Валентин Стоянов: Тройната коалиция съсипа земеделието в България

18.03.2009

 

Г-н Стоянов, изборите за Европейски парламент са след десетина седмици. Как смятате, че изглежда България в очите на европейските ни партньори сега - в навечерието на тези избори?

За съжаление, страната ни е тотално дискредитирана само две години след присъединяването ни към ЕС, особено в областта на управлението и усвояването на средства по европейските програми! При това - след като България беше първата от всички 10 страни кандидати в периода около 2000-2001 година по отношение на стартирането на програма САПАРД и акредитациата на Държавен фонд „Земеделие" като разплащателна агенция.
Сегашното състояние по отношение на земеделските програми е състояние на тотален хаос и липса на каквато и да е адекватност от страна на администрацията. Съществува огромно недоверие от страна на европейските партньори и институции към българското правителство и способността му да управлява и контролира разходването на европейски средства. Липсва на достатъчен административен капацитет в отделните министерства и агенции по отношение на оперативните програми. Поставени сме в състояние на постоянен мониторинг от страна на Европейската комисия (ЕК), страната ни е обект на непрестанни проверки на ОЛАФ, писма от ЕК, недоволство в старите страни членки от липсата на каквито и да е конкретни действия...

Споменахте селскостопанския сектор. Посочете някои от конкретните проблеми, с които се сблъскват българските земеделци по отношение на достъпа до средства от Европейския съюз.

В чисто вътрешен план сегашните управляващи извършиха две огромни грешки в сектора на земеделието (като тук дори не споменаваме за грешката, свързана с допускането на ДПС в сектора).
Първият основен проблем се състои в забавените плащания по програма САПАРД на вече одобрени проекти. Тук проблемът беше чисто вътрешен и се дължеше на липса на координация между Министерство на земеделието и Министерство на финансите, които прехвърляйки си топката, забавиха множество плащания с близо година. Получи се следното - хора, кандидатствали по САПАРД, теглят кредити за осъществяване на инвестициите си, съобразени със сроковете, предвидени за плащания по одобрени проекти. След тези срокове и изтичането на съответните гратисни периоди - банките започнаха да начисляват наказателни лихви, с което започнаха реални фалити на много земеделци, кандидатствали за еврофинасиране. И това - заради липса на реални плащания, породена от чиновнически безотговорност и некадърност (завоалирано наричани „липса на административен капацитет). Този фактор вече реално започна да унищожава селскостопански производители и фирми в сектора.
Вторият проблем бе, че още докато не бяха блокирани плащанията от страна на ЕК - Държавен фонд „Земеделие" стоя месеци наред без директор, който да получи акредитация от ЕС и да може да подписва проекти. Причината да се стигне до това положение беше борбате между ДПС и БСП кой да оглави фонда. Именно това междупартийно противопоставяне и споменатите по-горе забавяния във финансирането лишиха българските земеделие и хранително-вкусова промишленост от близо 30-40% от предвидените за тях пари.
Има и нещо друго. Забавените плащания по субсидиите при директните плащания на единица площ също са сериозен и недопустим пропуск от страна на администрацията. Гръцките фермери напр. си получават парите по тези плащания редовно и на време, като в южната ни съседка те са в размер на средно около 45 евро на декар. За сравнение - в България са около 10 евро на декар! Не стига, че сумата е в пъти по-малка, но и не се изплаща навреме, което поставя нашите земеделски производители в една изключително неконкурентноспособна позиция.

А как ще коментирате разкритията за нередности в управлението на средствата, отпуснати от ЕС по земеделските програми?

Замразените пари по САПАРД са заради нередностите, открити от ОЛАФ в малко на брой проекти одобрени от Държавен фонд „Земеделие". ЕК е в пълното си право да очаква от България осъдителни присъди, които да послужат за пример на всички желаещи да крадат от парите на европейския данъкоплатец. Забележете, че в случая ЕК не говори с политически тон, а посочва конкретни лица и фирми, настоявайки в прав текст за реални присъди! От страна на управлявящите обаче видяхме класическа демонстрация на пълно неуважение и незачитане на правилата и принципите в ЕС. И то при положение, че т.н. „партньори" на български лица в схеми по източване в други европейски държави са вече с влезли в сила присъди, че има изпратени томове с доказателства в българската прокуратура и не на последно място - пълни самопризнания за цялата схема от страна на задържаните в Германия и в други страни лица. Именно заради подобни хора, между които и спонсор на президента Първанов, хиляди фирми и заети в сектора на земеделието остават без възможностти за евро субсидиране...

Как виждате перспективите пред селскостопанския сектор?

Липсата на политика и празните обещания в сектора на животновъдството на практика докараха сектора до тотално пропадане. Виждате протестите на животновъдите от цялата страна - това са едни отчаяни хора, които знаят, че правителството на собствената им държава унищожава техния, труд, животни и бизнес! Българското животновъдство е пред пълен колапс. На практика наближава моментът, в който ще внасяме почти цялата суровина (месо, мляко) от другаде - което е пълен абсурд при природните дадености на страната ни.
Истината е, че през последните 4 години България няма никаква политика в областта на земеделието и хранително-вкусовата промишленост! Поради това тези сектори са поставени в една изключително лоша и неконкурентна позиция спрямо същите в другите европейски страни...

 


Още по темата

thumb 22.10.2019

Илия Лазаров: Манолова не ...

Категоричният победител в София ще бъде Фандъкова, каза главният се...

thumb 22.10.2019

Петър Стоянов: Тони Симидчи...

Румен Христов: Това е листа на честта!

thumb 20.10.2019

Участие на Елеонора Николов...

21 октомври, понеделник, 8.35 часа

thumb 20.10.2019

Участие на Антон Койчев в т...

Неделя, 20 октомври, 20 часа

thumb 19.10.2019

Румен Христов в "Свободна з...

Видео с участието в тв Европа

thumb 19.10.2019

Участие на Антон Койчев в К...

19 октомври, 17 ч

thumb 18.10.2019

Участие на Илия Лазаров в "...

Събота, 19.30 часа

thumb 17.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 18 октомври, 10 часа

thumb 15.10.2019

Целите пред СДС на местните...

Участието на Румен Христов в телевизия "Европа"

thumb 14.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Вторник, 15 октомври, 7.40 часа