Мартин Димитров: Единственият начин България да има демократично управление е тази коалиция

11.03.2009

 

Мартин Димитров, председател на СДС в интервю за предаването на Нова телевизия, "Здравей, България"

Водещ: Гледате „Здравей, България" в сутрешния блок на „Нова телевизия". Темата, която започваме сега, е свързана с десните. Вчера беше взето решение за това да стане една предизборна коалиция между СДС и ДСБ. Днес Мартин Димитров е в студиото ни. Не беше прието обаче единодушно без критики. СДС София реагира, след това се поотказаха. Добро утро. Какво се случи? Компромис.
Мартин Димитров: То нито едно решение не може да бъде взето със 100 процента мнозинство. Въпросът е, че всички хора в националния съвет на СДС искаха това обединение, условията бяха различни. Това бяха различията между нас. Но важното е, че единственият начин България да има едно демократично управление, е тази коалиция. Иначе няма как да се получи.
Водещ: Аз си задавам един много прост въпрос. Защо, след като вчера беше взето решение за обединение, не можем да ви докараме с господин Костов да седнете заедно на масата?
Мартин Димитров: Няма проблеми, ще сядам с когото трябва на масата.
Водещ: На всички маси.
Мартин Димитров: На всички маси, отправяйте покани. С всякакви формати ще сядаме тука, така че няма ...
Водещ: Е това е формално обяснение сега, не е в София. Взема се решение за обединение на две политически сили и то предизборно, и не могат да седнат лидерите на една маса на следващия ден.
Мартин Димитров: Нали съм седнал аз сега на масата? Чакайте сега, един по един, после и заедно ако трябва.
Водещ: Въпросът е нали заедно ще ги правите тия неща, ако са свързва и с изборите? Тогава?
Мартин Димитров: Вижте, новината е друга. Важното нещо е следното. За първи път има шанс осезаем, реален за демократично управление. Защото заедно с ДСБ и с няколко още малки партии, с които преговаряме. Ще се получи резултат, който да позволява правителство с ГЕРБ. И няма да има управление на БСП и ДПС. Това за първи път се получава като истинска възможност. Което е голямата новина от вчера и от днес.
Водещ: Добре де, ДСБ всъщност с това обединение показва, че има същите добри намерения към ГЕРБ, така ли?
Мартин Димитров: Ами вижте, то това е ...
Водещ: Като при вас, защото при вас ясно. Вие самият не сте затварял врати? Аз си мълча, защото се опитвам да смеля голямата новина. Просто се опитвам да разбера. Добре, не е ли някакъв вид отстъпление това нещо? И от едната страна, и от другата страна. Преди години вие се разделихте или по-скоро Съюзът на демократичните сили и Демократи за силна България се разделиха поради това, че не можеха да вървят заедно. Как така изведнъж се получи този завой? Малко ми прилича на разведени, които се събират отново да се женят.
Мартин Димитров: Знаете ли, когато има една висока цел, когато има един ясен обществен интерес, който е кой ще управлява оттук нататък. Това е въпросът. То избори се правят, не за да има група депутати, не за да зарадваме народа с една хубава предизборна кампания, да разменяме остроумия, да ходим по студия, да ни каните, да ви казваме интересни неща. Голямата битка в момента е кой ще управлява. И не знам дали виждате, ама БСП и ДПС пак са наредили пасианса. Тоя път с движение „Напред". Така са се подредили новата тройна коалиция. И ако ние не бяхме направили това усилие вчера. Имаше огромна опасност отново да успеят. И важното е следното, че в името на обществения интерес, в името на това България да тръгне в една друга посока. Ние направихме компромиси, подадохме си ръка и тръгнахме в правилната посока.
Водещ: Т.е. това, което казвате е, че следизборно ще има коалиция с ГЕРБ? Как човек да повярва на политиците, как да повярват при положение, че не се спазват елементарни принципи на логиката. Значи когато някой се е разделил с някой и не може да върви повече напред с него, той се е разделил с него. Какво сега изведнъж пак възникват някакви нови обстоятелства и казваме - а, ние вече отново се обичаме.
Мартин Димитров: Нещата стоят по съвсем, съвсем различен начин. Ролята на партиите е да вършат работа на хората. Те нямат друга роля, нямат роля извън обществото. Тяхната роля е да постигнат някакви резултати. Ние като идеология с ДСБ сме много, много близки, почти нямаме различия. Нашите различия са персонални. Заради персоналните различия трябва ли да останем отделно и да позволим БСП и ДПС да управляват или можем да преодолеем тия персонални различия, да тръгнем заедно и да постигнем ново управление в България. Ето това е големият въпрос. И добрата новина за всеки разумен човек в България е, че ние преодоляхме тези персонални различия. Не ни е лесно и на мен не ми е лесно, не си мислете. Аз винаги съм казвал, че това разделение вдясно беше грешка. Това е моето мнение. Когато едни партии имат близка философия, близки виждания, мислят по един и същи начин, няма смисъл да има отделни партии, няма смисъл да има разделение. И костваше ми много сериозни усилия, за да се стигне до тези обединителни действия вчера.
Водещ: Кой ще води от двамата?
Мартин Димитров: Ето веднага се опитвате така да ме ...
Водещ: Не се опитваме, задаваме си въпроси. Всъщност кой наистина ще води?
Мартин Димитров: Идеите ще ни водят. Това е отговорът, но ... значи вижте до изборите, до изборите ...
Водещ: Рядко се случва такова равновесие като Лора Крумова и Милен Цветков - двама души, които да се допълват взаимно и да вървят напред.
Мартин Димитров: Вярно е.
Водещ: Вие можете ли да направите такова нещо с господин Костов? Така да кажем - кой ще бъде от двамата Лора Крумова?
Мартин Димитров: Ами аз харесвам повече Милен Цветков в този смисъл, ако така трябва да избирам по този начин, не че ...
Водещ: В какъв смисъл го харесвате?
Мартин Димитров: Не, ако трябва да избирам между двамата в кого да се представя себе си в този смисъл, да. Няма как да е жената този избор в този смисъл.
Водещ: Т.е.предпочитате Иван Костов да е на моето място?
Мартин Димитров: Ами ако трябва така да избираме, така се получават нещата, но вижте, до изборите ще има състезание между нас и ГЕРБ кой ще предложи по-смислените идеи ...
Водещ: Между вас и ГЕРБ?
Мартин Димитров: Да, между това обединение и ГЕРБ кой ще предложи по-смислените идеи, по-смислените предложения. А след изборите вече трябва да направим заедно правителство.
Водещ: Добре, сега пак да ви попитам. За трети път аз си го задавам от началото на разговорите този въпрос. Как вашите избиратели ще приемат една да кажем, че всичко върви по план, следизборна коалиция с ГЕРБ?
Мартин Димитров: Ами много добре. Защото знаете ли какво казват нашите избиратели, аз си говоря с тях доста често. Те казват - ГЕРБ нямат никакъв експертен потенциал все още или този потенциал не е развит. До изборите ще бъде много трудно да го направи. Докато в СДС, в десницата има много хора с необходимите експертни качества. В едно правителство, за да вървят нещата, трябва да има хора, които знаят какво правят. Уверявам ви, че при нас ги има. И ако ние сме в този кабинет, нещата ще вървят в много по-голяма степен. Защото има да бъдат решавани много сериозни въпроси. Въпроси, които в това студио вие сте надълго и нашироко обсъждали като например как да се възстановят европейските фондове, защото се очаква, да речем, юни, юли една много тежка криза и безработица. Какво да се направи в условия на криза, как да се спаси икономиката, как да се помогне на хората да не останат без работа. Това ще бъде основен въпрос, който вие ще задавате юни и юли. А ние имаме тези отговори, имаме ги тия отговори.
Водещ: Т.е. вие смятате, че сте необходими на ГЕРБ, защото ще им дадете експертите, които нямат, така ли?
Мартин Димитров: Да, категорично, категорично. Но вижте, има и нещо друго много просто.
Водещ: Т.нар. формула за великана и какво беше ... за великана и главата?
Мартин Димитров: Значи вижте, с това обединение вече не ясно кой е великанът.
Водещ: Сериозно?
Мартин Димитров: Да, не е ясно. Не е ясно ...
Водещ: Господин Димитров, наистина ли мислите, че ще можете да мобилизирате - вие и Демократи за силна България, Съюзът на демократичните сили и демократите да мобилизирате сериозен електорат?
Мартин Димитров: Категорично.
Водещ: Вие и двете формации по досега представените на обществото социологически проучвания имате по един процент.
Мартин Димитров: Не е така, не е така. Значи вижте, СДС и само влизаше в парламента. Т.е. тези действия не се правиха за влизане в парламента, разберете го. Абсолютно. Тези действия се правят за управление, за постигане на съвсем различен резултат на следващите парламентарни избори. Никой не ни е давал един процент. Напротив, последното проучване на „Сова Харис" дава 3,7 процента на СДС, което след преразпределение е около шест процента. Така че няма такова нещо.
Водещ: Т.е. основната ви цел е да управлявате?
Мартин Димитров: Разбира се, то това е идеята на политическите партии. Идеята на политическите партии не е да забавляват със своите действия обществото. Идеята е да отидат във властта и да реализират потенциала си, програмите си.
Водещ: Още е на идейно ниво обаче. Виждам, че при вас има проблем. Хората ви ... извинявай Милене, не го приемат това решение еднозначно. Значи представете си - сега не го приемат, камо ли следизборно.
Мартин Димитров: То между другото нали си давате сметка, че в един човешки живот много малко неща се приемат еднозначно? Но аз едно ви гарантирам - няма хора в СДС, които да не искат коалиция с ДСБ. Проблемът са някои персонални различия, които, разбира се, са важни, които през годините са предизвиквали напрежение. Но ако попитате който и да е човек от СДС, общите действия с ДСБ са добра новина.
Водещ: Получих това споразумение, което е било подписано от работната група и единственото нещо, което така прочитайки го на прима виста, вашето предизборно споразумение с демократите, единственото нещо, което ми остана в главата, е намаляване на данък добавена стойност.
Мартин Димитров: Значи добре сме го написали, защото това е важно.
Водещ: Добре де, ама има само едно нещо, само едно нещо. Намаляване на данък добавена стойност. Има такива общи постановки от сорта - да върнем доверието на Европейския съюз в България, да възстановим фондовете, айде то е малко по-конкретно да кажем, приближава се до това намаляване на ДДС.
Мартин Димитров: Има такива неща, като например - честно състезание при обществените поръчки, намаляване на осигурителната тежест наполовина, което между другото, е един от най-важните проблеми оттук нататък по отношение запазването на работните места.
Водещ: Намаляване на осигурителната тежест наполовина. Какво означава това?
Мартин Димитров: Знаете ли в момента колко е осигурителната тежест? Около 32 процента, което за човек, който взема 2000 лева заплата, осигуровките, които плаща на месец, са около 650 лева. Това е причина, господин Цветков, както вие знаете, много хора в България да крият данъци. И това като се направи сега, когато има опасност много фирми да фалират в България и това да предизвика голяма безработица, ще им спаси работните места на хората.
Водещ: И как ще го направите това нещо?
Мартин Димитров: Ами просто, както направихме плоският данък, както направихме десет процентния корпоративен данък по същия начин. Само че вече едно е ясно. Трябва ни управление, за да реализираме в пълния мащаб една такава програма. И разликата с БСП и госпожа Масларова е, че тя чака да има една голяма безработица и да ги води после тия хора на море, на планина, да ги забавлява по някакви други начини, но те да имат проблеми, които не могат да бъдат разрешени. Нашата идея, нашата философия е да им помогнем сега да си запазят работните места.
Водещ: Пак да се върнем - намаляване на осигурителната тежест на колко процента?
Мартин Димитров: Наполовина, на 16 процента.
Водещ: На 16 процента? Как ще стане това нещо?
Мартин Димитров: Абсолютно изпълнимо е. Значи веднага ви давам пример. Вместо да се харчат милиарди за глупости. Декември месец изхарчиха 5 милиарда лева от излишъка 5 милиарда лева от излишъка в много съмнителни дейности. Тази година се дават 5 милиарда или 5 милиарда и половина за строителни дейности, които са много съмнителни и отиват в обръчите от фирми. Ако не се краде по този безобразен начин, няма проблем да бъде реализирана една такава цел.
Водещ: Не го вярвам. Как ще стане това нещо да намалите наполовина тази осигурителна тежест?
Мартин Димитров: Ами знаете ли, аз си спомням как в едно студио на „Канал 1" бях с Петър Димитров, който беше станал тъкмо министър на икономиката. Тогава бях внесъл в парламента 10-процентния плосък данък. И той ми каза следното нещо - Мартине, няма да се притесняваш, бъди спокоен, това само през трупа ми ще мине. Както знаете, както знаете това се случи. И хубавото на добрите идеи, госпожо Крумова, е следното нещо. Когато те са добре аргументирани, когато се обяснят положителните ефекти от тях, те просто се случват.
Водещ: Да де, ама в аргументите казвате - вместо да се правят глупости и да се крият пари, ние ще намалим наполовина осигурителната тежест, това ли е аргументът?
Мартин Димитров: Да, това е много сериозен аргумент. Защото за да се правят тези реформи, трябват пари. Без пари нищо не става. И за да се получат нещата, трябва да бъдат спестени пари.
Водещ: Добре, благодаря ви много за това гостуване, продължаваме нататък.


Още по темата

thumb 22.10.2019

Илия Лазаров: Манолова не ...

Категоричният победител в София ще бъде Фандъкова, каза главният се...

thumb 22.10.2019

Петър Стоянов: Тони Симидчи...

Румен Христов: Това е листа на честта!

thumb 20.10.2019

Участие на Елеонора Николов...

21 октомври, понеделник, 8.35 часа

thumb 20.10.2019

Участие на Антон Койчев в т...

Неделя, 20 октомври, 20 часа

thumb 19.10.2019

Румен Христов в "Свободна з...

Видео с участието в тв Европа

thumb 19.10.2019

Участие на Антон Койчев в К...

19 октомври, 17 ч

thumb 18.10.2019

Участие на Илия Лазаров в "...

Събота, 19.30 часа

thumb 17.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 18 октомври, 10 часа

thumb 15.10.2019

Целите пред СДС на местните...

Участието на Румен Христов в телевизия "Европа"

thumb 14.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Вторник, 15 октомври, 7.40 часа