Ясен Попвасилев: Бизнесът е спонсор на хазната с половин милиард лева ДДС

30.03.2009

 

Интервю за в-к "Сега" на  народният представител от ПГ на ОДС Ясен Попвасилев 

- Г-н Попвасилев, разшифровахте ли скандала в НАП? Защо бе отстранена Мария Мургина?
- Мисля, че е имало политически натиск и той доведе до освобождаването й. Защото човек, като прави чадъри над определени фирми, в един момент сам остава под открито небе. По-точен отговор трябва да търсите от прокуратурата и ДАНС.
- Какво заварва новият директор на приходната агенция?
- Най-лошото наследство е недовършената информационна система на агенцията. Похарчени са много милиони, а липсват цели модули. Още няма електронно досие на всеки данъкоплатец, няма равенство между информацията във фирмите и данъчноосигурителната сметка. Това означава, че не може да се върши най-важното - анализ на целия поток от информация, определяне на рисковите фирми, „прицелване" на ревизиите, разкриване и предотвратяване на данъчните измами.
А са похарчени много пари. Прегледах отчета на Световната банка за заема, който отпусна на България за реформа на приходната администрация. Там пише, че за софтуер и хардуер за мрежата на НАП са похарчени 26.6 млн. долара. Отделно сериозни суми са изплатени на разни консултанти. Например „Адам Смит интернешънъл", консултирала кампаниите за разясняване на ползите от НАП, е получила близо 1.7 млн. долара за пиар услугите си. Между другото тази фирма е съветвала по подобни въпроси Нигерия
- Е, значи дишаме праха на Африка. Нали се оказа, че и софтуерът за НАП всъщност е бил разработен за Ботсуана?
- И затова информационната ни система е такава. Сега, след като са похарчени много милиони, системата не е завършена, а НАП реши да скъса договора с френската фирма БУЛЛ. Нещо, което отдавна трябваше да случи, защото бе явно, че изпълнителят не се справя.
Дори в разгара на скандалите за колосално източване на ДДС с участието на най-висши данъчни чиновници министър Орешарски и Мургина твърдяха, че България е отличник в ЕС по събираемост.

Според източниците на Яне Янев обаче хазната губи над 1 млрд. лева годишно от ДДС измами. Къде е истината?
- Навремето целият паричен поток на ДДС минаваше през ДДС сметката. Тогава несъбраните от администрацията задължения нарастваха с около 500 млн. лв. средногодишно -при положение, че източването на ДДС бе по-сложен механизъм и оставяше следи след себе си. Сега при всички случаи сумата е по-голяма.
Да, министърът на финансите се похвали, че България била сред 10-те страни с най-висока събираемост. Но при годишен ръст на икономиката от 5-6% и висока инфлация е естествено да имаш голям ръст на приходите.
- Това не са ли различни неща -висок ръст на приходите и висока събираемост?
- Да, има смесване. Увеличението на приходите е лесно да се измери, другото изисква сериозен анализ. Но дори и ръстът на постъпленията от ДДС е мит. Номинално има нарастване, но всъщност като процент от брутния вътрешен продукт ДДС намалява. През управлението на тройната коалиция приходите от този данък са спаднали от 11.8 на 11.32% от БВП. Да, спадът е „само" с половин процент, но той е равен на 330 млн. лева! Това е лоша тенденция, а тя става още по-опасна, тъй като заради кризата расте рискът да не бъдат изпълнени планираните приходи за 2009 г.
Има и друга притеснителна тенденция - расте лавинообразно невъзстановеният данъчен кредит. През 2006 г. задържаният, невърнатият на фирми ДДС е бил 110 млн. лв., в края на 2007 г. сумата е 268 млн,, а в края на 2008 г. вече надхвърля половин милиард -562 млн. лв. Това е петкратен скок! Излиза, че почти половината от бюджетния излишък, който бе разпределен за харчене в края на миналата година - над 1.2 млрд. лева -всъщност са пари на бизнеса. И тъй като държавата задържа парите им, предприемачите са принудени да търсят заместващи средства, да взимат заеми и да плащат лихви. Значи бизнесът губи около 4.7 млн. лв. месечно - при годишна лихва 10% върху 562 млн. лв. А хазната е отчитала фиктивен излишък. Ако тези 0.5 млрд. лева бъдат върнати на бизнеса, ще се наложи актуализация на бюджета. И следващото правителство ще трябва да го направи. Сега е заложен 10% буфер - ведомствата могат да направят до 90% от планираните разходи. Но и това няма да е достатъчно и ще се наложи допълнително свиване на разходите. Според нас е задължително да се закрият всички излишни министерства, които бяха създадени, за да се спази формулата 3:5:8. Например МДААР - вече 3 години България има специално министерство на държавната администрация и административните реформи, а продължава да няма административен капацитет. За какво ни е тогава това министерство - да усвоява еврофондове? Излишно е и Министерството на извънредните ситуации.

- Закриването на излишни ведомства е част от вашата програма. Какви други мерки „антикриза" има там?
- СДС настоява да бъдат съкратени сроковете за връщане на данъчния кредит. Искаме да има еднакъв срок - 15- или 30-дневен, за всички данъкоплатци. Защото сега той е само за износителите. Останалите чакат дълго. Първо има 3 месеца срок на приспадане, след това може да започне ревизия и така срокът може да се удължи над година. Ние предлагаме кратък срок за всички, другото е дискриминация.
Точно по същия казус полска фирма заведе дело в Европейския съд и спечели. И в Полша имало два различни срока за възстановяване на ДДС, но съдът постановил, че не може да има различно третиране на износители и
неизносители.
- Депутатът от БСП Петър Кънев предлага да се направи регистър на изрядните данъкоплатци, на които ДДС да се връща в срок от 3 дни...
- Това е наше старо предложение и много се радвам, че то вече има подкрепа и в средите на управляващите. При предишното изменение на Закона за ДДС ние точно това предложихме - 3-дневен срок.
- А какво е определението ви за коректен данъкоплатец?
- Това е всяка фирма, за която при 3 последователни данъчни ревизии не са установени съществени отклонения между декларираните и реално дължимите данъци. Който отговаря на това условие, във всеки следващ период да връ-
ща ДДС бързо - в 3-дневен срок. И се надявам това правило да важи не само за големи, а за всякакви данъкоплатци, да няма важни и маловажни, „наши" и „ваши" фирми.
Искаме също бюджетът да плаща лихва за всяко забавяне на пари на данъкоплатеца след законовия срок - както наказва нас с лихва за всеки просрочен ден. Предлагаме да се понижи ДДС от 20 на 18%. Идеята е проста - повече пари да останат у хората. По същата логика трябва да се намалят осигуровките. Ако плащат по-ниски вноски, работодателите ще могат да задържат персонал, да запазят производството в кризата.
- Правителството се зарече да приватизира „Булгартабак" преди изборите - да се радваме ли на тази амбиция?
- Аз съм от Благоевград и живо ме интересува какво ще се случи с благоевградската цигарена фабрика, факт е, че приватизацията много се забави. През 2005 г. „Булгартабак" държеше над 90% от българския пазар, сега има 60%. Загубата на пазарни позиции означава обезценяване. Наред с това сега няма интерес към БТ от стратегически инвеститори - БАТ, „Филип Морис" вече купиха цигарените фабрики в Сърбия и Румъния.
- Да съжаляваме ли, че се провали сделката през 2004 г., когато Лидия Шулева бе пред подписване с БАТ?
- Не, договорената цена бе смешна - 100 млн. евро при условие, че „Булгартабак" държеше над 90% от пазара. А аз познавам фабриката в Благоевград и ви уверявам, че тя е на световно равнище.
- Вие сте „фен" на коалирането на СДС с ДСБ. Защо?
- Защото съм убеден, че обединението е здравословно. С него враждите вдясно остават в миналото. С него слагаме край на въпроса, който хората често ни задават: „Вие от кое СДС сте - на Иван Костов, на Надежда Михайлова или на Мартин Димитров?" Сигурно сте забелязали, че през тези 4 години в парламента винаги сме имали едно и също мнение и отношение към управляващата коалиция. Около 90% се припокриват вижданията ни за бюджетите през тези години, а това са най-важните политически решения, които партиите взимат. Обединението е напълно естествено, а и задължително, за да противодействаме на тройната коалиция, която е бедствие за България.


Още по темата

thumb 22.10.2019

Илия Лазаров: Манолова не ...

Категоричният победител в София ще бъде Фандъкова, каза главният се...

thumb 22.10.2019

Петър Стоянов: Тони Симидчи...

Румен Христов: Това е листа на честта!

thumb 20.10.2019

Участие на Елеонора Николов...

21 октомври, понеделник, 8.35 часа

thumb 20.10.2019

Участие на Антон Койчев в т...

Неделя, 20 октомври, 20 часа

thumb 19.10.2019

Румен Христов в "Свободна з...

Видео с участието в тв Европа

thumb 19.10.2019

Участие на Антон Койчев в К...

19 октомври, 17 ч

thumb 18.10.2019

Участие на Илия Лазаров в "...

Събота, 19.30 часа

thumb 17.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 18 октомври, 10 часа

thumb 15.10.2019

Целите пред СДС на местните...

Участието на Румен Христов в телевизия "Европа"

thumb 14.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Вторник, 15 октомври, 7.40 часа