Надежда Михайлова:Коалицията СДС – ДСБ трябва да бъде коалиция на реалното представяне на алтернативна политика

15.03.2009
Надежда Михайлова, председател на ПГ на ОДС

Водещ: Новината за дясното обединение ще коментираме с г-жа Надежда Михайлова, заместник-председател на Народното събрание. Добър ден.
Надежда Михайлова: Добър ден.
Водещ: Дали може да уточните вие очаквахте ли това подписване на споразумение да се случи и дали бяхте в някаква степен изненадана? Общо-взето, с какво настроение приемате тази новина?
Надежда Михайлова: Аз очаквах да се проведе много сериозен дебат за това дали десницата е в състояние да представи дясна алтернатива на управлението в момента в страната и този дебат наистина да очертае реалните принципи, върху които трябва да стъпи една бъдеща коалиция. На практика по време на заседанието на Националния съвет в голяма степен този дебат беше проведен, въпреки че искам да кажа, че аз имах резерви включително и по отношение на начина, по който все пак беше предложено това споразумение, но във всички случаи смятам, че това беше една полезна стъпка от гледна точка на това, че СДС показа способността да постави интересите на едно бъдещо дясно управление, на една алтернатива на сегашната тройна коалиция пред болката преди няколко години. И смятам, че това в голяма степен беше оздравително и за двете политически сили.
Водещ: Имаше ли нещо изненадващо в това, че предварително настроенията сочеха, че значими, големи организации на СДС бяха против коалирането и изненадващо дойде това съобщение?
Надежда Михайлова: Не, според мен това, което лично за мен беше притеснително, беше, че не бяха изложени в конкретика подготвеното споразумение. Това беше моят апел по време на дебата, който щеше в голяма степен да свали напрежението, защото общото споразумение, общите принципи и цели са едно, обаче много е важна конкретиката, без да звуча шаблонно, но наистина хората казват, че дяволът е в детайла и дори най-трудните жертви са приемливи и могат да бъдат извършени тогава, когато са изложени ясни аргументи. Тоест става въпрос за подхода, който в много голяма степен е свързан с темата с уважението между колеги и межди партньори.
Водещ: Излишно е да се връща времето назад, да се връща лентата назад от гледна точка на самия път, който СДС бе поел като организация, от гледна точна на едни правила и претенция за някаква чистота и морал, които като че ли при сливането остават на заден план.
Надежда Михайлова: Аз не бих генерализирала нещата в такава степен. Разбира се, очевидно е, че има различия и в подходите, и в правенето на политика на двете политически сили, но според мен остава открит един много голям въпрос, който аз съм убедена, че по време на кампанията няма как да избегнем от него, и това е въпросът - защо се разделихме, понеже вие говорите за принципите, аз искам да кажа, че тогава беше формулиран поводът за разделението на Съюза на демократичните сили като принципни различия между двете политически сили. Логично тогава е да се зададе въпросът тези принципни различия промениха ли се, изчистиха ли се или всъщност това, което се случи през тези години, показва, че на практика не е имало принципни различия, а моментни лични амбиции, които очевидно сме в състояние да преодолеем тогава, когато залогът за България се оказа твърде голям, защото това, което виждаме пред очите ни в момента да става в България, е една ревизия на усилията на СДС през всички изминали години във всяко едно отношение - и вътрешнополитическо, и външнополитическо. Тоест в момента ние бяхме изправени пред много сериозен избори и Слава Богу, взехме правилното решение.
Водещ: Как трябва да се нарича тази коалиция?
Надежда Михайлова: Тази коалиция трябва да се нарича, може би, коалиция на надеждата, в смисъл такъв, че хората биха могли на този етап да заложат на нея единствено с надеждата за това, че нещо ще се промени в България, защото тази коалиция, за да бъде успешна, тя трябва да бъде органична, тоест не да бъде коалиция на оцеляването, а да бъде коалиция на реалното представяне на алтернативна политика. Само тогава хората ще я подкрепят. И тук е мястото да кажа, че за да може тази коалиция да бъде подкрепена от максимално широк брой хора - дясно мислещи, всички политици в десницата трябва да са в състояние да слязат при хората и да говорят с тях очи в очи, а не през медиите или на партийни събрания, защото...
Водещ: Това...
Надежда Михайлова: ... защото до този момент ние имаме два примера, които не сработиха и то не поради това, че кандидатите ни бяха лоши за президентските и за местните избори, а поради невъзможността да се проведе именно този диалог с хората.
Водещ: Този опит да дадете име на коалицията...
Надежда Михайлова: Не, не. Както се казва - няма подтекст в него.
Водещ: Има обаче, може да изглежда, че искате, така да се каже, егоцентрично да я кръстите на себе си.
Надежда Михайлова: О, не, не, в никакъв случай. Аз, това, което, в никакъв случай, най-малкото това съм искала да кажа, но това, което коалицията носи като послание, това е идеята за алтернативност. Аз умишлено бягам от темата дясна алтернатива, защото беше също една дефиниция, която ние в СДС създадохме като възможно структуриране на едно дясно пространство, което да даде алтернатива на сегашното управление.
Водещ: Все пак съдържа се въпроса защо се разделихте от гледна точка на кариерите на Филип Димитров, Петър Стоянов, а вашата, ако щете - като оттегляне, когато ръководихте организацията и разбира се загубените надежди на избирателите през всички тези избори, в които десните губеха.
Надежда Михайлова: През всичките тези години десните губеха, защото симпатизантите на десницата бяха единни, а лидерите, които претендираха да ги олицетворяват и да ги представляват, бяха разделени. Затова този отговор защо се разделихме ние го дължим на хората, а не толкова помежду си и в този смисъл този прочит на миналото не трябва да бъде някакъв реванш или в някаква степен всеки един от лидерите да търси дивиденти, а наистина едно помиряване с миналото, за да може то да ни освободи да вървим напред. В противен случай няма да може да се случи.
Водещ: Иначе кои съставни части или по-скоро кои партиите бихте поканили? Срещу кои възроптавате?
Надежда Михайлова: Аз много внимателно следя дебата, който се води в момента, за т. нар. широка коалиция, защото другият логичен въпрос е колко широка да бъде тази коалиция, защото понятието широка коалиция е много абстрактно. За мен оста СДС - ДСБ е естествена ос. Даже вчера един мой близък приятел в разговор по повод на това, което сме направили през изминалата седмица, каза съвсем спонтанно, той не се занимава с политика - „Радвам се, че СДС ще се яви обединено на предстоящите избори". Това е начинът, по който хората мислят. Оттук-нататък вие знаете, че формулата, която от СДС през изминалите месеци и години винаги е предлагало, това е формата Европейска народна партия. Сега се провежда и срещата в Каденабия, на която има два много спорни въпроса и те засягат две политически сили, които в момента проявяват стремеж да се присъединят към коалицията. Това са БНД и „Новото време". И аз ще кажа съвсем откровено мнението си по този въпрос - приемането на „Новото време" и на БНД в рамките на коалицията, която направи СДС - ДСБ, означава ревизия на въпроса за оценката на правителството на Симеон Сакскобургготски и разбира се, сегашното правителство, което е на Сергей Станишев, защото и едната, и другата политическа формация са всъщност съставени от хора, които споделят отговорността, най-вече за правителството на Симеон Сакскобургготски и второ, за правителството на Сергей Станишев. Моят въпрос, разбира се, е готови ли сме да ревизираме отношението си към правителството на Симеон Сакскобургготски. Ако такава ревизия е възможна, тогава е възможно да се обсъди и присъединяването на тези две политически формации.
Водещ: А какво още от диалога в Каденабия се очаква и има ли някакъв проект, който може от далеко да се види, който присъства там между хората от ЕНП?
Надежда Михайлова: Аз смятам, че Каденабия дава възможност за свободен и открит диалог по въпроси, които засягат дясната алтернатива на управлението на България оттук-нататък. Според мен този диалог е полезен, защото се води включително и с участници и представители на ЕНП и на „Конрад Аденауер", и в този смисъл аз виждам в тази среща преди всичко да се изговорят и да се обсъдят въпроси, които биха могли след това да бъдат в основата на политиките на една коалиция, защото решенията в крайна сметка се взимат от съответните политически партии и от техните ръководства, а не на подобна среща.
Водещ: Тоест остава си автономната воля на всички участници в тези диалози?
Надежда Михайлова: Разбира се, няма как да бъде друго яче. Иначе представете си който и да било - да събере български партии и да им каже какво да направят.
Водещ: Да, защо не? Случвало се е и отгоре на това много пъти са провеждани тези срещи, доколкото разбирам.
Надежда Михайлова: Аз смятам, че тук това, което се търси, защото все пак и България се развива, и десницата, макар и трудно, и мъчително, също се развива, вие казвате - случвало се, в крайна сметка то се е случвало само като част от решението, което партиите са взимали в резултат на този разговор, а не в резултат на вменена воля от страна на ЕНП или от страна на една фондация. Тоест изразяването на мнението на нашите партньори в никакъв случай не трябва да се възприема като императив.
Водещ: Склонна съм да повярвам, че това е така, защото императив беше поставен от страна на ЕНП, но този момент нямаше реализация, независимо от натиска.
Надежда Михайлова: Това е така, разбира се, вие сама го казахте. Точно така е.
Водещ: От друга страна има информация във вестник „Капитал", че вие ще оглавявате листата за евродепутати на новата вече коалиция между СДС и ДСБ. Вярно ли е това? Има ли вече решение?
Надежда Михайлова: Не, официална номинация не е направена. В момента се обсъждат, разбира се, преди всичко политиките, а не толкова персонализацията на тези политики, защото според мен това е по-правилният подход - първо да решим какво правим и как го правим, а след това по-лесно ще намерим носителите на една или друга от тези политики.
Водещ: Тоест не можем да кажем, че това е окончателно решено?
Надежда Михайлова: Не. В никакъв случай не можем да кажем.
Водещ: Какви други действия очаквате от коалицията? Оттук-нататък?
Надежда Михайлова: Оттук-нататък преди всичко очаквам ние да сме в състояние да структурираме конкретни идеи, както явяването на изборите и за политиките, които ще бъдат провеждани след тях, дай Боже от едно бъдещо дясно управление, така и разбира се, конкретни действия, които да се проведат и в парламента, и в местната власт, и това, което казах, разговора с хората по места, защото това ще бъде огромен залог за свалянето на напрежението и създаването на емоционална и политическа вълна, която да подкрепи тази коалиция. Тези неща ще бъдат в основата на въпроса ще бъде ли успешна или няма да бъде една коалиция. И тук винаги казвам, че трудно се правят успешните коалиции. Леко се правят конюнктурни коалиции. Тоест това, че коалицията се изгражда трудно, с много дебати, с включително хора, които имат съмнения и въпроси, не е недостатък, защото това показва, че в много голяма степен и хората, които са ангажирани с това, са много мотивирани да направят нещо, което действително да бъде работещо, и смятам, че това е много добро в момента.
Водещ: Благодаря на г-жа Надежда Михайлова за участието, което беше пред микрофона на „Хоризонт".


Още по темата

thumb 20.10.2019

Участие на Елеонора Николов...

21 октомври, понеделник, 8.35 часа

thumb 20.10.2019

Участие на Антон Койчев в т...

Неделя, 20 октомври, 20 часа

thumb 19.10.2019

Румен Христов в "Свободна з...

Видео с участието в тв Европа

thumb 19.10.2019

Участие на Антон Койчев в К...

19 октомври, 17 ч

thumb 18.10.2019

Участие на Илия Лазаров в "...

Събота, 19.30 часа

thumb 17.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 18 октомври, 10 часа

thumb 15.10.2019

Целите пред СДС на местните...

Участието на Румен Христов в телевизия "Европа"

thumb 14.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Вторник, 15 октомври, 7.40 часа

thumb 14.10.2019

Румен Христов: Софиянци ням...

Йорданка Фандъкова говори конкретно какво ще направи за софиянци, т...

thumb 13.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 14 октомври, 8.00 часа