Местни избори

Кандидатът за кмет Найден Зеленогорски и партия „Българска нова демокрация” внесоха жалби за касиране на изборите за кмет и съветници в Плевен

05.11.2011

Insert thumb

Кандидатът за кмет Найден Зеленогорски и партия „Българска нова демокрация” внесоха жалби до Административен съд - Плевен срещу решенията на Общинска избирателна комисия за избор на кмет на Плевен и на общински съветници. И двете жалби, подадени чрез ОИК - Плевен, са с искането съдът да обяви избора за кмет и съветници за недействителен.

Част от мотивите на партия „Българска нова демокрация” за касиране на изборите за кмет на Плевен на втори тур и за общински съветници са:

1. Случаят с подмяната на вота на избирателите в село Бохот, заснет от  охранителна камера, от който запис се вижда, че членове на СИК - Бохот от квотата на ПП „ГЕРБ” са действали умишлено в полза на кандидата за кмет Димитър Стойков. При разлика между двамата кандидати след втория тур от 389 гласа, само в СИК-Бохот кандидатът за кмет на ГЕРБ води с около 130 гласа. Ако се признаят за манипулирани дори само тези гласове в полза на Димитър Стойков, то количеството на общо подадените гласове за него би намаляло със 130 и би свело разликата между него и г-н Найден Зеленогорски само от СИК-Бохот до 129 гласа.

2. Партия „Българска нова демокрация” разполага с информация за купуване на гласове в нощта преди провеждане на втория тур на кметските избори в конкретно населено място в Плевенска община, като това може да бъде потвърдено със свидетелски показания.

3. Множество сигнали за нарушение на правото на хората да гласуват чрез недопустима служебна промяна на настоящия им постоянен адрес с такъв в чужбина, макар че от години живеят в България, и попадането им в т.нар. „забранителни списъци”.

4. Масови нарушения на Изборния кодекс и методическите указания на Централната избирателна комисия при отварянето на урните за гласуване, изваждането на бюлетините, при преценка действителността или недействителността на бюлетините.

5. При признати с атакуваното решение на ОИК за избор на кмет на Плевен около 2 500 недействителни бюлетини, от „Българска нова демокрация” смятат, че действителни бюлетини са били обявявани за недействителни във вреда на кандидата за кмет Найден Зеленогорски, а невалидни бюлетини вероятно са били приемани за валидни в полза на кандидата за кмет Димитър Стойков.

6. Прозрачността на бюлетините позволява ясно да се види какъв е вотът на избирателите, в грубо нарушение на закона.

От „Българска нова демокрация” искат да бъдат проверени всички списъци, в които в деня на вота са дописвани допълнително гласоподаватели, за да се удостовери законосъобразността на това дописване и искат информация колко лица с право на глас са били изключени неоснователно от избирателния списък и/или са били включени в т.нар. „забранителни  списъци”. От БНД настояват и за повторно броене на всички бюлетини - неизползвани, действителни и недействителни. 

От БНД настояват за спиране на изпълението на решението на ОИК-Плевен за избор на кмет на Плевен и на общински съветници, тъй като многобройните нарушения, допуснати в изборния процес, включително извършени престъпления от длъжностни лица - членове на СИК от квотата на ПП „ГЕРБ”, водят до обявяване на изборите за недействителни.


Tags: Найден Зеленогорски, изборни нарушения

Още по темата

thumb 25.01.2012

Върховния административен с...

В жалбата си г-н Зеленогорски и БНД настояват Върховният администра...

thumb 01.12.2011 - Плевен

Найден Зеленогорски: Държав...

Държавата е абдикирала от участие във финансирането на местната инф...

thumb 08.11.2011

Мартин Димитров: Цветанов д...

Това бяха най-манипулираните и фалшифицирани избори за последните 2...

thumb 03.11.2011

Найден Зеленогорски: Според...

Интервю на Найден Зеленогорски за предаването на Нова телевизия, "З...

thumb 30.10.2011 - Плевен

Найден Зеленогорски: Гласув...

Кандидатът за четвърти мандат кмет на Община Плевен Найден Зеленого...

thumb 26.10.2011 - Плевен

Меглена Кунева и Любен Дило...

„Днес има две Българии. Тази на всички нас, които чакаме ползите от...

thumb 27.10.2011 - Плевен

Почетни граждани на Плевен ...

Почетни граждани на Плевен и интелектуалци от цялата страна подкреп...

thumb 27.10.2011 - Плевен

Найден Зеленогорски: Ще пра...

Такъв хаос по организиране на избори не е имало 22 години, обобщи н...

thumb 26.10.2011 - Плевен

Дебатът за Плевен -Найден З...

Телевизионния дебат с участието на двамата кандидати за градоначалн...

thumb 25.10.2011 - Плевен

Найден Зеленогорски: Доброт...

Искам да ви благодаря за подкрепата на първи тур на местните избори...