thumb

18 ноември - първият демократичен митинг след 45 години комунизъм!

Площадът пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се превръща в един от символите на промените

thumb

СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични

thumb

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр. Монтана

Мартин Димитров: СДС е двайсетгодишна партия. Имаме експерти на всички възможни нива

02.04.2009

 

Мартин Димитров в предаването „Денят започва" по БНТ1

Водещ: Добро утро на Мартин Димитров! Здравейте!
Мартин Димитров: Добро утро!
Водещ: Всъщност първият лидер на партия, която си избра председателя с пряко допитване. Самите членове на партията ви избраха и ви предпочетоха сред още петима претенденти. И вместо това да е безусловно, вашето лидерство, се оказва, че то е най-атакуваното в последно време. Как си обяснявате това разминаване? Вместо да е легитимиран изборът ви, постоянно се говори, че ще ви искат оставката. Ето днес - „Сините пъдят шефа си", пише в някои вестници.
Мартин Димитров: Вижте, те медиите са едни и същи, които разпространяват тези неща и това са медии, близки до ДПС. Тези хора в момента са бесни на мен и на СДС, защото искат да бъдат поредния балансьор в следващия кабинет, да контролират нещата, да дърпат конците, едни и същи кукловоди да редят схемите. Объркахме им плановете тотално.
Водещ: Защо ДПС смятате, че са основният ви враг в случая?
Мартин Димитров: Защото могат лесно да бъдат проследени. Първо, ясно е кои медии са много близко до ДПС. Второ е ясно...
Водещ: Кои?
Мартин Димитров: Няма смисъл този разговор да го водим, абсолютно е ясно. Второ, гледам самите им действия в парламента. Те са изключително гневни, тъй като се надяваха отново да редят с БСП кабинет, този път с някоя трета партия, Господ знае коя. Но бяха готови на всичко да имат отново кабинет. Сега виждат, че тази възможност се отдалечава от тях и то по един категоричен начин. тези атаки няма да спрат.
Водещ: Да де, но жалбата пред Върховния съд беше от член на СДС, не е била от ДПС или от медии, близки до ДПС. Беше от Николай Гацев. И всъщност вчера имаше интерпретация на това решение по два начина, че не сте легитимен, че предстоят следващи 45 дни да се избира нов председател, другата интерпретация беше, че текстовете засягат друг момент, засягат примерно г-н Зеленогорски, че няма да има право да е водач на листи и че вашето лидерство не е атакуемо. От СДС дойде тази жалба.
Мартин Димитров: Въпросното лице, което цитирате, вчера имаше няколко прояви. При своите първи каза нещата, за които вие говорите, при вторите си изказвания каза, че той никога не се е съмнявал човек за моята легитимност. Просто имал някои други съображения, както имаше един такъв анекдот. Така че всъщност той изясни своята позиция...
Водещ: Той е от СДС обаче.
Мартин Димитров: ... тя се промени няколко пъти в продължение на вчерашния ден. Но в края на деня каза, че никога не е имал съмнения в легитимността на новото ръководство на СДС.
Водещ: Добре, той е член на СДС, защо набърквате ДПС?
Мартин Димитров: Трябва да бъдат проследени конците, кукловодите и връзките и това проследяване води само към една единствена посока. Разбира се, сте прав, че ДПС не трябва да бъде оставено само в тази цялата ситуация, БСП също има своето участие.
Водещ: Е, Николай Гацев е човек на БСП ли или на ДПС?
Мартин Димитров: Очевидно е изпълнявал тяхна поръчка и очевидно е работил за чуждите интереси извън СДС. Вие как си го представяте по друг начин? Защо иначе се правят изкуствени опити да се пречи, да се забавят нещата? А иначе, ситуацията е проста. Още ноември месец уставът е регистриран, 2008 година. два члена обаче тогава Градският съд не ги вписва. Въпросното лице започва да оспорва пред Върховния касационен съд тези два текста, което няма нищо общо с легитимността на ръководството, няма нищо общо да има сега нови избори, каквито тези определени лица се опитаха да разпространят в медиите. Тези два текста касаят дали хора на административни постове могат или не могат да бъдат депутати, това е цялата работа.
Водещ: А вашият не е административен, така ли?
Мартин Димитров: Председателят на партията е най-изявеният политически пост в една политическа партия.
Водещ: Очаквате ли утре да ви поискат оставката? Твърди се, че може да е драматично заседанието на Националния съвет, от което се очаква в крайна сметка да реши за съюза с Иван Костов. И на много места от СДС, местни организации, се твърди, че има огромно недоволство, то беше заявявано и публично в медиите например от софийската организация, от варненската, че не СДС, а ДСБ взема водачеството. Утре очаквате ли да ви искат оставката, да искат да ви пъдят, какъвто глагол се употребява на някои места?
Мартин Димитров: Тази медия, която в момента цитирате, и друга медия ги пишат тези неща или подобни неща, или близки до тези неща от момента, в който се кандидатирах за председател на СДС. Те не са си променили позицията вече четири месеца, няма да я променят (...). Казвам в иследното...
Водещ: Оставете медиите. Имаше ли от софийската организация, от варненската гласове срещу вас, че е предадена партията на Костов, знаете ги тези неща?
Мартин Димитров: Това е абсолютно несериозно, абсолютно несериозно. Защото това е първата ситуация, при която СДС очевидно има споразумение в полза на СДС, в което получаваме повечето избираеми места, в което цялостната коалиция вече се бори за медали, за трето място на изборите и за управление на България. Идеята на СДС е не да влезем просто в парламента.
Водещ: За бронзов медал.
Мартин Димитров: Да, бием се за бронзов медал. Да, бием се за бронзов медал. И нашата тежка задача е да направим едно демократично управление в България.
Водещ: Какво ще се реши утре конкретно, за да приключим в някаква степен с вътрешнопартийните драми? Утре какво решава Националният съвет - дали да одобри това разпределени, което вие подписахте с Иван Костов, и като съотношение, и като места, и позиции - в кой град кой да води, нали така?
Мартин Димитров: Коалицията е одобрена от Националния съвет на СДС. Сега има да бъдат доизчистени детайли, които...
Водещ: Нали утре ще я одобрят?
Мартин Димитров: Вижте, споразумението вече е одобрено, то е гласувано от Националния съвет. Няма нужда от спекулации.
Водещ: Утре тогава какво се решава?
Мартин Димитров: Утре ще бъдат решавани редица въпроси, включително детайли, включително номиниране на кандидати за евродепутати от Националния съвет на СДС.
Водещ: Тоест имената.
Мартин Димитров: Да и като имена включително.
Водещ: И за водачите на листи?
Мартин Димитров: За водачите на листи ще има вътрешни избори и след това Националният съвет чак тогава ще утвърди водачите на листи в СДС. Но аз съм убеден, че също тази група на ДПС ще продължи да бълва подобни...
Водещ: Група на ДПС в СДС, така звучи.
Мартин Димитров: Не, тя не е в СДС, тя не е в СДС, но тя използва различни канали, основно медийни, търси спекулации. Но аз ги виждам тези хора, че са много притеснени, виждам притеснението, изписано на техните лица.
Водещ: Но напускат хора. Ето Петър Паунов...
Мартин Димитров: Защото знаете ли какво ще стане. Тези хора не само ще бъдат извън властта, но и ще им бъде потърсена отговорност, ще им бъде потърсена отговорност за всички безобразия, които направиха през последните четири години. Това ги плаши даже повече от факта, че няма да бъдат във властта.
Водещ: Не съм убеден.
Мартин Димитров: И знаете ли цялото това защо се прави? За да измести обществения дебат. Ето Петър Димитров...
Водещ: Кажете ми само за регистрацията, за да не ви питаме после дали имате право вие да подписвате самите листи. Регистрацията на ръководството кога излиза, за да не трябва да пишете пълномощно, с което Пламен Юруков трябва да одобрява листите? Това пак е детайл, но той е важен, защото знаете, че съдебните казуси могат да преобърнат уж формалното...
Мартин Димитров: Дайте да го изясним сега. Делото във Върховния съд беше направено само и само папката да я няма в Градския и по тази причина да се бави регистрацията. Вече Върховният съд, Върховният касационен съд приключи това дело, папката се върна в Градския съд и аз от вашето студио призовавам съдиите в Градския съд по най-бързия начин, вече няма причини да се бавят, да си свършат работата по регистрацията. Така че никакви въпроси повече не трябва да има по този повод. Няма логика...
Водещ: Тоест за ден-два да ви регистрират официално в регистрите.
Мартин Димитров: Няма логика да се бавят повече нещата.
Водещ: Добре. Имахте, между другото призив, искахте и вие да участвате в дебат със Сергей Станишев. Като ви включихме преди няколко дни по телефона, имахте такова желание. Нямате отговор. Още ли искате да дебатирате?
Мартин Димитров: Аз разбрах защо премиерът Станишев още не ни е отговорил на този въпрос или на тази покана. Защото той в момента заедно с Петър Димитров договарят двумилиарден заем в евро с Русия и явно е много зает. И паралелно с това...
Водещ: Кой ви каза?
Мартин Димитров: Тази информация от една страна е публична, от друга страна има много сериозен експертен екип, който следи този процес. След като през 2006-та Овчаров направи анекс към договора за природния газ, който ни струва два милиарда лева за период от четири години, сега искат да направят нов анекс в договора за природния газ, който отново да увеличи цената на продукта. Това са два...
Водещ: Но това нещо не съм го чувал, че някой ще увеличава цената на газа. Знам, че трябва да махат участниците, това беше договорено, да махнат посредниците.
Мартин Димитров: Това, което е важно, е, г-н Николаев, че аз съм чул и ние от СДС сме чули. И до този момент по темата Русия нови договори това, което сме казвали, винаги накрая се е оказвало вярно. Така ме трябва да бъдете...
Водещ: С колко ще скача газа по ваша информация?
Мартин Димитров: Не мога да ви кажа. Затова този дебат, този дебат, който търсим с премиера Станишев, сега дори става още по-важен. Трябва да дойде и да обясни защо пир положение, че към „Белене" имаше, според него, невероятен интерес от западни инвеститори, накрая той зад гърба на цялото българско общество договаря кредит с Русия, кредит, който ще бъде загробващ за България, особено в условията на финансова криза.
Водещ: Кога се договаря този... Дайте първо само за газа да кажем. Твърдите, че кой и къде, и кога ще сключи анекс или какво?
Мартин Димитров: В момента се водят преговори за такъв анекс, преговори, за които не е известен българският парламент. И ще стигнем отново до ситуацията през 2006 година, когато Овчаров и пред вас, и във вашето студио говореше за гоалям шлем, какви невероятни подвизи били направени, а накрая се оказа, че вие и аз, и цялото българско общество плаща по-високи сметки за парно, по-високи сметки за ток и целият бизнес е ощетен по един ужасен начин. Забележете...
Водещ: За какво прегрешение имате информация?
Мартин Димитров: Само забележете нещо, какво означава зависимост от Русия. Това не е нищо абстрактно, което не може да бъде измерено. Януари месец цялото българско общество разбра какво е зависимост от Русия като спряха кранчето и като стотици хиляди хора стояха на студено доста време. Ето това е зависимост. И към още по-голяма зависимост към момента ни тласка правителството.
Водещ: А за какво повишение в цената на газа имате предварителна информация, че се предоговаря? Да не би да става дума за махането на посредниците?
Мартин Димитров: Ние сме били през цялото време против наличието на посредници. Въпросът обаче е, говори се, имаме много сериозна информация за нова промяна...
Водещ: От къде е тази информация?
Мартин Димитров: Имаме я. СДС е двайсетгодишна партия, г-н Николаев.
Водещ: Агенти, имате си агенти.
Мартин Димитров: СДС е двайсетгодишна партия. Затова имаме експерти на всички възможни нива, имаме хора, които работят много сериозно по този повод. Разберете, в условия на финансова криза, ако втори път това правителство повиши цената на природния газ, това ще бъде пагубно за България.
Водещ: Добре, тези два милиарда, които ги споменавате около „Белене", отново ли е такава информация, която сте придобили предварително? Доколкото знаем, нямаше голям интерес за външно финансиране. Това ли е причината да се търсят пари от Русия и стоите ли зад това твърдение.
Мартин Димитров: Категорично. Категорично. Искаме премиерът да отговори какви разговори са водени, за какви суми, при какви условия и чакаме въпросният дебат, за който стана въпрос. Дали във вашата медия или в друга медия, повтаряме поканата и с нетърпение очакваме Станишев да ни отговори на тези въпроси, а не да ни бъдат задавани, както беше при последния дебат, удобни въпроси, от които да не стане ясно, първо, какви са тенденциите в неговото...
Водещ: (...) не сме задавали удобни въпроси, задавахме въпросите, които хората ни подаваха.
Мартин Димитров: Упрекът не е към вас. Разберете ме правилно, упрекът не е към вас.
Водещ: А към кого?
Мартин Димитров: Упрекът е, че в момента на Станишев трябва да му, бъдат зададени правилните въпроси, които са...
Водещ: Значи е към ГЕРБ упрекът.
Мартин Димитров: Упрекът е за това, че за тази зависимост, която правителството създава към Русия, трябва да бъде отговорено. За загубените европейски фондове трябва да бъде отговорено. За забравените реформи в образованието, здравеопазването трябва да бъде отговорено.
Водещ: ГЕРБ не ги ли зададе? (...) беше друга тема, темата на дебата. Но искате да кажете, че ГЕРБ са задали удобни въпроси или?
Мартин Димитров: Искам да кажа, че на тези въпроси Станишев и целият кабинет - БСП, ДПС и НДСВ дължат веднага отговор. Затова те бягат от дебата с нас и се крият по всякакъв възможен начин.
Водещ: Провокирате ме да ви попитам как бихте доразвили тезата си за опасното сближаване между ГЕРБ и БСП?
Мартин Димитров: В областта на енергетиката ние призоваваме, СДС призовава всички демократични партии да вземат една по-категорична позиция и по отношение на „Белене", и по отношение на преподписването на договора с „Газпром" за доставки на природен газ. Всички демократични партии трябва да имат една категорична позиция. Аз директно ще ви кажа, че ние смятаме, че позицията на ГЕРБ, и аз смятам, че позицията на ГЕРБ не беше достатъчно ясна по този повод и се надявам оттук нататък и нашите колеги да вземат една по-твърда позиция. Това е много важно оттук нататък. Защото, г-н Николаев, сега въпросът е накъде ще се развива България. И разберете, че при тези договорености, които се опитват да направят може да се окаже, че каквото и да е правителството, то е в една много тежка зависимост от Русия, от която няма излизане, от която няма изход. Особено си представете строежа на нова атомна централа, за която вече са дадени 600 милиона лева и никой не знае точно за какво са отишли тези пари. И вие не знаете, аз съм сигурен, по лицето ви личи, никой не знае за какво са дадени, никой не знае тези 600 милиона лева за какво са отишли. Те искат да изхарчат нови милиарди и накрая ще се окаже, че тези заеми трудно ще бъдат връщани.
Водещ: Ами ако никой не дава пари за „Белене", не е ли по-добре, ако трябва Русия да ги даде, но все пак да има „Белене", а не да няма?
Мартин Димитров: Цялата работа опира до това изгоден ли е един проект за Българя, на каква цена ще се продава токът, при какви условия, как ще се плаща после кредитът. Защото няма...
Водещ: Да ви върна към...
Мартин Димитров: Няма безплатен обяд в този живот.
Водещ: Да ви върна към ГЕРБ, защото...
Мартин Димитров: Като вземеш два милиарда лева, като вземеш два милиарда лева кредити, това означава, че те ще бъдат връщани с лихвите. Кой ще ги връща? Кой ще ги връща тези пари? Ще ги връщаме ние. И въпросът е - ако този проект е губещ, защо да ги връщаме, защо да ги връщаме тези пари?
Водещ: СДС ли ще ги връща?
Мартин Димитров: Следващият кабинет, в който ние, живот и здраве, ще участваме.
Водещ: Добре де, още не сте се събрали с ГЕРБ, а пък имате упреци към тях за недостатъчно твърда позиция. Мислете ли, че това опасно движение, пак ви връщам към този въпрос, може да доведе до една изненада, която се отрича от ГЕРБ категорично и постоянно? Да не стане бронзовият медалист да не се качи на стълбицата.
Мартин Димитров: Бронзовият медалист винаги се качва на стълбицата. Въпросът е какво става след награждаването. Това е въпросът. Надявам се, медалът ще бъде получен...
Водещ: Да, трябва ли да се тръгне с (...)
Мартин Димитров: Вижте, няма лош изход за СДС от следващия парламент. Силното представяне ще бъде трамплин за развитие по-нататък. Но вие сте прав в едно - много е важно освен получаването на медал и формирането на кабинет. Защото в противен случай, ако същата група кукловоди направи следващото правителство, тежко ни и горко. А иначе, колкото до ГЕРБ, да, те са наш възможен партньор, но също така сме...
Водещ: Нали беше сигурен, а пък сега е възможен.
Мартин Димитров: Винаги нещо, докато не се случи, е възможност. В живота винаги е така. Те са наш партньор, възможен партньор, но също в момента между нас има състезание. Състезание на идеи, състезание на това кой ще извади по-добри експерти, кой ще има по-добри идеи. Но много ми се иска те да имат по-ясна позиция, по-категорична позиция в областта на енергетиката, включително по отношение на казуса „Белене". Това за нас оттук нататък, това за СДС е ключов въпрос.
Водещ: И какво, колко е голяма вероятността да останете с медала само?
Мартин Димитров: Мислейки за интереса на България, ако това управление, ако този кабинет продължи да управлява, на вас много и на цялото общество много ще им се иска да се получи друго правителство. Иначе тежко ни и горко. Вие давате ли си сметка, че февруари месец тази година има бюджетен дефицит от 300 милиона лева заради огромно харчене на това правителство. До изборите...
Водещ: Казват, че кризата е (...) и е виновна и така.
Мартин Димитров: Кризата винаги ще е виновна. Американците, кризата, опозицията, медиите са виновни, някой е виновен.
Водещ: Винаги имаха упрека, че има огромен излишък, той се харчи непрозрачно и така сега пък има дефицит.
Мартин Димитров: Сега имаме сериозен дефицит. Това правителство, ако продължи да харчи по този начин до изборите, дефицитът ще бъде огромен, дупката в бюджета ще бъде огромна. Те се опитват да изхарчат целия бюджет преди изборите. Това, ако не доведе до ново управление, което да бъде много по-отговорно, което да възстанови отношенията с ЕС, включително да върне европейските фондове, ако това не се случи в кратки срокове, тежко ни горко.
Водещ: Добре, накрая един въпрос с препратка към първата част от въпросите. Всичко това, за което говорите, за газа, за бъдещо управление, за бъдещи възможни коалиции, възможно ли е да стане, ако не изключите вашите вътрешнопартийни опоненти, за да ви е мирна главата, да ги изключите и да се приключва?
Мартин Димитров: Много хора се самоизключват със своите действия. Пречейки, те сами изпадат от борда, както се казва. Но знаете ли, аз смятам оттук нататък да включвам, а не да изключвам. Да включвам все повече хора в СДС. Нашата бургаска организация от началото на годината има над сто нови члена. Софийската ни организация има също доста нови членове. Така че оттук нататък е важно да включваме хора.
Водещ: Няма да ги изключвате, добре. Благодаря ви много. Мартин Димитров.


Още по темата

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...

thumb 10.11.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

11 ноември, 8 часа

thumb 10.11.2019

Румен Христов: Разочарован ...

Участието на председателя на СДС в БТВ

thumb 10.11.2019

Румен Христов пред ТОПНОВИН...

На 10 ноември се случи един преврат. Част от комунистическата върху...

thumb 08.11.2019

Участие на Румен Христов в БТВ

9 ноември, събота, 9 часа

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 07.11.2019

Участие на кмета на Видин Ц...

Петък, 8 ноември, 7.50 часа

thumb 07.11.2019

Румен Христов: След местнит...

Резултатите ни са по-добри от тези, които получихме в Реформаторски...