СДС започва национална кампания „България свободна от ГМО"

16.02.2010

Insert thumbПресконференция на председателя на СДС и евродепутатът Надежда Нейнски

Мартин Димитров, председател на СДС: Добър ден на всички. Съюзът на демократичните сили започва национална кампания - „БЪЛГАРИЯ - СВОБОДНА ОТ ГМО". 

За нас това е както национален, така и европейски въпрос. Това е своеобразна революция - ясни са жертвите, но не са ясни бъдещите ползи. Знаете от историята, че само левите партии правят революции и до сега това е довело само до жертви. 
Съюзът на демократичните сили води последователна политика по отношение на забраната на ГМО и е за България, свободна от ГМО. Приоритет на страната ни трябва да бъде производството на биологични продукти. Използването на ГМО е и въпрос, свързан със здравето на нацията, защото не може да се рискува с приложението на ГМО да се застрашава живота на българските граждани. 
СДС ще предложи законодателни промени в Закона за храните, отнасящи се до: 
- Обозначението върху всеки продукт, съдържащ ГМО, да се отбелязва върху опаковката с размер не по-малък от 20% от опаковката;
- Продажбата на храни, съдържащи ГМО, да става на отделни и ясно обозначени търговски площи (щандове);
- Пълна забрана на производство на детски храни с използване на ГМО;
- Пълна забрана на разпространение и продажба на хранителни продукти с ГМО в детски градини, училища и търговската мрежа около тях. 
Това са нашите деца и внуци и експерименти с това не можем да си позволим, защото пътя назад е неясен и труден. 
За нас този въпрос, освен отговорност на българския парламент, на българските политически партии е и на Европейската комисия.


Надежда Неински, евродепутат от СДС: Добър ден и от мен. Както разбрахте, ние обсъдихме сериозно заплахата от ГМО и нашето предложение е да се започне дебат в ЕС и Европейския парламент по отношение на влиянието на ГМО върху здравето на хората. В тази връзка се обединихме около идеята да се зададат два въпроса от нас. Единият до комисаря по здравеопазването и защита на потребителите Джон Дали (Малта) във връзка от необходимостта от подробни изследвания за влиянието на ГМО върху здравето на хората. Според мнението на мнозина изследователи и лекари има много сериозна опасност от увеличаване на алергии и астма. 
Другият въпрос ще е адресиран до комисаря по околната среда Янез Поточник (Словения) във връзка с отчитане на проблема с хоризонталния пренос на генетичен материал, осъществяван от вирусите без човешка намеса. Това също е проблем, който до този момент не е изследван, а от него зависи здравето на нашите деца и на поколенията напред. 
Общо темата за ГМО е като Кутията на Пандора, трябва много добре да се изследва и ако един път се допуснат оттам нататък няма спиране и означава, че от нашите решения ще зависи здравето на поколения напред и ни ще носим отговорност за това. 
Искам да коментирам и въпроса с ПРО. Знаете, че това е тема, която се дебатира в обществото и според нас, тя трябва да бъде много сериозно коментирана от самото правителство. Има запитване за инсталиране на установки на противоракетен щит от страна на САЩ в България и ние очакваме правителството да излезе със своето решение и сме готови да дебатираме този въпрос. Искаме само да припомним на правителството, че България е член на НАТО и на ЕС и като източна граница на ЕС е много естествено да бъде разположен такъв защитен щит, защото той не е оръжие за поразяване или нападение. Това е защитна установка и за нас мълчанието на правителството по тази тема е напълно необяснимо. Давам си сметка, че правителството разчита и на подкрепата на партии като АТАКА, но това в никакъв случай не може да бъде мотив да не се даде ясно и категорично становище и представителите на правителството да не информират парламента за проведените разговори и да се вземе решение относно искането за монтиране на установки на ПРО.


Въпрос: В какво ще си изрази кампанията, която стартирате? 
Мартин Димитров: Както разбрахте, очакваме от бюджета на Европейската комисия да бъдат финансират мащабни изследвания за влиянието на ГМО върху здравето на хората. Това не е достатъчно да бъде направено само в рамките на България. Ние прочетохме наличните анализи, които са недостатъчни и стигнахме до констатацията, че са необходими наблюдения върху голям брой граждани, за да могат да се направят окончателните изводи. Това е най-важната част от нашата кампания. Другата част е да запознаем с тези изводи и опасности българските граждани, като раздаваме листовки, стикери и други материали в София и страната. Хората трябва да бъдат запознати, за да се вземе информирано решение по този въпрос. Никой не трябва да забравя, че България вече не е прост изпълнител на европейските директиви, а участваме при тяхното писане. Не можем да допуснем да бъде приета нова директива в тази област без пълен анализ на ефектите върху здравето на хората.


Въпрос: Въпросът ми е към г-жа Неински. Какво е вашето лично мнение по този въпрос? 
Надежда Неински, евродепутат от СДС: 
Преди всичко българското правителство трябва да ни информира за тези неформални разговори или преговори, а не американския посланик. Мълчанието на българското правителство за мен е напълно необяснимо по този въпрос. СДС винаги много ясно и категорично е заявявал ангажименти си към НАТО и ние ще изразим нашата позиция по този въпрос парламента, тогава когато правителството го стори, защото в крайна сметка те са управляващи. Важно е да се чуе преди всичко мнението на тези, които носят отговорност и в момента мълчат. Може би това има връзка и с днешното посещение на представители на енергийния сектор на Русия и темата с енергийните проекти. Аз смятам, че правителството е изправено през сложна ситуация и за мен е важно да чуя какво е мнението на министър-председателя и на мнозинството. Идеята, че ще питаме парламента или обществеността е по-скоро бягство от отговорност. В момента мнозинството е много ясно и категорично и от него зависи по какъв начин ще бъдат взети решенията относно възможни питания относно инсталиране на ПРО.


Въпрос: Какво печели България от подобно нещо? 
Мартин Димитров, председател на СДС:
 По времето, когато СДС работеше за членството на България в НАТО, дори сегашния президент протестираше пред държавни институции. С НАТО и с ЕС спечелихме повече сигурност, като тя може да бъде разширена като България стане част от този общ щит. Възможно е да станем обект на терористични или друг вид нападения. България ще стане по-сигурно място. Затова правителството не трябва да бяга от единствената възможна позиция, която е общата система за сигурност. Нещо още по-важно, правителството не трябва да позволява никоя страна да се намесва във взимането на позиции и да кара България да обвързва тази позиция с други проекти, било то в енергетиката или в друга област. Това е абсолютно недопустимо.


Мартин Димитров, председател на СДС: Очевидно е, че мораториума е палиативна и измислена мярка. Ние сме направили нашите предложения за промени в Закона за ГМО и искаме те да бъдат приети, а не да се приемат мораториуми, защото те могат да бъдат свалени при всеки един лобиски натиск. Затова не трябва да има мораториум, а ясни решения.


Надежда Неински, евродепутат от СДС: Самата идея да поискаме от ЕС да се проведе сериозен дебат е напълно осъзнато ми желание да се изработи обща политика на ЕС по тази така сериозна и важна тема. Тя е особено актуална и е свързана и с темата с околната среда и последиците от пораженията върху нея. Това, за което говорих преди малко - за хоризонталния пренос на генетичен материал, осъществяван от вирусите, също е заплаха за здравето на хората и не може да не бъде обсъдено в европейския контекст. Този дебат, които имаме желание да се инициира пред ЕС ще разбули много тайни и ще убеди ЕС да се изработи общо становище по въпроса, което според нас е изключително важно за общата ни политика като член на Европейския съюз. Едно от нещата, които искаме е предложение за допълнение на Директива 2001/18 на ЕО на ЕП да се даде възможност на всяка страна да въвежда допълнителни ограничения за освобождаване на ГМО в околната среда на видове важни за традиционното селско стопанство на дадената страна, селскостопански култури, както и на създаване на площи, свободни от ГМО, с цел осигуряване на възможност за биологично производство и конвенционално земеделие. Знаете, че по-големия проблем на България е в нереализацията на селскостопанската продукция на страната. Така че, за България, която е известна като страна с добро земеделие не виждаме никакъв мотив да се въвежда генно модифицирано земеделие, при положение, че имаме предимства в биологичното ни земеделие. И ако ние вложим повече енергия да се изработи държавна политика в това отношение, ние много повече можем да печелим от биологично земеделие, отколкото от генно модифицирано.


Tags: ГМО, Надежда Нейнски

Още по темата

thumb 22.06.2012

Надежда Нейнски: Икономичес...

Финансирането на политиката на сближаване трябва да се запази на се...

thumb 01.06.2012

ЕК оприличава прогнозите за...

Позиция на евродепутатите на Синята коалиция Надежда Нейнски и Свет...

thumb 03.02.2010

СДС настоява за силно рестр...

СДС са готови да призоват президента Георги Първанов да наложи вето...

thumb 09.03.2010

Надежда Нейнски пита ЕК за ...

На въпрос на българския евродепутат Надежда Нейнски ще отговаря ЕК...

thumb 12.03.2010

Мартин Димитров: България н...

Призовавам Министерството на околната среда и водите да се присъеди...

thumb 19.03.2010

Парламентът прие предложени...

С активното участие на народните представители от синята партия дне...

thumb 29.09.2011

Надежда Нейнски: ЕС трябва ...

Според Надежда Нейнски създаването на нови работни места, чрез подо...

thumb 16.10.2011

Надежда Нейнски ще говори з...

Евродепутатът и бивш външен министър на България Надежда Нейнски ще...

thumb 14.10.2011

Мартин Димитров: Имаме прит...

Това заяви председателят на СДС след проведената среща с вицепрези...