от ГЕРБ, дали ще подкрепят доклада, внесен от г-н Тошев и СДС. В началото го подкрепяха, а сега го подкрепят донякъде. Той трябва да бъде подкрепен и да се каже ясно, че се приема ограничителен режим. Очакваме другата седмица този въпрос да бъде приключен. България няма полза от ГМО. Казвам го най-директно и ясно. 
Докладът, внесен от СДС, е равносилен на мораториум. Това е лакмус. Радвам се, че и други политически партии с половин уста признаха, че това е решението. Да, това е решението - ГМО да не е заплаха за България. Само че, днес, на заседанието на Комисията по околна среда и водите половината от предложенията в доклада не бяха приети, като първоначално беше казано, че той ще бъде гласуван. Отново повтарям, че този доклад трябва да бъде одобрен и гласуван в пленарната зала от народните представители. В противен случай, ако са пуснати на пазара генно-модифицирани организми, те могат и да се отглеждат.


Tags: ГМО

Още по темата

thumb 03.02.2010

СДС настоява за силно рестр...

СДС са готови да призоват президента Георги Първанов да наложи вето...

thumb 16.02.2010

СДС започва национална камп...

Пресконференция на председателя на СДС и евродепутатът Надежда Нейн...

thumb 09.03.2010

Надежда Нейнски пита ЕК за ...

На въпрос на българския евродепутат Надежда Нейнски ще отговаря ЕК...

thumb 19.03.2010

Парламентът прие предложени...

С активното участие на народните представители от синята партия дне...