Мартин Димитров:Новата коалиция ще работи върху спешна антикризисна програма

22.03.2009

 

Мартин Димитров, лидер на СДС

Водещ: Лидерът на СДС Мартин Димитров в „Седмицата" на Дарик радио. Здравейте, г-н Димитров.
Мартин Димитров: Здравейте.
Водещ: Какво подписахте с Иван Костов?
Мартин Димитров: Подписахме бъдещо управление на България с ГЕРБ и аз съм много доволен, защото вече се очертава управлението, което ще бъде демократично и което ще извади тройната коалиция извън властта. На всички хора им е ясно...
Водещ: С нотариална заверка ли го подписахте, както пише във вестниците?
Мартин Димитров: Не, това са несериозни неща.
Водещ: Дайте да изчистим този въпрос. Вътре в това споразумение разписани ли са всички детайли кой къде ще води листи, къде СДС ще...?
Мартин Димитров: Значи, преди решението на Националния съвет имаше само проекти. Логично е преди Националният съвет да вземе някакво решение, да има и разпределение на листи, защото представете си политически партии, които гласуват коалиция, пък после не могат да се разберат за листите. Това би било една странна ситуация. Вижте, аз знам и разбирам. И на мен също ми беше трудно да я направя тази коалиция и го казвам абсолютно искрено на вас, господин Вълчев, познавам ви от много години. Трудно ми беше. Тъй като и аз не мога да оправдая разцеплението в дясно и на вас съм ви го казвал много пъти. За мен то беше тежка политическа грешка. И сега събирането обратно е трудно, защото има много незараснали рани и наистина е трудно, но въпреки това това е единственият правилен ход, за да направим едно демократично управление в България, иначе комунистите цял живот ще ни управляват. Така че всички тези реакции, които ги виждате и ги чувате, са обясними.
Водещ: Ама те реакциите са от вашите местни структури, които няма да бъдат водачи на листи, там, където сте договорили, че ще бъде ДСБ. Примерно, Варна и реакцията е от там. Ако вие сега размените Варна с Русе, Русе ще реагира, Варна ще са доволни и ще започнат изведнъж да подкрепят коалицията, защото ще дойдат и гласовете от ДСБ във Варна.
Мартин Димитров: Значи, вижте, извън листите, които искам да ги оставя вече настрани и тази тема я затваряме, извън листите, разберете, че в СДС има много честни, много почтени хора, включително в софийската организация, които просто смятат, че Костов не заслужава и ДСБ не заслужава този жест, този компромис, който ние правим, и аз ги разбирам защо се чувстват така. Те се чувстват предадени за това, че са се доверявали на този човек, били са в една партия, бяхме много силни тогава, знаете, мачкахме, печелехме избори и след това разцеплението ни отслаби. Така че аз ги разбирам тези хора и вие трябва да ги забравяте и цялото общество трябва да ги разбере. Но важното е, че СДС има едно държавническо поведение. В името на това да се получат нещата, да се върви към един европейски път, да махнем тройната коалиция от власт, решихме да направим този труден ход. И аз вече наблюдавам в СДС процес на консолидация и на това, че ние ще тръгнем и ще работим в една и съща посока.
Водещ: Откъде остават засега проблемите ви? СДС - София тази седмица като че ли противно на всичко, което се изписа, че ще ви искат оставката, ще ви гонят, няма да сте в листите в София, това май всичкото не стана. А във Варна?
Мартин Димитров: Не, вижте, има успокояване в партията и аз искам от днес нататък да спрем да се занимаваме с вътрешните ситуации, които възникнаха. Те са преодолени и трябва да погледнем в бъдещето, защото всичко това го правим заради хората, които ме срещат на улицата и ми задават следния въпрос: Мартине, вие докато се биете помежду си, тези бандити, които ни управляват, ни съсипаха и вече живеем лошо. Това казват повечето хора - че живеят лошо. Затова наистина трябва да бъдат взети спешни мерки. И между другото се чува, така, и Бойко Борисов пуска идеята и мисълта, че ГЕРБ могат сами да управляват. Ние ще се радваме, ако ГЕРБ спечелят добър процент на следващите избори, тъй като те са наш потенциален партньор, но те никога не могат да имат самостоятелно мнозинство. И в този смисъл коалицията със СДС и ДСБ е задължителна.
Водещ: Колко широка да бъде тази коалиция? Защо сте против Българска нова демокрация (БНД)?
Мартин Димитров: В този живот човек трябва да има принципи, иначе се е загубил, иначе се движиш в гората или в града и не знаеш каква ти е посоката и накъде отиваш. БНД бяха част от това управление, от най-корумпираното, от най-проваленото правителство след Жан Виденов. Аз го класирам на второ място. Жан Виденов за мен е отличникът в кавички, направил най-много бели в България. Тези са на второ място.
Водещ: Те от кое от двете правителства, в които бяха?
Мартин Димитров: Говоря за последното, за настоящото правителство. Те бяха част от този кабинет, подкрепяха този кабинет с години, бяха част от всички проблеми, които се случиха. Да, намериха сили да го напуснат, което все пак е добре. Но изведнъж...
Водещ: Костов миналата седмица знаете ли какво обясни обаче на същия въпрос. Той каза: „Да, това е така, но те бяха най-добрата част, те бяха експертизата на това правителство. В това има символ - че дори хората на Царя го напуснаха и те са при нас, тия, които разбират за какво става дума.
Мартин Димитров: Ами, аз ще продължа тази мисъл и ще предложа НДСВ да напуснат тази седмица коалицията, и да кажат, че и те искат да се коалират с нас, че са размислили, че са променени, че са по-добрата част от правителството и че вече отхвърлят и не искат да имат нищо общо, по тази логика, дето се казва, и тях да ги вземем.
Водещ: То и БСП може да я напусне.
Мартин Димитров: Значи, вижте, трябва да има принципи в този живот, а който се коалира с БНД, ще трябва носи отговорност за сегашното правителство. Аз и СДС няма да носим тази отговорност. Аз няма да отговарям на въпроси нито за това правителство, нито за предишното. По никакъв начин няма да позволя това да се случи.
Водещ: Вярно ли е това, което пише днес в-к „Делник": „Костов иска Яне повече от СДС"?
Мартин Димитров: Ами, вижте, те вестниците имат интересни заглавия. Фактът, че се е получила коалицията СДС - ДСБ, е ясно, че с Яне не са се искали толкова много, защото ако са се искали, да са се взели, както казва народът. А иначе - доколко трябва да се разширява коалицията? Работим по този въпрос. Той е доста сложен, между другото, доста сложен. Аз ще призная, че в СДС няма единно мнение, макар и да надделява идеята все пак за разширяване на коалицията, но забележете...
Водещ: Добре, ама каква логика ще приложите?
Мартин Димитров: Забележете - не разширяване на всяка цена. Ако видим, че има възможност тя да бъде разширена на една принципна основа, от която да се види, че обществото печели и резултатът ще бъде по-голям, т.е. прибавяме, а не изваждаме, тогава бихме могли да направим.
Водещ: Да, но част от партиите, с които се обсъжда коалиция, са общо взето доста бутикови, доста малки партии - някакви земеделци, някакви демократи, които сами нямат никакво влияние в обществото, докато, ето, въпросният Яне има все пак някакви резултати, показани и на местни избори. Какъв принцип ще приемете? Защото ако останете във формата Европейска народна партия, тогава ще вземете тия, които вечно си се коалирате с тях и които без вас не биха съществували.
Мартин Димитров: Няма да коментирам господин Янев повече, тъй като той на един мой коментар се обиди миналата седмица и, така, го прие трудно, така че наистина няма да коментирам тази тема, още повече че аз трябва да си коментирам моята партия, която е СДС. Вижте, една коалиция примерно със земеделците има своето основание, тъй като те имат достъп до хора, до които СДС има по-ограничено влияние. Това е ясно, особено на някои места в страната. Но пак ви казвам, ние няма да разширяваме коалицията на всяка цена. Ще видим дали има основанията, дали има възможностите и, забележете, дали това разширяване ще прибави, а няма да извади, пак ви го казвам.
Водещ: Как ще се казва коалицията? Римляните казват: Nomen Omen est - името е знамение, предзнаменованието, което ще даде цялото ви бъдеще.
Мартин Димитров: Ако никой не ми даде по-добро предложение, аз не съм чул по-добра идея, моето желание е коалицията да се казва СДС и ДСБ, защото...
Водещ: ДСБ ще кажат да се казва по азбучен ред - ДСБ и СДС.
Мартин Димитров: Мисля, че няма да имат такава претенция, още повече в самото споразумение СДС винаги е на първо място, още повече СДС е партията майка, СДС е партията с 20-годишна история. Такъв дебат мисля, че няма да се случи.
Водещ: Т.е. вие искате коалицията ви да бъде просто СДС - ДСБ.
Мартин Димитров: Знаете ли защо? Просто защото СДС е много сериозна марка в България, марка, която е 20 г. на терена. Много партии се появиха, много партии изчезнаха. ДСБ произлезе от СДС и за мен този вариант е честен и хората ще го разберат. Ако някой има по-добра идея, ние сме отворени за предложения. Аз съм искрен с вас, че този въпрос не е окончателно затворен от двете партии. Когато бъде затворен и вие, медиите, ще го разберете.
Водещ: Кои са кукловодите на недоволството, за които говорите, чиито сметки са били объркани с коалицията СДС - ДСБ?
Мартин Димитров: Има един прост начин това да бъде разчетено и видяно в обществото. Медиите, близко до ДПС, ама то не бяха писания, то не бяха чудеса, то каква ли интрига не забъркаха, какво ли чудо на чудесата не написаха. И медиите, близки до коалиция „Напред", или там движение „Напред", та те писаха, та чудеса, та това, пък какво. И очевидно е кой има проблем с тази коалиция, просто защото им взехме сиренцето. ДПС си правеше сметка за ново мандатче, пак със Станишев премиер, вероятно движение „Напред" щеше да е третият коалиционен партньор този път, обаче объркахме тази схема по един тотален начин и те са сащисани в момента и се чудят какво да правят. Плюят, плюят, плюят, пишат, пишат, пишат и ще е така явно. Но за мене те не си дават сметка за едно хубаво обстоятелство и това е, че всичките тези безпринципни оплювания още повече ще мотивират нашия електорат, още повече ще накарат хората да гласуват за това, което правим за нашето обединение, ще има още по-силна мобилизация.
Водещ: Въпросът е тези кукловоди, както вие ги наричате, какъв потенциал имат да ви пречат. Например, вие все още управлявате СДС с пълномощно, нали, което е един абсурд. Ако погледнем реално. Вие пък бяхте избран по най-публичния начин, по който е избиран лидер на партия в България.
Мартин Димитров: Вие сте адвокат, господин Вълчев, и ви е ясно, че политическата легитимност идва от гласуването на членовете. За мен са гласували над 5000 души от нашите членове, което означава, че политическата легитимност е много сериозна. По отношение на регистрацията в съда: да, има група хора, които разиграват пълни циркове.
Водещ: Т.е. те са с кукловодите.
Мартин Димитров: Ами, очевидно е, че те обслужват интереси извън СДС, това е очевидно за мен, очевидно е. Но знаете ли, още влизайки в политиката ми беше ясно, че такива битки ще има и ще бъдат водени и аз съм готов да ги водя и ще ги водят докрай и съм убеден, че ще ги спечеля.
Водещ: Какво ще направи десницата, когато дойде на власт? Най-важното нещо, с което трябва да се започне, ако дойде на власт?
Мартин Димитров: Аз съм убеден, че ще дойде и то е защото го виждам в очите на дясно мислещите хора, които ми казват: като ги направихте тези неща, като СДС направи този жест, ще гласуваме вече за вас. Знаете ли, че в много областни градове получаваме информация за хора, които се връщат в СДС, връща се емоцията, връща се настроението в хората. Това, което ще направим първо, е, вие освен че сте адвокат, знам, че имате и слабост към икономическите тези, очаквам това лято сериозен бум на безработицата и въобще тежки последствия от кризата. Първото нещо, което трябва да се случи, е спешна антикризисна програма.
Водещ: Станишев има такава. Той я разказа в продължение на 45 минути миналата седмица в това студио.
Мартин Димитров: Искате ли да обобщя програмата на Станишев в едно изречение? Значи, той ползва кризата като повод да налива допълнителни пари в обръчите от фирми. Ето това е антикризисната програма на Станишев. Т.е. в малко по-широк план нещата изглеждат по следния начин: загубиха половин милиард европейски фондове, а след това се опитват да откраднат парите, с които компенсират липсата на тези пари, господин Вълчев. Това е антикризисната програма на сегашното управление. Какво всъщност има нужда да се случи? Всъщност има спешна необходимост да се направи така, че много предприятия да не фалират, да им се помогне, за да не уволнят съответно своите служители. Най-спешните мерки: намаляване на осигурителната тежест наполовина, което веднага ще разхлаби примката на шията на голяма част от бизнеса. На вас абсолютно ви е ясно за какво става въпрос.
Водещ: Наполовина.
Мартин Димитров: Наполовина, да. От 32% на 16%, то е 33% някъде, на 16%. Намаляване на ставката по ДДС от 20 на 18%, което отдавна го искаме, отдавна го предлагаме. Съкращаване на излишни държавни разходи - поне 2 млрд. лева в бюджета са абсолютно потъващи в нечии джобове.
Водещ: Например.
Мартин Димитров: И веднага мога да ви кажа. Цялата тази програма за инфраструктура, голяма част от нея е абсолютно излишна от страна на правителството - частта, която касае голф игрища, частта, която касае индустриални зони, много от разходите на министерството на Емел Етем, въобще цялото министерство на Емел Етем трябва да бъде закрито.
Водещ: Тя ще бъде по-късно в това предаване.
Мартин Димитров: Ами, можете да й кажете какво съм предложил. На Гергана Грънчарова министерството, то не е даже министерство, а каквото и да е там, в смисъл, така и не е ясно точно какво е, и това на Николай Василев - на държавната администрация.
Водещ: Тя е Паси, Гергана Паси.
Мартин Димитров: Добре, простете за грешката в името. На второ място какво трябва да направи правителството. Значи, изяснихме първата стъпка.
Водещ: Кое друго закрихте, чакайте, и на Николай Василев закрихте министерството.
Мартин Димитров: Да, да, така е, така че казвам ги тия неща, за да се готвят, в смисъл, да няма голяма изненада.
Водещ: Т.е. по-малко министерства.
Мартин Димитров: Да, по-малко министерства, по-малко държавна администрация, а като станат по-малко държавните служители, им се увеличава съответно и заплащането. Значи, това са първите мерки, които ги обобщих като антикризисна програма и запазване на работни места. Второто голямо направление на мерки - това са антикорупционните мерки. Те са вече абсолютно задължителни, което означава една конкурентна среда, прозрачност и равно третиране. Това ще даде възможност да бъде възстановено доверието на европейските институции и да бъдат върнати европейските фондове в България.
Водещ: Това звучи обаче общо. И какво - коя антикорупционна мярка вие ще я въведете, дето я няма?
Мартин Димитров: Да, ето сега ви казвам директно. Едно от нещата, които трябва да се случат, е ясно процедури на класиране на фирмите, ясни критерии. Казваш: критериите се публикуват публично - едно, две, три, четири, пет.
Водещ: Ама те и сега са публикуват.
Мартин Димитров: Не, не, вие чели ли сте ги някога? Те са написани като за група съветски учени, които само те могат да ги разтълкуват. Неясни, сложни, никой не можа да ги разбере и това дава възможност накрая тоя, който си е близък и се е обадил по телефона на съответния министър или заместник-министър да спечели. Нека да не бъдем наивни. Категорично ви казвам: сегашната система е ужасна. Прости и ясни критерии - цената каква тежест има, другите критерии каква тежест имат и участие на гражданския сектор при подреждането и в комисиите.
Водещ: Т.е. в комисиите ще има хора извън министерствата задължително.
Мартин Димитров: Да, задължително.
Водещ: Ще промените Закона за обществените поръчки.
Мартин Димитров: Да, участие постоянно. В момента бяха въведени подобни правила за европейските фондове. Аз не виждам причини те да не бъдат въведени и за обществените поръчки за българските проекти. Т.е. това е антикорупционна мярка за европейските фондове, трябва да бъде аналогично приложена...
Водещ: Тука ще почнат с детайлите да ви възразяват. Сега, как в село еди-кое си, където кметът трябва да прави поръчка, ще се намери неправителствен представител, от гражданския сектор, който пък и да разбира нещо от това, дето ще се купува.
Мартин Димитров: Значи, винаги може да се търсят някакви оправдания, винаги да се казва, че нещо не може да стане, но всъщност може да стане. Може да стане, защото, първо, има страшно много неправителствени организации в България. Ще отидат и на село, ако трябва, но няма проблем, ще отидат в даденото село. Освен това може да има праг. Като става въпрос за някаква по-малка сума в селото, нали, искат да си купят, да направят нещо, тогава може да е по-опростено, да речем. Като става въпрос за по-голяма сума, да речем, ще има други критерии и по-голяма степен на взискателност. Но цялата антикорупционна политика и антикорупционно законодателство в България е изключително важно да се случи.
Водещ: Добре, миналата седмица обсъждахме и с премиера как да се построи магистрала „Тракия". Вие как ще я построите? Като досега все бяхте, че така не трябва, както се готвеха две правителства назад да я строят.
Мартин Димитров: Тя работата стана пълен цирк, защото БСП, ако си спомняте, докато беше миналото управление на НДСВ и ДПС, твърдеше, че е категорично против този подход за магистрала „Тракия". После дойдоха на власт и се оказа, че те са против, защото не участват в схемата. Когато се включиха в схемата, се оказа, че тази схема не била толкова лоша. Просто БСП казват, че не желаят, не подкрепят схеми, в които не участват. Това се оказа цялата работа. Какъв е правилният път за магистрала „Тракия? Значи, вижте, те останаха 110-115 км непостроени. При това положение няма проблем, дето се казва, и държавата да ги довърши. А по отношение на другите магистрали, където...
Водещ: Т.е. вие казвате, че тази магистрала ще я свършите с бюджетни пари.
Мартин Димитров: Да, може да бъде свършена с бюджетни пари и европейско финансиране, и/или. Аз предпочитам да бъде свършена с европейско финансиране и с по-малко бюджетни пари. Казах бюджетни пари, защото и европейските ги броя за бюджетни.
Водещ: Бюджетни пари. Така.
Мартин Димитров: Така. За другите магистрали сега ме питайте.
Водещ: Другите?
Мартин Димитров: Да. Значи, за другите магистрали, където има много непостроени километри, там вече трябва да бъде направена една процедура при открита конкуренция, при която наистина да се стигне до концесионен договор, но не от рода: тука едни министри знаят една фирма, я да я поканим така на кафе, пък да не направим конкурс, пък да я дадем на тях, защото те са ни много близки, много ни харесват, утре ще направят едни неща за определени хора. Не по този начин, това е ужасно! Това е ужасяваща практика в България. Ясен търг пред цялото общество. И ето тук на такъв търг е важно да има вече много граждански организации, за които ви споменах, и тотална прозрачност. И който спечели, строи. Ама да няма условия като за „Тракия" - да има асфалтова база на 60 км от магистралата, да няма обструкции като например кой бил подписал някакъв документ, дали това били всичките собственици на фирмата, или половината, както се опитаха да правят за магистрала „Тракия", т.е. да има една пълна прозрачност и истинска конкуренция и който спечели, да има ясни изисквания за сроковете, в които изпълнява проекта. Защото вижте за колко години има договор за магистрала „Тракия", няма магистрала "Тракия". Тука да има ясни ангажименти и санкции, ако не се изпълнява, какви са санкциите, какви са неустойките и т.н.
Водещ: Казвате, че спирате големи проекти, инфраструктурни. „Белене" сигурно, „Южен поток", „Бургас - Александруполис". То хубаво ще спрете и като го спрете, какво друго ще направите?
Мартин Димитров: Въпросът е: всяка държава трябва да има своите приоритети и да има яснота какво ще оставим на нашите деца и внуци. Трябва да има грам мисъл от тука, защото, както знаете, животът е кратък, човек си отива...
Водещ: Ами, Станишев ви казва: ще оставим АЕЦ „Белене", защото „Козлодуй" ни остарява и ние ще си направим нова, по-голяма и хубава.
Мартин Димитров: Станишев единственото, което ще остави на поколенията, е една държава пред фалит, нищо друго няма да остави Станишев. Това ще остави Станишев - държава пред фалит. Сега, какво означават тия инфраструктурни проекти? Това е опитът на сегашното управление да създаде една тотална зависимост от Русия. Защо е хубав „Южен поток"? „Южен поток" е хубав, защото е проект на Русия и алтернативен на „Набуко". Няма никаква диверсификация, няма алтернативни източници, няма възможност да се взима газ от някъде другаде, пак от Русия, обаче понеже сегашното управление изключително толерира тази зависимост, затова е хубав „Южен поток". Защо е хубав...
Водещ: Десницата ако дойде на власт, няма да има „Южен поток".
Мартин Димитров: Този поток, за мене, този проект трябва да бъде преразгледан. „Потокът" трябва да бъде пренасочен.
Водещ: Пресъхва този „поток" при десницата.
Мартин Димитров: Да, и вместо тоя поток, вместо тоя поток, трябва да видим да тече един друг „поток" и това е потокът „Набуко", защото какво е потокът „Набуко"? Думата „поток" я използвам фигуративно, разбира се. Идеята е България да не бъде зависима само от Русия, да не може един човек... Значи, вижте, аз нямам нищо против Русия, не си мислете, но не желая, като българин, като български политик, да може да се събуди някой в Русия една сутрин и да каже: я да взема сега да спра газа или петрола на тия хора. По някаква причина: било то конфликт с Украйна, конфликт с някоя друга, нещо се случва. Искам да има възможност ако единият кран бъде затворен, да може да бъде отворен друг кран, и да не се налага стотици хиляди хора в България...
Водещ: Ама управляващите обясняват друго. Те викат: какво лошо пък има, хубаво, ще върви и „Южния", да върви и потока „Набуко", както казвате.
Мартин Димитров: Сега, както в едно семейство, си давате сметка, че човек не може да си купи всичко, ресурсите в този живот са ограничени, и това, което не ви казва Станишев, и аз ви препоръчвам да го питате някой път, като дойде тука, е ако се дадат парите за „Южен поток", просто няма да има пари за „Набуко". Няма как да стане, няма как да стане.
Водещ: Така, значи без „Южен поток".
Мартин Димитров: Без „Южен поток".
Водещ: „Бургас - Александруполис" - по същата логика, също.
Мартин Димитров: „Бургас - Александруполис" по същата логика, още повече че там екологичните рискове са жестоки. Значи, отидете да видите, аз съм се срещал, ние имаме много силна организация на СДС в Бургас, изключително силна, между другото, и ще видите на изборите за какво става въпрос, там екологичните...
Водещ: Станишев там води. Вие директен сблъсък с него да направите в Бургас?
Мартин Димитров: Няма да му е лесно, там ще му е много трудно.
Водещ: Вие в Бургас ли ще се кандидатирате?
Мартин Димитров: Не, но нашата организация е много силна и кандидатът на СДС в Бургас ще бъде много силен.
Водещ: А вие къде ще се кандидатирате? Да не забравя да ви питам.
Мартин Димитров: Не е решен още този въпрос. Значи, вижте, тези неща са ми последната грижа. Та по отношение на „Бургас - Александруполис". Екологичните рискове са зловещи там, просто са зловещи. Представете си, България има много сериозни приходи от туризъм, които сега пострадаха покрай финансовата криза, но това е една златна мина, един сериозен потенциал. Слага се там една тръба, от която възможните разливи са много сериозни, няма оценка на екологичните рискове и когато може целият туризъм да умре. На каква цена? На 30-40 млн. - възможни, евентуални, годишни приходи.
Водещ: И третият проект, който спирате, е „Белене".
Мартин Димитров: Сега, за „Белене" темата е най-сложната, но какво твърдим ние за „Белене". Ние в СДС имаме една категорична позиция от доста време. Първо, не е доказана икономическата ефективност на този проект. Ще се спечели ли или ще се загуби? Никой това не го е видял. Докато този анализ не бъде видян, не може да има...
Водещ: Ама хората си мислят: като правим ток, пък ще го продаваме, пък енергията струва много пари, дай да го направим.
Мартин Димитров: Господин Вълчев, по тази логика да направим по една атомна централа във всеки голям град, нали, в смисъл, ако така ще разсъждаваме. Само че умният човек какво прави? Прави си една хубава сметка: ще се спечели ли от тази работа или няма да се спечели, и ако няма да се спечели, да не го правим. Но до момента, в който я няма тази сметка... Те наляха вече към 1 млрд. в този проект.
Водещ: Хубаво, а с какво ще си светим при дясното правителство?
Мартин Димитров: Сега, с какво ще си светим? А така, това е хубавият въпрос. Първо, има огромни възможности за повишаване на енергийната ефективност в България. Харчи се много ток по глупав начин в България - 4-5 пъти над средните европейски нива. Това като се намали, вече въпросът с консумацията на ток и със светенето, въпросът със светенето вече е решен. Оттук нататък...
Водещ: Сега, вие казахте какво няма да построите. Какво ще построите?
Мартин Димитров: Нали ви казах, че ще дадем на концесии останалите магистрали и то по един...
Водещ: Така, т.е. пътища строите. Друго?
Мартин Димитров: Пътища ще строим. Какво друго искате да построим, господин Вълчев?
Водещ: Какво друго трябва да се направи с положителен знак? Разбрахме какво ще спрете - спирате корупция и безсмислени според вас проекти.
Мартин Димитров: Другото, което е много важно да се направи в България, е да се създаде един голям... Значи, вижте какви са стратегическите рискове, особено във финансова криза? Един от най-големите рискове в България е плащането на пенсиите на пенсионерите, защото през периода на комунизма бяха унищожени пенсионните фондове. Едно от нещата, които трябва да се направят, и това е категорична позиция на СДС от доста време, голям сребърен фонд, т.е. капиталов фонд, от който само доходността да отива за пенсиите и да не се налага всички ние, работещите, всичко, което внасяме всеки месец, да отива за пенсии. Това е другият много важен стратегически въпрос, много важен стратегически въпрос. Искахме тази година и целият излишък да отиде в този сребърен фонд. Благодарение инициатива на СДС цялата приватизация и приходите от концесии ще отиват в този сребърен фонд. Това го връзваме и с идеята, че концесионираме магистралите, обаче приходите от това не отиват в нечий джоб и не отиват в някакво разхищение в обръчите от фирми, а отиват в този сребърен фонд, който ви казах.
Водещ: И лихвите хранят пенсиите.
Мартин Димитров: И само лихвите ще покриват една значителна част от пенсиите и ще направят, забележете, за първи път пенсионната система стабилна, защото иначе знаете ли какво се оказва? Ако има тежка криза, ако има висока безработица и икономически проблеми, плащането на пенсиите става проблематично, а аз не искам да живея в държава, в която майка ми и баща ми, които са пенсионери, да има риск дали ще им бъдат платени пенсиите.
Водещ: Ще въведете ли еврото предсрочно и едностранно? Да или не?
Мартин Димитров: Това е, значи, господин Вълчев. Аз обичам да казвам една мисъл, ще ви я кажа и на вас: Всяко сложно нещо има едно просто решение и то е грешно. Така. Какво означава едностранно въвеждане? Едностранно въвеждане на еврото означава конфликт с Европейската комисия. При цялата тази ситуация това необходимо ли е да се прави? Не. Някой въвеждал ли е едностранно еврото в...
Водещ: Косово.
Мартин Димитров: Да, да речем, Косово и Черна гора. Да, обаче това са много малки територии, освен това те не са...
Водещ: Да облекча коалицията ви с Иван Костов. Той миналата седмица каза: „Не, не".
Мартин Димитров: Значи, не едностранно. Вие търсите между двете партии някакво различие явно. Ясно, разбрах каква е целта на въпроса. Сега, какво трябва да се направи обаче? Това правителство тотално е загубило доверието на Европейската комисия, в смисъл, вече не се получава комуникацията. Това все едно един човек много да ви е лъгал и сега да иска да ви убеди в някакви неща. Ами, като го видите, направо си тръгвате. Така и Европейската комисия - като видят някакъв човек от сегашното правителство, направо си отиват и въобще никакви разговори, никакви такива неща. При нов кабинет и един сериозен министър на финансите какво трябва да се направи? Трябва да се спечели доверието на Европейската комисия, да се сложи срок и условия България да приеме еврото, още повече че вече и критерият за инфлация (това поне ще помогне кризата, инфлацията ще спадне), ще бъде изпълнен и възприемането на еврото ще бъде възможно. Защо е важно възприемането на еврото за България? Но не едностранно, а с подкрепата на Европейската комисия. Защо е важно? Защото ще намали лихвите по кредитите, а намаляването на лихвите по кредитите - и на потребителски, и на бизнес кредити, и на ипотечни кредити, това е важно за хиляди, за милиони хора. Значи, хиляди хора имат кредити в България. Намаляването на лихвите по кредитите ще даде глътка въздух на цялата икономика. Затова съм „за" въвеждане на еврото, но не едностранно, не на принципа станахме една сутрин, сега ще въвеждаме еврото, а с диалога и съгласието на нашите европейски партньори.
Водещ: Бойко Борисов пак каза тази седмица, че е готов за премиер. Питах ви в понеделник, когато ви включих от Каденабия. Сега отново ще ви задам този въпрос. Господин Димитров, вие като лидер на най-голямата дясна партия искате ли да станете министър-председател на България?
Мартин Димитров: Значи, господин Вълчев, аз смятам, че коректното отношение към хората е да видим резултатите от изборите първо. Нека да видим резултатите, тогава ще започнем да мислим за премиери, за министри, за подреждане на кабинети, за подреждане на мозайката.
Водещ: Станишев каза: „Искам пак!", миналата седмица в това студио.
Мартин Димитров: Ами, това е, меко казано, проява на лош вкус. За мене е много важно един човек да няма фикс идеи, защото, знаете ли, когато един човек има фикс идеи, почва да прави нещата...
Водещ: Макар че това му е отговорност - да бъде пак, той така го каза.
Мартин Димитров: Аз смятам, че наша отговорност, на всички нас, е да направим всичко възможно Станишев не само да не е премиер, но да бъде във възможно най-дълбоката опозиция. Това считам за своя отговорност и на СДС категорично.
Водещ: Но няма да кажете кой ще е.
Мартин Димитров: Ами, вижте, аз не искам да изпреварвам събитията. Нека да видим как ще гласуват хората...
Водещ: Аз искам пък да съм като английски, френски избирател - като гласуваш, знаеш кой идва на власт - силни фигури.
Мартин Димитров: Господин Вълчев, ако това ще ви мотивира вас за коалицията СДС - ДСБ, съм готов да бъда вашият министър-председател, така да ви го кажа, ако това ще бъде ваша мотивация, съм готов да го направя.
Водещ: Мартин Димитров, лидер на СДС, в студиото на „Седмицата".
Мартин Димитров, лидер на СДС

Водещ: Лидерът на СДС Мартин Димитров в „Седмицата" на Дарик радио. Здравейте, г-н Димитров.
Мартин Димитров: Здравейте.
Водещ: Какво подписахте с Иван Костов?
Мартин Димитров: Подписахме бъдещо управление на България с ГЕРБ и аз съм много доволен, защото вече се очертава управлението, което ще бъде демократично и което ще извади тройната коалиция извън властта. На всички хора им е ясно...
Водещ: С нотариална заверка ли го подписахте, както пише във вестниците?
Мартин Димитров: Не, това са несериозни неща.
Водещ: Дайте да изчистим този въпрос. Вътре в това споразумение разписани ли са всички детайли кой къде ще води листи, къде СДС ще...?
Мартин Димитров: Значи, преди решението на Националния съвет имаше само проекти. Логично е преди Националният съвет да вземе някакво решение, да има и разпределение на листи, защото представете си политически партии, които гласуват коалиция, пък после не могат да се разберат за листите. Това би било една странна ситуация. Вижте, аз знам и разбирам. И на мен също ми беше трудно да я направя тази коалиция и го казвам абсолютно искрено на вас, господин Вълчев, познавам ви от много години. Трудно ми беше. Тъй като и аз не мога да оправдая разцеплението в дясно и на вас съм ви го казвал много пъти. За мен то беше тежка политическа грешка. И сега събирането обратно е трудно, защото има много незараснали рани и наистина е трудно, но въпреки това това е единственият правилен ход, за да направим едно демократично управление в България, иначе комунистите цял живот ще ни управляват. Така че всички тези реакции, които ги виждате и ги чувате, са обясними.
Водещ: Ама те реакциите са от вашите местни структури, които няма да бъдат водачи на листи, там, където сте договорили, че ще бъде ДСБ. Примерно, Варна и реакцията е от там. Ако вие сега размените Варна с Русе, Русе ще реагира, Варна ще са доволни и ще започнат изведнъж да подкрепят коалицията, защото ще дойдат и гласовете от ДСБ във Варна.
Мартин Димитров: Значи, вижте, извън листите, които искам да ги оставя вече настрани и тази тема я затваряме, извън листите, разберете, че в СДС има много честни, много почтени хора, включително в софийската организация, които просто смятат, че Костов не заслужава и ДСБ не заслужава този жест, този компромис, който ние правим, и аз ги разбирам защо се чувстват така. Те се чувстват предадени за това, че са се доверявали на този човек, били са в една партия, бяхме много силни тогава, знаете, мачкахме, печелехме избори и след това разцеплението ни отслаби. Така че аз ги разбирам тези хора и вие трябва да ги забравяте и цялото общество трябва да ги разбере. Но важното е, че СДС има едно държавническо поведение. В името на това да се получат нещата, да се върви към един европейски път, да махнем тройната коалиция от власт, решихме да направим този труден ход. И аз вече наблюдавам в СДС процес на консолидация и на това, че ние ще тръгнем и ще работим в една и съща посока.
Водещ: Откъде остават засега проблемите ви? СДС - София тази седмица като че ли противно на всичко, което се изписа, че ще ви искат оставката, ще ви гонят, няма да сте в листите в София, това май всичкото не стана. А във Варна?
Мартин Димитров: Не, вижте, има успокояване в партията и аз искам от днес нататък да спрем да се занимаваме с вътрешните ситуации, които възникнаха. Те са преодолени и трябва да погледнем в бъдещето, защото всичко това го правим заради хората, които ме срещат на улицата и ми задават следния въпрос: Мартине, вие докато се биете помежду си, тези бандити, които ни управляват, ни съсипаха и вече живеем лошо. Това казват повечето хора - че живеят лошо. Затова наистина трябва да бъдат взети спешни мерки. И между другото се чува, така, и Бойко Борисов пуска идеята и мисълта, че ГЕРБ могат сами да управляват. Ние ще се радваме, ако ГЕРБ спечелят добър процент на следващите избори, тъй като те са наш потенциален партньор, но те никога не могат да има

Още по темата

thumb 22.10.2019

Илия Лазаров: Манолова не ...

Категоричният победител в София ще бъде Фандъкова, каза главният се...

thumb 22.10.2019

Петър Стоянов: Тони Симидчи...

Румен Христов: Това е листа на честта!

thumb 20.10.2019

Участие на Елеонора Николов...

21 октомври, понеделник, 8.35 часа

thumb 20.10.2019

Участие на Антон Койчев в т...

Неделя, 20 октомври, 20 часа

thumb 19.10.2019

Румен Христов в "Свободна з...

Видео с участието в тв Европа

thumb 19.10.2019

Участие на Антон Койчев в К...

19 октомври, 17 ч

thumb 18.10.2019

Участие на Илия Лазаров в "...

Събота, 19.30 часа

thumb 17.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 18 октомври, 10 часа

thumb 15.10.2019

Целите пред СДС на местните...

Участието на Румен Христов в телевизия "Европа"

thumb 14.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Вторник, 15 октомври, 7.40 часа