Ваньо Шарков: 3% за партия и 6% за коалиция е автогол за управляващите

24.03.2009

 

Нужни са няколко дни между двата вида избори за почивка и на политиците, и на гражданите от тях. Ще се приеме изборна бариера от 10% за евровота, но тя няма да действа

Светломира Димитрова
08:01 24.03.2009

Господин Шарков, законопроектът на СДС, на който вие сте вносител, е единствен изцяло нов. По какво се различава като философия от останалите?


На практика това е първият опит да се изчистят от избирателните списъци така наречените мъртви души. Внесохме нашия законопроект още през октомври миналата година и другите политически сили явно са ги възприели, защото видях почти същите предложения в още два законопроекта - на НДСВ и на БСП. В избирателните списъци ще се вписват само имената и адресите на гласоподавателите, а един от членовете на Секционната избирателна комисия (СИК) само ще дописва ЕГН и номера на документа за самоличност, а в следващата графа се подписва. Така недобросъвестните членове на СИК няма да могат да фалшифицират вота. Защото често става така, че гласуват 100% от избирателите и 100% за една партия. Въвеждаме и преференциите, които този път да бъдат действащи и задължителни. Защото само ако са задължителни, те няма да има диктат на малцинството, както се опасяват нашите политически опоненти. При нулев праг, както е в Италия, всички 240 депутати могат да бъдат избрани мажоритарно. Този, който победи в листата, той ще влезе в парламента. Листите са от една партия или коалиция, но избирателите ще могат да изберат кое от посочените имена да влезе. След като си избрал дадена партия, имаш правото и да избереш кой от нея да те представлява.

Какво от вашите предложения очаквате да подкрепи управляващото мнозинство?

Засега смятам, че ще подкрепят въвеждането на подвижни избирателни урни - т.е. хората с увреждания, които са заявили желание да гласуват. Но това е възможно, само ако се подкрепи интегралната бюлетина, защото няма как комисията да носи купчина с бюлетини.
Само от НДСВ казаха, че ще одобрят премахването на тъмните стаички. Защото често хората гласуват „правилно", тъй като са заплашени, че зад пердето има камера, която следи техния избор. В редица европейски държави и в САЩ се гласува „на гише" и тайната на вота е абсолютно запазена.

И вие, както ДПС, настоявате за съкратена предизборна кампания. Не ви ли безпокои това, че управляващите ще имат предимство, защото ще бъде отразявана тяхната дейност в държавата?

ДПС предлагат три седмици, ние - 20 дни, без ден за размисъл. Представете си, че като свърши кампанията за евроизборите и мине денят на изборите, на който за нас се гласува с бюлетина 1, а на другия ден започва кампанията за национални избори, и ние започваме да призоваваме да се гласува с бюлетина 3. Трябва да има няколко дни за почивка и за политиците, и за гражданите от политиците.

Българите в чужбина предприеха кампания за електронно гласуване. Вие предвиждате ли го във вашия проект?

Тук се получи нещо много странно. От ДСБ бяха внесли такъв законопроект през 2005 г., а той въобще не е разглеждан. И управляващи, и опозиция въобще бяха забравили за него. Но ползвайки същия експерт, ние внесохме почти същите предложения и така задвижихме и проекта на ДСБ. На заседанието на комисията в петък от НДСВ казаха, че биха го подкрепили, ако той не важи за тези избори. Например в Бундестага е прието правило - парламентът не може да променя изборни закони, които да се отнасят за самия него. Затова аз предложих на НДСВ в преходните и заключителните документи да запишем, че той влиза в сила през 2010 година. Но поне това Народно събрание може да остане в историята като парламент, който е направил първата крачка към електронното гласуване. То е не само най-модерният начин на гласуване, но и скоро ще влезе за резолюция в Съвета на Европа.

Вие лично получихте ли вече есемес от българите в чужбина, които обещаха да бомбардират депутатите с есемеси за лектронното гласуване?

Аз не съм получил есемес, защото съм вносител на този законопроект, но няма да забравя как те бомбардираха депутатите с други есемеси, в които пишеха „Подкрепете законопроекта на Ваню Шарков и Мартин Димитров", който отменяше двойното плащане на здравноосигурителни вноски от българите в чужбина. В крайна сметка нашият законопроект мина. Така че, ако има ефект, нека да ги бомбардират отново.

Кои от вашите предложения не очаквате да бъдат прокарани?

Не очаквам да се прокара за тези избори мажоритарният елемент. БСП дълго тупкаха топката и се чудиха 31 или 58 мажоритарни места да има, пресмятаха как да си наредят партийния елит в листите. И сега Любен Корнезов каза, че е толкова малко времето, че не трябва да се правят драстични промени. Това беше и целта - да няма промени. Затова очаквам да приемат изборна бариера от 10% и за евроизборите, и за националните избори. Но това ще бъде недействаща бариера.

А ще се осъществи ли намерението на управляващите се намален изборен праг на 3% за партии и 6% за коалиции, както се говореше?

 

Има решение на Съвета на Европа, което казва, че бариерата за избори за Европарламент, не може да бъде по-висока от 5%. Това решение ние не можем да подминаваме с лека ръка. А промени за националните избори не бива да бъдат правени. Трябва бариерата да остане 4% и за партии, и за коалиции, и за независими кандидати. Но ако става дума за коалиция от 15 партии, каквато е Коалиция за България, тя очевидно не отговаря на коалиция от 3-4 партии. Субектите са едни или същи - за коалиции или партии не бива да има такова разделение. От ДПС чух, че говорят за такава промяна, но внесат ли я, управляващите голям автогол ще си вкарат.

BulgariaNews


Още по темата

thumb 22.10.2019

Илия Лазаров: Манолова не ...

Категоричният победител в София ще бъде Фандъкова, каза главният се...

thumb 22.10.2019

Петър Стоянов: Тони Симидчи...

Румен Христов: Това е листа на честта!

thumb 20.10.2019

Участие на Елеонора Николов...

21 октомври, понеделник, 8.35 часа

thumb 20.10.2019

Участие на Антон Койчев в т...

Неделя, 20 октомври, 20 часа

thumb 19.10.2019

Румен Христов в "Свободна з...

Видео с участието в тв Европа

thumb 19.10.2019

Участие на Антон Койчев в К...

19 октомври, 17 ч

thumb 18.10.2019

Участие на Илия Лазаров в "...

Събота, 19.30 часа

thumb 17.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 18 октомври, 10 часа

thumb 15.10.2019

Целите пред СДС на местните...

Участието на Румен Христов в телевизия "Европа"

thumb 14.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Вторник, 15 октомври, 7.40 часа