Найден Зеленогорски: Основната идея на този проект е да покажем на обществото и на широката демократична общност, че можем да сме заедно

11.03.2009

 

Разговор с Екатерина Михайлова и Найден Зеленогорски за целите на дясното обединение


Българска национална телевизия, "Денят започва", 11 март 2009 г., 08.10 часа

Водещ: Много важно решение на Националния съвет на Съюза на демократичните сили вчера, след продължителни и разгорещени дебати по време на самото заседание относно коалиранията, относно явяването на националните и изборите за Европейски парламент, след което в крайна сметка едната от сблъскващите се тези, които следихме през последните дни, взе превес, а именно влизането в коалиция с ДСБ без поставянето на някои от предварителните условия, които се чуха. Стана ясно, принципите за формиране на общите листи и оттук нататък предстоят още доста въпроси, на които може би трябва да се отговори. В студиото сме с Екатерина Михайлова, заместник-председател на ДСБ, и Найден Зеленогорски, председател на предизборния щаб на Съюза на демократичните сили. Добро утро.

Екатерина Михайлова: Добро утро.

Найден Зеленогорски: Добро утро.

Какво всъщност се случи, продължава да се задава този въпрос - начало на широко обединение вдясно, каквото е едното обяснение, или оцеляване на част от десния политически елит, каквото пък е друго обяснение.

Ек. Михайлова: Нещо повече от първото, което казахте, начало на дясно обединение. Ние си поставяме дългосрочни цели и първата от тях е свързана с бъдещето на България. България трябва да се модернизира, трябва да се върне реформаторското управление, трябва да се върне доверието от Европейския съюз към България, да почнат да се получават европейските фондове. Това става през едно добро дясноцентристско управление и ние, слагайки началото от вчерашния ден с решенията на двете партии за общо явяване на изборите, смятаме, че можем да допринесем за постигането на тази цел.

Как ще убедите хората, че този анонс, предполагам го споделяте това, което г-жа Михайлова каза, как ще ги убедите, че това е, така, истината, че не е продиктувано от меркантилен интерес, от влизане във властта, от политическо оцеляване. Защото знаете, че има и такава теза.

Н. Зеленогорски: Всъщност, ако част от колегите в дискусията говореха за теория, аз бях от хората, които говореха за практика. А практиката в Плевен, Монтана и много други български градове показва това, че когато сме заедно в едно широко дясно обединение, тогава печелим и се справяме добре. Говоря за местните избори. Очевидно беше, че това е един успешен пример, един успешен опит, който е логично да опитаме да приложим и на централно ниво. Аз съм радостен, че вчерашната дискусия направи така, че една значителна част от националния
съвет възприе тази теза. А всъщност в обществото има едно очакване, една надежда да се случи нещо в дясното. Ако погледнете внимателно социологическите проучвания, ще видите, че има една значителна част от хората, които казват, че няма да гласуват, или просто не са избрали за кого ще гласуват. Аз смея да твърдя, че този проект е ориентиран и към тях, не толкова към твърдите избиратели на СДС и ДСБ. И тук изобщо не става въпрос за оцеляване, а на събиране на двете части на едно цяло, нещо, което отдавна искат нашите избиратели и нашите поддръжници.

Събирането на двете части на едно цяло. А притеснително ли е, чисто математически, това, че решението беше взето с 62 гласа "за", 41 "против" и 2 "въздържали се" - вчерашното решение на СДС.

Н. Зеленогорски: Шестдесет и четири на 41, това е 60 процента към 40 процента, една значителна разлика според мен.

Добре. И после още един процент от това изследване на НЦИОМ, за което говорихме, че едва 42 процента от привържениците на СДС одобряват Иван Костов. Това притеснително ли е?

Н. Зеленогорски: Вижте, аз лично не се притеснявам, защото смятам, че правителството на ОДС беше най-доброто правителство и настоящето правителство го доказва в още по-висока степен. Аз смея да твърдя, че като част тогава от управляващото мнозинство, тогава бях народен представител, ние полагахме огромни усилия и направихме така, че България да бъде член на Европейския съюз, на НАТО, реализирахме реформите по отношение на демокрацията и на свободната пазарна икономика. Да, това бяха тежки и трудни реформи, очевидно те дават и своя оттенък върху цялото общество, но сега, толкова години след тези реформи, всички виждаме, че пътят на България е успешен и макар и бавно, макар понякога да спираме или да завиваме наляво, вървим напред.

Добре, за да приключим с тази тема с миналото. Да ви питам забравено ли е миналото - взаимните обвинения, квалификациите. Нашите зрители ги помнят.

Ек. Михайлова: Вижте, ние с Найден Зеленогорски сме били заедно в една парламентарна група и сме правили заедно неща за това България да върви напред и мисля, че няма да бъде различен отговорът и на двама ни. Нека да живеем в настоящето и да гледаме в бъдещето, и да направим нещо добро за бъдещето на България. Разбира се, има неща в миналото, за които можем да говорим, но това, което вълнува българските граждани, аз пътувам непрекъснато, срещам се с хора, тях ги интересува ще има ли демократично пространство, което да даде алтернатива на настоящето управление, така че да се подобри стандартът на живот, така че да има демократични правила, така че да се спре купуване на гласове, да се пресече корупция, да се гарантират доходи, да се гарантира развитието на бизнеса. Това са темите.

Това е така.

Ек. Михайлова: И нещо повече тук ще кажа, просто от снощи нещо, което ми се случи, защото разговорът през високопарни думи може би не е точен. На мен снощи ми се обади една жена, която е член на СДС в едно село в Пазарджишки избирателен район, която ми каза: благодаря ви много за това, че ще може да отидем заедно на избори и ще можем да застанем срещу тези, които ни управляват. Това беше най-хубавото, което чух като коментар за решенията, които направихме, и тези хора очакват друго.

Понеже освен с Найден Зеленогорски, с тази жена от Пазарджик, за която говорите, ще ви се наложи на тези избори да работите и с Иван Сотиров, и със СДС-София, и със СДС-Варна или поне така е ...

Ек. Михайлова: Ще работим с всички за това България да се управлява добре.

Добре. Тази коалиция е началото. В смисъл СДС и ДСБ, това са началото, така ли?

Н. Зеленогорски: В началото нашата идея беше да създадем една ос, около която да надграждаме и да направим едно широко обединение. Според мен има 7-8 партии, за които би могло да се говори, че могат да станат част от обединената демократична опозиция в момента. Аз не бих могъл и няма в момента да спомена имена, защото дори и да спомена имена едно след друго, някой ще реши, че единият е предпочетен пред другия.

Ако искате аз да ги спомена. Седем-осем са.

Н. Зеленогорски: Мога да ви кажа обаче, че с ДСБ сме постигнали споразумение много внимателно, аналитично и детайлно да обсъждаме всеки бъдещ партньор и с взаимно съгласие да постигаме решението за присъединяване на бъдещ партньор към нашето широко дясно обединение.

Взаимно съгласие какво означава? Ако единият от партньорите каже, че даден кандидат за участие в коалицията няма необходимите качества или политическа позиция, тоест трябва консенсус.

Н. Зеленогорски: Означава точно това.

Ек. Михайлова: Да.

Н. Зеленогорски: Мислим, че това е най-логичното и най-нормалното, имайки предвид, че, както говорехте и вие, има известни наслоения, проблеми.

Значи БНД отпада.

Ек. Михайлова: Не сме говорили още по партиите една по една. Първо трябваше да стигнем до споразумението между двете партии - ДСБ и СДС, да минат през съответните национални ръководства и органи, които трябва да дадат мандати за сключване окончателно на това споразумение, и едва сега се открива вече пътят, в който ние ще коментираме, ще се срещнем обаче с всички. Това е нещо, което сме постигнали като съгласие. Няма да прескачаме разговори. Искаме да се срещнем, да чуем техните виждания.

Но вие имате позиция. Вие имате позиция, аз споменавам БНД, защото знам, че имахте, имахте отношения.

Ек. Михайлова: Ние бихме могли да направим коалиция само ако тези, които се включват, споделят подобни на нашите принципи и цели. В това число например управлението на ОДС. Ние даваме оценката, че то е било добро, позитивно за България. Смятаме, че управленията, в момента на тройната коалиция, предишните, не са това, което очакваше българският гражданин. Трябва да са, вече имаме конкретни неща за хората, които биха могли да се включат. Те да носят позитиви. С БНД ние смятаме, че трябва да се водят разговори.

Трябва да се водят разговори евентуално, но ако вашият партньор има непреодолими, така, възражения, бихте ли приели това, което се чува от СДС.

Ек. Михайлова: Ще ги чуем, но ние смятаме, че колкото може повече политически партии в дясно и дясно-център трябва да бъдат включени в това дясно обединение. Ние няма да се противопоставим.

Да. Споменахте управлението на ОДС като успешно. Успешно управление за България.

Н. Зеленогорски: Разбира се. Това беше най-доброто управление.

Това е оценка за самото правителство. Там обаче излязоха, излязоха някои министри, други кметове по време на управлението на ОДС, които сега имат, които сега ръководят политически партии. Тази оценка важи ли за тях?

Н. Зеленогорски: Вижте, вчера имаше коментари и възражения по отношение на една или друга партия, на една или друга личност, но в края на краищата споразумението, което се гласува с ДСБ, по никакъв начин не поставя под съмнение нито една от личностите в ДСБ и според нас такава би трябвало да бъде и логиката по отношение на другите партньори. Но в края на краищата аз обясних, че ние внимателно ще обсъдим всеки потенциален кандидат.

Включително и ССД, и БДС - Радикали.

Н. Зеленогорски: Да, разбира се.

Евгений Бакърджиев също ли трябва да бъде обсъждан?

Н. Зеленогорски: Ние сме в началото на пътя и смятаме, че е възможно да обсъждаме всички възможни партии, всички възможни личности, а вече ние сме си създали вътрешните механизми, с които ще вземаме решения. Аз примерно мога да ви кажа, че БДС - Радикали, да кажем в Плевен, бяха част от нашата коалиция и имат общински съветник, с който работим изключително добре. Що се отнася до ССД, те бяха на друга позиция, но така или иначе нещата в различните области са различни.

Тоест това, което е в Плевен, може да бъде пренесено евентуално и на национално ниво.

Н. Зеленогорски: Всичко е възможно. Трябва да обобщим информацията от районите, да чуем ние нашите председатели, а госпожа Михайлова и ДСБ - техните председатели на структури, и тогава да коментираме.

Четохте ли вчера интервюто на Евгений Бакърджиев във в. "Труд"?

Н. Зеленогорски: Да, четох го по диагонал, но не искам да го коментирам.

Четохте, влезте в детайли - там има за бели мечки, за политически студ, зима, изстиване на зеницата и други такива определения.

Н. Зеленогорски: Говоренето с метафори в политиката е често използвано, но аз бих предпочел да говорим спокойно и хладнокръвно с нашия партньор.

Тоест възможно е да се водят разговори, включително с тези партньори, за които говорихме...

Н. Зеленогорски: И с всички, а вече всяка една партия, всяка личност ще бъде коментирана отделно.

Как ви звучи това, госпожо Михайлова?

Ек. Михайлова: Нормално. Това са разговорите, които сме имали до този момент и сме постигнали съгласие по този начин да говорим, обсъждаме партиите и да се срещаме с всяка една от тях. И има механизмите да решаваме проблемите. Които няма да ги решаваме публично. Това е нещото, което също сме постигнали като съгласие.

Н. Зеленогорски: Това беше разликата.

Изключвате ли априори някой от тези, които се обявяват за десни?

Ек. Михайлова: Аз казах за партиите, че ние няма да възразим за нито една от дясно, дясно-центристкото пространство да се включи.

При вас нещо, така, което априори изключвате?

Н. Зеленогорски: При нас трудно бих могъл в момента да кажа нещо по отношение на конкретна партия.

"Ред, законност, справедливост", Яне Янев?

Н. Зеленогорски: Но ще кажа, че съм изключително доволен от това, че наложихме един модел на работа, а то е без да занимаваме обществото и медиите с нашите постоянни срещи, с нашите преговори, ние проведохме доста усилени преговори, много часове се занимавахме с всичко, свързано около оста СДС - ДСБ, и успяхме. Смятаме да наложим същия модел и в преговорите с другите партньори. Не мисля, че преговорите трябва да се водят в общественото пространство и в медийното пространство. Просто в един момент ще кажем, да, ето това е резултатът.

Да, не изключвате апрори дори и Яне Янев?

Н. Зеленогорски: Никого не изключваме.

Водещ: Това разбрах от вашите думи. Вчера слушах едно интервю с Михаил Константинов пред "Дарик" радио, където той, като дясно мислещ човек каза, че приветства споразумението. Но каза, че всичко губи смисъл, ако няма 25-30 депутати, които да бъдат от потенциална коалиция, които заедно с ГЕРБ да направят бъдещо дясно-центристко управление.

Н. Зеленогорски: Вижте, всъщност това е идеята, да направим широко дясно обединение, за да влезем в висшата лига.

Това ли е целта - 25-30 депутати, реалистична ли е? Реалистична ли е тя според вас?

Н. Зеленогорски: Да, за да влезем във висшата лига.

Ек. Михайлова: Да.

Н. Зеленогорски: И да играем за медали. Аз съм началник на изборния щаб на СДС и смятам, че можем да постигнем и по-високи цели. Според мен можем да постигнем от 20 до над 40 депутати. И от това какъв ще бъде форматът на обединението, как ще работим през цялата тази кампания, с какви послания, как ще успеем да убедим обществото, ще можем да получим и резултат, който много приятно да изненада демократичната общност в България и да гарантира евентуално бъдещо дясно правителство.

Това е вашата идея, т.е. вашата програма максимум - над 40 депутати?

Н. Зеленогорски: Моята програма винаги е максимум, за да се опитаме да постигнем добри резултати. Поне аз работя по този начин.

Ек. Михайлова: Ние затова тръгнахме за тази коалиция в дясно и да я разширяваме имаме желанието от страна на ДСБ. Тъй като поотделно, ние, разбира се, щяхме да вкараме своите 10, 15 депутати или колкото получим от резултатите, както се видя на миналите избори. Но ние искаме да създадем видимост за алтернатива на настоящото управление и перспектива за гражданите на България. И това ще даде възможност за получаване на по-високи резултати и едно много по-сериозно присъствие в следващия парламент. Което предполага и много по-сериозно партниране в едно бъдещо управление.

Партниране с тях имате предвид?

Ек. Михайлова: Е ще бъдем един партньор, който ще седи много по-тежко, авторитетно, стабилно, с една по-добра, като брой, парламентарна група.

Данните това сочат, партниране с ГЕРБ, нали така? В бъдещ парламент?

Ек. Михайлова: Да, натам изглеждат нещата, които посочва социологията.

Политическият реализъм това сочи?

Ек. Михайлова: Но въпросът е партньорът кой ще е? Партньорът как ще стои? Колко ще е неговата тежест, електорална имам предвид. Нашата амбиция е ние да бъдем един не само коректив, не само гарант за демократично управление, но един равностоен партньор в едно управление.

Добре, какво означава това на практика, г-жо Михайлова? Какво казвате вие на вашите избиратели - гласувайте за нас, за да имате Бойко Борисов премиер на България?

Ек. Михайлова: За да имате гарант на демократично управление.

Но на практика е това, нали?

Ек. Михайлова: Кой ще е премиер, ще кажат българските граждани? Нека не предрешаваме нещата.

Реалността това сочи, нали така? Бихте ли приели Бойко Борисов премиер на България?

Ек. Михайлова: Защо почвате да водите преговори, които са след изборите. Но знаете ли, вие може би си задавате този въпрос...

Защото може би е по-справедливо, по-справедливо е за..

Ек. Михайлова: Е защото вече сте сигурни, че тази коалиция, която отива на изборите, между ДСБ - СДС, ще има много добри резултати, високи резултати, такива, че ще бъдат наистина равностоен партньор в едно бъдещо управление. Иначе нямаше да ми задавате този въпрос.

Е честно да е ясно. Да е ясно, гласувайки за определена политическа сила, какво следва от това? В смисъл, какви са възможните хипотези.

Ек. Михайлова: Оттам нататък всички други въпроси са отворени.

Водещ: А хипотезата Бойко Борисов и ГЕРБ печелят абсолютно мнозинство в парламента. Печелят повече от 50 процента плюс 1? При такава хипотеза какво става с вашата коалиция? Подкрепя я, в опозиция от дясно на ГЕРБ?

Н. Зеленогороски: Според мен тази хипотеза съществуваше до вчера, от вчера вече няма такава хипотеза. Ще ви обясня защо? ГЕРБ, СДС и ДСБ са като скачени съдове и ако ДСБ и СДС не влязат в парламента, най-вероятно огромната част от преразпределението ще влезе към квотата на ГЕРБ и тогава те ще се доближат максимално до пълно мнозинство. След вчерашната коалиция аз съм убеден, че ще постигнем резултати, каквито смятат и социолозите, а те твърдят, че ние бихме си увеличили поне два пъти резултата и че имаме един таван от 12 до 15 процента.

От къде ще ги вземете тези проценти?

Н. Зеленогороски: Ние няма да ги вземем, ние просто ще ни върнем част от хората, които сега гласуват за други партии или пък са апатични и просто не искат да гласуват.

Хващам се за скачените съдове, те не са ли в момента настроени да гласуват за ГЕРБ? И ГЕРБ не ви ли е, така, сериозен конкурент, предизборен?

Н. Зеленогорски: В Плевен не ни беше.

Водещ: Не, говоря за България, все пак.

Н. Зеленогорски: Е те останаха трети.

Водещ: Говорим за национален мащаб.

Ек. Михайлова: Има хора, които не са заявили до този момент желанието си да гласуват. Мисля, че след анонса от вчерашния ден, но и действията, и посланията, които ще отправим в бъдеще, ще стигнем до една част от тези избиратели, които ще изберат именно нас.

Н. Зеленогорски: Всъщност, основната идея на проекта е не да стигнем само до твърдите си избиратели и те да ни подкрепят, и механично да съберем броя на СДС с броя на ДСБ. Основната идея на този проект е да покажем на обществото и на широката демократична общност, че можем да сме заедно, че това, което хората години наред искат, и както каза г-жа Михайлова, аз снощи получих над 30 поздравления. Такива получавам обикновено, когато печеля изборите в Плевен, никога в друг случай толкова много хора не ми се обаждат, за да ме поздравяват за това, което сме направили. Значи, имаше и има едно очакване нещо да се случи. Радвам се, че то се случва и съм убеден, че проектът, ориентиран основно към негласуващите, защото голяма част от тях в момента не виждат проект, който да подкрепят. Ето сега ние им предлагаме още един проект и аз съм убеден, че значителна част от тях ще го подкрепят.

Трябва да приключваме. Понеже листите сигурно ще бъдат доста сериозна тема, обсъждана между вас, пък и в медиите, справедливо ли е в софийските многомандатни райони водач на едната листа да е Иван Костов, на другата г-жа Екатерина Михайлова, на третата Мартин Димитров? Справедливо ли е това? С оглед разположението на силите?

Н. Зеленогорски: Това, което взехме като основа, са резултати от избори. Последните избори, на които партията се е явявала, отделно СДС и ДСБ, са евроизборите. На евровота резултатите район по район са ясни. Имайки предвид тези резултати, ние сме водили съответните преговори.

Кратко казано, казвате ми да, справедливо е? Така ви разбрах?

Ек. Михайлова: Погледнете резултатите в София на ДСБ и имате отговор.

Тоест, това е справедлив вариант. А за европарламент СДС да бъде водач на листата, а пък в национален мащаб са други...

Ек. Михайлова: Ние сме направили компромиси и от двете страни. В едни преговори има компромиси от всяка една от страните, за да се стигне до съгласие.

Н. Зеленогорски: Вероятно никога няма да има 100 процентов справедлив вариант за всички. Навсякъде, където водачът е от ДСБ или от СДС, ще има възражения, но когато говорим за национална политика и за национален проект, трябва да разсъждаваме държавнически.

Добре, благодаря ви. Двадесет и пет, четиридесет мандата, това си поставяте като една реалистична цел.

Н. Зеленогорски: Силно се надяваме.

Дори говорите и за повече към този момент. А пък за премиера след това оставяте времето да покаже?

Ек. Михайлова: След изборите.

Водещ: Времето ще покаже. Добре, благодаря ви за този разговор.

 


Още по темата

thumb 10.11.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

11 ноември, 8 часа

thumb 10.11.2019

Румен Христов: Разочарован ...

Участието на председателя на СДС в БТВ

thumb 10.11.2019

Румен Христов пред ТОПНОВИН...

На 10 ноември се случи един преврат. Част от комунистическата върху...

thumb 08.11.2019

Участие на Румен Христов в БТВ

9 ноември, събота, 9 часа

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 07.11.2019

Участие на кмета на Видин Ц...

Петък, 8 ноември, 7.50 часа

thumb 07.11.2019

Румен Христов: След местнит...

Резултатите ни са по-добри от тези, които получихме в Реформаторски...

thumb 06.11.2019

Участия на Румен Христов в ...

Четвъртък, 7 ноември

thumb 06.11.2019

Румен Христов: Целта ни беш...

Пазарлъци предварително не е имало