Мартин Димитров: СДС ще направи всичко възможно за бъдещо дясно демократично управление и за свалянето на БСП и ДПС от власт

31.03.2009

 

Интервю за БНР Хоризонт - "12+3" на председателя на СДС Мартин Димитров

Мартин Димитров, лидер на СДС

Водещ: Сега една връзка с лидера на СДС г-н Мартин Димитров. Здравейте.
Мартин Димитров: Здравейте.
Водещ: Първо да уточним, г-н Димитров, какво стана със съдебната регистрация на новото ръководство. Тя вече факт ли е или още не е направена?
Мартин Димитров: Очакваме окончателната регистрация. Но вчера Върховният съд се е заел и е доизкарал делото докрай, въпреки че хората, които обжалват са се явили там, паднали са, пукат пред съда и са почнали така... да ритат с крака, доколкото разбирам аз, което показва наистина опозицията, която играе срещу нас, че използва всички възможни нечестни средства. Но съдът не се е подвел от тези действия и е изкарал делото докрай, което, да ви кажа честно, на мен ми направи много добро впечатление.
Водещ: И кога да очакваме вече окончателно регистрацията?
Мартин Димитров: Вижте, имаше процедури, аз смятам, че те ще бъдат спазени и съвсем скоро ще имаме окончателното решение.
Водещ: На 3-ти април имате извънредно заседание, нали така?
Мартин Димитров: Да, да.
Водещ: Очаквате ли там продължаване на дискусията относно коалицията с ДСБ. Очаквате ли някакви много силни страсти да се разгорят?
Мартин Димитров: Това, което аз очаквам, е че СДС ще направи всичко възможно за бъдещо дясно демократично управление и за свалянето на БСП и ДПС от власт. Даже днес ще дадем много важна пресконференция относно енергийното загробване на България от Русия, което се опитват да направят Петър Димитров и Станишев, което мен лично много ме притеснява. Това за нас са важните политически ходове оттук нататък. Коалицията, обединението е факт. То се прави или тя се прави името и в полза на обществото. И самите рейтинги, които ни дават и социолозите показват, че обществото много добре възприема нашата коалиция. Ние се бием за медал, за трето място на изборите сега, а по-нататък и за по-добри медали.
Водещ: Добре, това е хубаво, но както знаете, всеки отбор, който отива за призово място, било то трето, второ или първо, той трябва да отиде в максимална кондиция, да не е раздиран от вътрешни противоречия, да не е свързан по някакъв начин с борби вътре в самия него, защото иначе няма как да се получи призовият медал. А от тази гледна точка ми се струва важно да уточним всички тези въпроси. Например чува се, че ваши структури от Варна и Велико Търново искат оставката на шефа на предизборния ви щаб Найден Зеленогроски.
Мартин Димитров: Вижте, аз знам, че има медии, които целенасочено занимават цялото общество с подобни въпроси и теми. Това, което аз мога да ви кажа категорично, вчера бяха на областен съвет в Пазарджик, видях се с десетки хора, категорично застанаха зад това, което правим, и категорично разбраха хората цената и важността на ситуацията, за да постигнем дясно управление. Вижте, докато се бием ние в дясно, докато това ни е основната цел, ще ни управляват комунистите. /.../ това ги насърчават тия вътрешни противоречия. Но аз вярвам в СДС и знам, че 90% от партията твърдо и категорично ще застане на страната на правилната страна за постигането на управление, тъй като /.../ гласовете, разберете, няма да стигнат. И единственият вариант е обединение около СДС с ДСБ, ще видим и ще опитаме да включим и други партии, за да постигнем демократично управление. Целта е много висока. Аз знам, че се бием с цялата мафия. Вижте медиите, вижте в ДПС са откачили в момента. Те насърчават тия конфликти, плюят ни постоянно и това е съвсем нормално и очаквано, тъй като ние изместваме ДПС. Ние ще направим така, че следващото управление да не е нито на ДПС, нито на БСП. Затова тоя конфликт е нормален.
Водещ: Да, така е. Но също така е много важно и когато вътре в самата партия нещата дават повод на някои хора да говорят срещу това, че коалицията ви не е стабилна. Ето, днес от вас си тръгна кметът на Кюстендил Петър Паунов. Това не е ли удар върху СДС?
Мартин Димитров: Вижте, в крайна сметка всеки е свободен да направи това, което смята за най-добре. Аз знам, че кметът Паунов, неговите разбирания бяха, че СДС трябва да направи коалиция с партия ЛИДЕР, на мен това ми е ясно, тия разбирания аз не ги споделям. И смятам, че на база на тези различия всеки има свободата да /.../ и да постъпи както намери за добре. Така че в крайна сметка аз правя действията, които са най-добри за българското общество. Аз съм убеден в това нещо през цялото време. И който не е съгласен има свободата да взима за себе си решения.
Водещ: Не съжалявате за това, че Петър Паунов е напуснал СДС?
Мартин Димитров: Аз се надявах той въпреки всичко да остане, въпреки че аз ви казах - имаме различия с него. Той си представяше друг вид коалиция, той си представяше СДС да работи с партия ЛИДЕР, аз това не мога лично да си го представя. Имаме различни виждания. В живота е нормално хората да имат различни виждания, въпреки това врата на СДС ще остане отворена, и който, както виждате много хора в момента пък се връщат. В бургаската организация от началото на годината имаме над 100 нови члена. Давате ли си сметка, че това са доста хора. В София също имаме много нови членове. Така че в никакъв случай не трябва да се драматизира ситуацията.
Водещ: Напускането не един или друг... име... по някакъв начин известно?
Мартин Димитров: Вижте, в българската политическа система това бих казал даже, че е традиция. Въпросът е следният, въпросът е, че СДС е на правилната писта. Писта, която да ни отведе до властта и до демократично управление.
Водещ: Днес беше анонсирано още едно дясно обединение под егидата на „Ред, законност и справедливост" на Яне Янев. Спомням си, че г-н Костов, вашият партньор в коалицията, като че ли много държеше на това Яне Янев да присъства във вашата коалиция. Сега обаче той си прави отделно обединение. Ще продължат ли разговорите с г-н Янев и неговата партия, неговото обединение?
Мартин Димитров: Дайте да почнем да си говорим. Аз говоря с хората абсолютно открито и откровено. Дайте да си кажем честно - аз смятам, че Яне Янев, и разбиранията, които има, и тезите, които има, аз смятам, че той не е близко до нас. И при това положение по-добре да си прави негов проект. Разбирам, че тоя проект ще бъде заедно със Софиянски и ССД, днес така разбирам. И те ще го кръстят като... не знам... Това си е техен, наистина техен въпрос. Оттук нататък всеки има свободата и правото да върши това, което смята за най-добро.
Водещ: Нямате никакви... оттук нататък не предвиждате никакви общи действия с тази партия, с г-н Янев и с хората около него. Така да разбирам.
Мартин Димитров: Ами вижте, смятам, че имаме големи разминавания в позициите. Едни много сериозни различия. Знаете, Яне Янев се яви на 2005 г. на изборите с нас, след това напусна парламентарната група на СДС, и то при положение, че всички членове на нашата парламентарна група гласуваха за това. А той на практика беше изключен, бидейки напълно искрен. Сега изведнъж да кажем пак, че тръгваме заедно, ми звучи несериозно на мен. Но всеки, както уточних вече, има правото на свои ходове в тоя живот. За мен важното е СДС да бъде на правилната писта, която да води до демократично управление, казвам го за трети път.
Водещ: Очаквате ли от вашата парламентарна група да напуснат хора, защото ето сега всъщност депутатите на г-н Софиянски, на ССД, бяха в парламентарната група на ОДС. Очаквате ли членове на СДС да напуснат, за да се присъединят към новосъздаващата се група на Яне Янев?
Мартин Димитров: Това не ми звучи сериозно, макар че в съвременната политическа система номадството да съществува. Но на мен не ми звучи сериозно, още повече, пак ви казвам, всички хора от парламентарната група на СДС гласуваха за изключването на г-н Янев преди две години. В момента не виждам логиката да направят подобен ход. И смятам, че това е някаква PR кампания, която се прави от г-н Янев. Това си е негова работа, но някак си не ми се ще точно мен да ме занимавате толкова с тези въпроси. Нека той да си ги решава.
Водещ: Занимавам ви дотолкова, доколкото може да вземе някой от членовете на вашата парламентарна група, което би било странно.
Мартин Димитров: Не ми звучи сериозно.
Водещ: Не вярвате на това?
Мартин Димитров: Не ми звучи просто сериозно.
Водещ: Добре, а с какви партии смятате, че е сериозно СДС и ДСБ да преговарят, защото имаше миналата седмица преговори с „Новото време". Текат и някакви други преговори. Според вас кои партии заслужават да бъдат включени тази коалиция, която вие направихте с ДСБ?
Мартин Димитров: Като опитен журналист така ми задавате въпроса, че каквото и да отговоря да бъде грешно. Защото ако кажа: „Тия заслужават", ще изпусна някоя партия и веднага... „Тоя нещо така..."
Водещ: Те не са толкова много, да ви кажа честно.
Мартин Димитров: Вижте, опитваме се да разширим коалицията, но това няма да се прави на всяка цена. Ако успеем да се разберем на принципна основа, аз смятам, че и земеделци е хубаво да има в коалицията...
Водещ: Извинете, само уточнете кои точно земеделци, защото те много станаха...
Мартин Димитров: Е, знам. Ето, виждате ли! На тоя въпрос ще има следващ въпрос: Ама сега кажете кои точно? Хубаво е да има земеделци в коалицията, хубаво е според мен и с новото време, ако може се разберем, хубавото е с няколко други партии. Днеска имах среща с Български демократичен форум. Аз имам лично много добро отношение, бих казал, лична слабост към християнските партии в България, които макар и по-малки, са много ценни заради морала, който носят в себе си. И всичко това, ако може да се случи, аз ще бъда доволен.
Водещ: БНД не споменавате.
Мартин Димитров: Вижте, в политиката горе-долу нещата са така - дали един човек държи една позиция сто пъти, веднага на 101-я път ще го питате: „Ама сега нали днес все пак е вторник, това, че сте казали нещо в понеделник, означава ли, че във вторник нямате нова позиция?" Нямаме, г-н Волгин, нова позиция във вторник и няма да се коалираме с БНД.
Водещ: Питам защото пък също ДСБ държат на БНД пък трябва да се съобразявате и с коалиционния си партньор, нали така?
Мартин Димитров: Аз има казах на ДСБ, че ако чак толкова много държаха, трябваше да си направят само с тях коалиция. При нас нещата изглеждат по следния начин - не че имаме чак такива драми персонално с БНД, въпросът е, че те са били част от управлението, което е пълен провал за нас, на Станишев. И при това положение всякакви общи действия не могат да бъдат обяснени на обществото. Всякакви общи действия с БНД са компрометиращи сами по себе си, това е нашето категорично мнение на СДС.
Водещ: Накрая, г-н Димитров, да ви върна към основното ви занимание, именно икономиката. Днес министър Пламен Орешарски каза, че не трябва да сключваме споразумение с МВФ за заем, защото не би трябвало да се ангажира следващото правителството. Вашето мнение какво е? Има ли нужда България от заем от МВФ?
Мартин Димитров: Това, от което спешно има нужда България е, ако може сегашният кабинет, и без това нищо не върши, по-добре да си почиват до изборите. Честно ви казвам, най-добрият вариант е в момента обществото да им плати един балнеосанаториум начело със Станишев, да ги сложи там и да не правят бели до изборите. Да ви кажа честно, това е най-безболезненият вариант. Защото какво се случва? Днес ще чуете и специалната пресконференция, която СДС готви. Едно загробване с руски проекти, които да бъдат стартирани така, че връщане да няма назад, което е изключително опасно за България. Опитват се да изхарчат бюджета преди изборите така, че да поставят следващото управление в една много дискомфортна позиция. Опитат се да направят така, че едва ли не кризата се случва след мандата на сегашното управление. Това се дължи не на друго, а защото просто ще дойде забавено в България и пикът на кризата ще бъде август-септември. Така че със сегашния кабинет никакви споразумения с МВФ не са необходими. Буквално ви казвам, ако Станишев го пратим някъде на дебат или на почивка, или където и да било, само и само да не прави бели, ще бъде най-добрият вариант.
Водещ: Е, то правителството вече има такава идея за подпомагане на държавни служители за ходене на почивка като част от борбата с кризата.
Мартин Димитров: Абсолютно, да ви кажа честно, само че нека го направим не за държавни служители, а за премиера и неговите министри. Има в Хисар един много хубаво балнеосанаториум, да ги пратим там, да дават интервюта, но да не правят бели до изборите. Това ще бъде най-добрият вариант.
Водещ: Добре, благодаря ви. Г-н Мартин Димитров, лидер на СДС.


Още по темата

thumb 22.10.2019

Илия Лазаров: Манолова не ...

Категоричният победител в София ще бъде Фандъкова, каза главният се...

thumb 22.10.2019

Петър Стоянов: Тони Симидчи...

Румен Христов: Това е листа на честта!

thumb 20.10.2019

Участие на Елеонора Николов...

21 октомври, понеделник, 8.35 часа

thumb 20.10.2019

Участие на Антон Койчев в т...

Неделя, 20 октомври, 20 часа

thumb 19.10.2019

Румен Христов в "Свободна з...

Видео с участието в тв Европа

thumb 19.10.2019

Участие на Антон Койчев в К...

19 октомври, 17 ч

thumb 18.10.2019

Участие на Илия Лазаров в "...

Събота, 19.30 часа

thumb 17.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 18 октомври, 10 часа

thumb 15.10.2019

Целите пред СДС на местните...

Участието на Румен Христов в телевизия "Европа"

thumb 14.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Вторник, 15 октомври, 7.40 часа