thumb

СДС: СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични

thumb

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр. Монтана

thumb

Д-р Антон Койчев: Деструктивна опозиция в СОС и липса на комуникация крият рискове от преповтаряне на стари грешки

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-добра комуникация и артикулация пред самите гражда...

thumb

СДС към БЛС: Не бъркайте в касичките на децата!

Вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено след първата година от майчинството, всеки разход е...

Мартин Димитров: Нашата задача е да направим всичко възможно да имаме демократично следващо правителство, и ще го направим

30.03.2009

 

 

Българска национална телевизия, "Панорама", 27 март 2009 г., 21.18 часа

 

Водещ Бойко Василев:    И така, какво става сега - в Чехия пада десен премиер, в Унгария пада ляв премиер. А ние седим тук сега с лидера на СДС Мартин Димитров и ще говорим за българската десница в началото. Добър вечер.

Мартин Димитров:    Добър вечер. То е въпрос на време да падне и левият премиер в България. Той даже е паднал, но не го знае още.

Водещ:    Така ли?

М. Димитров:    Абсолютно.

Водещ:    Много оптимистично подхождате, г-н Димитров.

М. Димитров:  Гледах тази седмица един дебат и някак си видях, че не се показва, не се вижда ясно алтернатива в България и смятам, че това, което ние правим като дясно обединение, ще бъде точно тази алтернатива. Тъй като кризата още не се е проявила в пълния си размер, пълното проявление ще бъде доста грозна картина и тя се очертава това лято, а мерките ги няма. Вчера примерно СДС внесе в парламента много важен законопроект, който скъсява сроковете за връщане на ДДС на 15 дни от 6 месеца. Е, това е начинът да спасим нещата, да не стане грозна гледката.

Водещ:    Аз за дебата ще ви питам след малко, но искам да изчистим какво става с дясното обединение. Май не ви е много лесно с Костов, май, по-трудно, отколкото мислехте, стават нещата.

М. Димитров:    Обединенията винаги не са лесни, но важното е да се върви в правилната посока. В момента цялото общество има следния въпрос - какво ще бъде следващото управление. Като гледам премиера Станишев, той си прави сметката пак по някакъв начин, пак с някоя схема, пак някак си да измъкне от цялата работа ново управление, което да бъде отново толкова лошо, колкото сегашното. Нашата задача е да направим всичко възможно да имаме демократично следващо правителство, и ще го направим. Ще направим всичко възможно.

Водещ:    А вие никакви схеми не правите.

М. Димитров:  Напротив, това, което ние правим е да изпълняваме ангажимента си към хората. Нашият ангажимент е да се получи едно управление, което да върне европейския авторитет на България и да даде правилната посока.

Водещ:    Ама как ще стигнете до него, като срещу вас се бунтуват вече, вътре във вашата партия, срещу съюза с Костов? Да не се препънете към това управление, г-н Димитров?

М. Димитров:    Вижте, едно мога да ви кажа - СДС се консолидира и ще работим заедно, за да постигнем нашите цели. Тъй като, когато са поставени правилните цели и те са високи, и те са управление, и те са решаване на проблемите на хората в условията на тежка финансова криза, това вече води, аз го виждам всеки ден, до една сериозна консолидация в СДС.

Водещ:    Ама целите само управление ли са? Нещо морално, нещо катарзис, нещо такива неща, изпълнение на някаква мисия или числа, проценти и управление накрая, министерски кресла.

М. Димитров:  Между другото, то без морал нищо не става. Аз лично твърдя, че от християнските ценности идва и моралът и те трябва да бъдат върнати в българската политика, тъй като вече изчезнаха. И имам чувството, че хората в България и политиците в България, особено тройната коалиция, си мислят, че всичко е възможно. Всякакъв вид мишкуване, всякакъв вид схема, дайте да променим този закон, защото е удобен за дадена фирма. Трябва да бъдат върнати ценностите и това е една от основните задачи, които си поставяме ние от СДС.

Водещ:    Само един конкретен въпрос, да изчистим още веднъж тази работа, решихте ли с кого ще се обединявате още, или не сте решили? Поне някакво вето сложихте ли на някого, че никога няма с него да се сдушите за изборите?

М. Димитров:    Очаквайте скоро да оформим окончателната коалиция. Тя ще бъде принципна, няма да разширяваме формата на всяка цена. Въпросът е да бъдат постигнати крайните цели. Съвсем скоро ще имаме отговор на този въпрос, а вето ще наложим над сегашното правителство със следващите избори.

Водещ:    Г-н Димитров, 100 процента ли сте сигурни, че корабът под вас не тече? Че ви слушат вашите хора и са щастливи от съюза, който направихте?

М. Димитров:  Когато се даде правилната посока, човек трябва да е търпелив и трябва да разговаря с хората. Те го разбират и подкрепят, аз съм абсолютно убеден в това нещо. Изпълняваме обществените очаквания, това, което прави СДС на нивото на обществените очаквания. Вече СДС-битката не е влизане в парламента, а битката на това обединение е да вземем медали, да бъдем трети в тези избори, да бием ДПС. Ето това е вече цел, която си заслужава битката. Бием се вече за медали. Този път трети, следващия път - първи, така е.

Водещ:    Добре, сега, ако ви цитирам пак Светото писание, може да спечелиш целия свят, но да загубиш душата си.

М. Димитров:    Светото писание, мога да ви дам и други цитати обаче, като например по делата ще ги познаете, защото няма вече добри дела в българската политика и знаете ли, затова и българската политика стана неразбираема и лоша за хората. Изчезнаха добрите дела,

изчезнаха добрите нрави, изчезна добрият морал. Ние ще направим всичко възможно да го върнем и това няма как да остане неоценено от хората. Те ще го разберат и ще го подкрепят. Още повече, че тази коалиция е трудна за нас и ние я правим за доброто на българското общество. Това хората ще го разберат и ще го оценят.

Водещ:    Ето, вие почнахте вашите думи с дебата, за който всички говорят тази седмица. Той беше в БНТ в предаването "Референдум" и по необичайния брой зрители, които го гледаха, ние разбрахме, че действително там се случва нещо важно, така научаваме важни неща. Вие твърдите ли, че имате също свои идеи за излизане от кризата, г-н Димитров?

М. Димитров:    Категорично. Още септември месец представихме антикризисен план. Споменах ви, че вчера внесохме законопроект, който е много важен за бързо възстановяване на ДДС, който би оставил около половин милиард лева повече в бизнеса сега, за да няма фалити на фирми, да няма уволнени работници. Поискахме намаляване на осигурителната тежест наполовина, ключова мярка. Между другото, не знам дали си давате сметка, че ГЕРБ прие една програма преди година и половина, преди 2 години, която програма сега аз усещам, че е тотално ревизирана и това за мен е необяснимо.

Водещ:    А БСП?

М. Димитров:    А БСП, вижте, от вчерашния дебат оставам  със следното впечатление: те се крият от проблемите и казват едва ли не, че това е едно много успешно управление. Това управление е пълен провал.

Водещ:    Криете ли се от проблеми?

М. Димитров:    Абсолютно се крият.

Евгени Кирилов:    Може ли малко да се намеся.

Водещ:    Да, разбира се.

Е. Димитров:    Извинявам се, че ви прекъсвам.

Водещ:    Не, не, напротив, хубаво е да влезем в разговор.

Е. Кирилов: Първо, аз бих желал успех на г-н Димитров като млад лидер и в същото време му пожелавам да израсне, защото и нашият лидер влезе в политиката млад, но да не взима завоите на много големи скорости, виражите по някой път са опасни. И второ, по същия начин, както неимоверно показа ръст нашият премиер, както между другото мина през различни бури и спокоен, умерен успя да ги преодолее, дано тези бури и той да е достоен, г-н Димитров, да може да посреща предизвикателства.

    Сега, иначе оценката така, както се дава, между другото и отношението към дебата от онази вечер, на мен ми подсказва, че той по-скоро все още е в ролята на тия млади консултанти, които бяха около лидера на ГЕРБ. Нищо повече не чувам - ДДС и т.н. Ама, извинявайте, слабо е. А би било добре. ..  Жалко е, че няма истински конструктивни идеи, това би било полезно и за

страната.

М. Димитров:    Знаете ли, ще ви кажа нещо много истинско и много конструктивно - хората живеят зле и живеят зле след този мандат на БСП.И да ви кажа нещо друго, много истинско и много конструктивно. Петър Димитров пак беше в Москва, пак договаря тайни договори, пак ще има заеми по "Белене", пак ще има нов договор с "Газпром", който вероятно ще бъде по-неизгоден от предишния. Ако така я карате, това за вас е истинското и конструктивното, тежко ни и горко. Така нещата няма да се получат в България.  

Водещ:    Има ли леви и десни идеи обаче за излизане от кризата, г-н Кирилов, или България си кара по един коловоз и просто се сменят хората?

Е. Кирилов:    Има не само добри леви идеи, това са идеи, които между другото в последно време специално даже поканиха г-н Станишев да бъде изслушан и от групата на ПЕС в европарламента.

Водещ:    Те и г-н Димитров го канят на дебати.

Е. Кирилов:    Специално аз бих дошъл да видя как ще се отнесат към него.

Водещ:    Ама той не иска.

М. Димитров:    Просто с ПЕС няма да дебатираме.

Е. Кирилов:    Той наистина беше поканен, за да чуят именно плана за излизане от кризата, българския план, защото постепенно се разбра, че България е в по-добра ситуация от останалите, от много от останалите страна.

М. Димитров:    Какво има в този план, г-н Кирилов?

Е. Кирилов:    Планът е много ясен, планът е ясен  - инвестиции, усилени в ликвидността, в реалната икономика, и, от друга страна социална защита на тези, които постепенно ще започнат да страдат от кризата.

М. Димитров:    Е как решихте социално - на море като ги водят. Масларова на море ги води, това е социално.

Е. Кирилов:    Не, за какво море става дума. Вие тия програми за безработни не сте ли се запознали.

М. Димитров:    Нека да ви обясня, г-н Василев, разликата между левия и десния подход. Десният подход е да не чакаме да фалират фирми и да произведат десетки хиляди безработни, а сега да се помогне на бизнеса да оцелее и да не произведе безработица. Левият подход е следният: чакаме всичките тия фирми да фалират, да произведат една огромна безработица и тогава, г-н Кирилов, г-жа Масларова почват да им правят социална политика. И казват: една социално отговорна, събират се, лекция, семинар и т.н. Това е разликата. Ние казваме следното нещо: дайте да направим така, че да няма много фалити на фирми и да не се налага после да има социална политика за тия хора. Това е огромната разлика.

Е. Кирилов:    Дайте да дадем, само че това вече е в ход.

М. Димитров:    Не да дадем, а това, което прави БСП, е следното нещо: използва кризата като поредното формално основание да изхарчи милиарди левове в изключително съмнителни проекти, които стигат до безумието да се инвестира в голф игрища и неясни индустриални зони само и само да бъдат похарчени едни пари.

Водещ:    Отговорете.

Е. Кирилов:    Вижте, г-н Димитров, докато беше наблюдател в европарламента, мисля, че беше повече в час. Ако беше сега да наблюдава това какво става в парламента и в институциите последните няколко месеца, щеше много по-добре да разбере това, което се предлага да се прави и тук, но щеше да разбере, че и десните подкрепиха идеите на ПЕС в Европейския парламент. При това тримата докладчици бяха социалисти, това става дума за плана за излизане от кризата, скромно ще подчертая, че един от тях бях аз, свързано със структурните фондове и ускорената им реализация в тия кризисни моменти, и накрая всички тези доклади

като документи бяха подкрепени и от десницата. Защото десницата вече говори като социалистите. Тук изглежда, че малко изоставаме.

М. Димитров:    Не, аз съм изумен. Значи да говорите за ускорени структурни фондове като загубихте половин милиард европейски фондове, това правителство, това ми се струва абсолютно несериозно и нелепо. Но въпросът е друг. Значи въпросът е много сериозен и той е следният: пикът на кризата ще бъде това лято - юни, юли, август, септември. И цялата политика на сегашното правителство е да изхарчи едни пари и да избяга. Да изхарчи бюджета, ако може,

преди изборите и след това да се скрие. Това е цялата работа.

Водещ:    Добре, много интересно върви разговорът.


Още по темата

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...

thumb 10.11.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

11 ноември, 8 часа

thumb 10.11.2019

Румен Христов: Разочарован ...

Участието на председателя на СДС в БТВ

thumb 10.11.2019

Румен Христов пред ТОПНОВИН...

На 10 ноември се случи един преврат. Част от комунистическата върху...

thumb 08.11.2019

Участие на Румен Христов в БТВ

9 ноември, събота, 9 часа

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 07.11.2019

Участие на кмета на Видин Ц...

Петък, 8 ноември, 7.50 часа

thumb 07.11.2019

Румен Христов: След местнит...

Резултатите ни са по-добри от тези, които получихме в Реформаторски...

thumb 06.11.2019

Участия на Румен Христов в ...

Четвъртък, 7 ноември