thumb

СДС издигна Елеонора Николова за кмет на Русе

В Две могили синята партия издига Драгомир Драганов

thumb

Христо Апостолов: Образователната инфраструктура ще бъде приоритет и през следващия мандат

Много често гражданите забравят какво е било и какво е в момента, но считам, че столицата се развива в много правилна...

thumb

Участие на Антон Койчев в "Свободна зона"

Вторник, 17 септември, 10 часа

Пламен Радонов: Изборът в СДС ще е без шмекерлъци

09.12.2008

 

Пламен Радонов главен секретар на СДС
- Г-н Радонов, говори се, че изборът на нов председател на СДС няма да бъде легитимен, тъй като партийният устав не е регистриран навреме. Може ли това да провали предстоящите избори в неделя?
- Уставът на партията влиза в сила от последното гласуване на Националната конференция. Още тогава Найден Зеленогорски попита "Приемаме ли устава с така направените промени?" и залата гласува единодушно. Оттогава, 26 юни, уставът е валиден за партията. В преходните и заключителните му разпоредби е записано, че в срок от 45 дни от регистрацията на устава в съда се провеждат първите вътрешнопартийни избори в СДС.
- Този срок спазен ли е?
- Да. На 28 октомври Софийският градски съд разгледа делото, нямаше забележки от страна на прокуратурата. Съдът трябваше да се произнесе в срок от 1 месец, както е по закон. Това стана дори малко по-рано - на 24 ноември. Така че всички срокове са спазени.
- Защо тогава се появиха спекулации по темата?
- Не желая да коментирам различните шумове в системата. По-важното е, че с новия устав СДС стана уникална партия, тъй като за първи път в България се въвеждат преки избори за лидери на всяко ниво, както обещахме преди година и половина.
- Колко души очаквате да гласуват в неделя?
- Надявам се, че над 80% ще отидат да дадат своя глас. В момента в СДС положителната мотивация се забелязва почти навсякъде. Прекият избор поражда енергия и хората са наистина амбицирани. Срещите, които провеждам по места, също са критерии, на тях присъстват много хора.
- Колко са членовете на СДС?
- Не мога с точност да кажа, но около 9800 са със сигурност. Надявам се, да излязат всички в неделя да гласуват. По този начин СДС решава нещо много важно - отговорност на избраните пред избирателите. Новият председател и новият Национален изпълнителен съвет няма да дължат избора си на листчета и договорки вътре в партията. При таен вот няма как това да се случи.
- Ще успее ли някой от 6-мата кандидати да събере повече от половината подкрепа на сините членове, или ще има балотаж?
- Няма никакво значение. Естествено, че по-добре ще бъде за СДС да има избран още на първи тур председател. Но и до втори тур да се стигне, важното е този човек да получи достатъчно доверие, за да може да довърши започнатите от Пламен Юруков реформи в партията. Възможно е следващата година СДС да прави и доста сериозни антикризисни разработки. Може би това ще се наложи, защото кризата няма да ни отмине толкова леко. Трябва управляващи и опозиция да си прецизират действията, за да не се влоши още повече ситуацията.
- Имате ли фаворит?
- Като човек имам, а и не мога да гласувам с 6 бюлетини, а с една. Но като главен секретар на СДС няма да изразя предпочитанията си, за да не повлияе това на избора.
в. Стандарт - стр. 12


Още по темата

thumb 20.09.2019

Участие на Антон Койчев в К...

септември, часа

thumb 18.09.2019

Тони Симидчиева: Пловдив бе...

Националното ръководство този път реши наистина да ни чуе

thumb 18.09.2019

Христо Апостолов: Образоват...

Много често гражданите забравят какво е било и какво е в момента, н...

thumb 16.09.2019

Участие на Антон Койчев в "...

Вторник, 17 септември, 10 часа

thumb 11.09.2019

Емил Кабаиванов: Времето на...

За да бъде една успешна коалиция, тя трябва да бъде от политически ...

thumb 11.09.2019

Калин Костов: Държавата да ...

Свищов заслужава прозрачно компетентно управление, с мисъл и отгово...

thumb 10.09.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

10 септември, 19.30 часа

thumb 09.09.2019

Участие на Пламен Юруков в ...

Разговор за 9 септември

thumb 08.09.2019

Владимир Кисьов: Идва ли за...

Участие в "Свободна зона" по телевизия "Европа"

thumb 05.09.2019

Станимир Станчев: Изходът о...

Интервю за радио "Фокус"