thumb

СДС определя като неприемливи и недообмислени предложенията за промени в Закона за туризма

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсенето и предлагането, не бива да бъде спъвана с неу...

thumb

Генади Велков: Успешно управление на собствеността ще бъде основен приоритет в работата на новия Общински съвет

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да имат достатъчно причини да се върнат.

thumb

Илия Лазаров: С класическите ДСБ винаги сме готови на партньорство, за съжаление от тях нищо не остана

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди гласа

thumb

Илия Лазаров: С класическите ДСБ винаги сме готови на партньорство, за съжаление от тях нищо не остана

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди гласа

Мартин Димитров: Слушам сърцето си, има синя вълна

29.06.2009

 

Интервю с  Мартин Димитров, лидер на СДС и съпредседател на „Синята коалиция" за в-к "Труд", разговор с  Лилия Цачева

- Г-н Димитров, как си обяснявате изостреното политическо говорене и думите на Ахмед Доган, взривили дебатите, че депутатите нямат власт и той разпределя порциите в държавата?
- Доган поставя себе си и ДПС над закона, извън всякакви правила, над държавата. Това е не само опасно, а и пагубно за морала. Повечето партии в момента говорят срещу Доган, но истината е, че в последните месеци той воюваше срещу СДС и „Синята коалиция". Той беше част от съдебните проблеми с регистрацията и участието ни в изборите. Което значи, че ако някой е негов истински опонент, ще го остави извън властта и ще му потърси отговорност, това е СДС и „Синята коалиция". Всичко друго е фасада. Има само един начин да се преборим с купуването, преливането и други форми на търговията с гласове - масово гласуване. Затова призоваваме хората да гласуват на 5 юли. Ако трябва, да си отложат отпуските, да намерят начин да се върнат, но да гласуват.
- Е, май не е незаконно един лидер да надъхва електората си, а и някои коментари са, че Доган е бил искрен пред своите.
- Аз също смятам, че е бил искрен и мисли всичко, което е казал. Точно това го прави опасен. Сигурен съм, че докато ДПС е във властта, ние европейски фондове няма да видим. Един човек, чиято партия е в правителството, обяснява как той взема всички решения и е над парламента, над правителството. Аз и демократите в СДС и „Синята коалиция" не искаме да живеем в такава държава. Сега е моментът да се преборим. Усещам, че има синя вълна и трябва да извадим максимума си.
- Какъв е максимумът?
- Ще си удвоим гласовете от европейските избори.
- Дали? Разместването на листите на СДС, спускането на водачи в Русе, Пловдив, вас в София донесоха скандали. А вас винят, че сте прена-редили листите под диктовката на Костов, защото сте послушен?
- Слушам само сърцето и съвестта си и никой друг! Вслушвам се в разумните предложения, които обикновено идват от СДС. Не трябва да се спекулира, винаги има емоции покрай реденето на листи. Но сега важното е, че „Синята коалиция" е мотивирана, излизаме на битка всички заедно и сме абсолютно единни.
- Защо решихте, че само вие сте алтернатива на Доган и Станишев, ГЕРБ и „Атака" отдавна казват, че ще изхвърлят ДПС от властта, на РЗС лозунгъте „Спри доганизацията".
- Нека да ги гледаме какво правят, а не какво говорят. Янев и компания гласуваха заедно с ДПС няколко месеца. Заедно си приемаха цялото изборно законодателство. ЛИДЕР директно получават гласове от ДПС, НДСВ - също. Новата формула на Доган вече не е само обръчи от фирми, а и обръчи от партии. Единствените, срещу които хората на ДПС в ЦИК се биха с всички сили, бяхме ние и цяла България го видя.
- Защо нападате и НДСВ? Пред „Труд" Милен Велчев каза, че доказвате поговорката „Няма ненаказано добро", защото техни кадри в съдебната власт допуснаха въобще СДС
до избори с принципни решения?
- Трябва да бъдем честни към хората. Когато се направи нещо добро, се казва, че е направено добро. Но когато НДСВ получат гласове от ДПС, това не може да бъде премълчано. Силата на СДС и „Синята коалиция" е, че казваме истината независимо на кого му харесва и на кого -не. Сега единствената въпросителна е дали пак ще получат гласове от ДПС.
- НДСВ не са ли ви потенциален партньор, ако евентуално се мисли за десноцентристко управление с ГЕРБ, но не ви достига мнозинство?
- Отдавна сме казали, че за нас принципната коалиция е между „Синята коалиция" и ГЕРБ. Това е добрият вариант за България. Другото изглежда авантюристично.
- Ако заедно нямате 121 депутати?
- Трябва да имаме.
- РЗС също са си харесали ГЕРБ и вас за потенциални партньори.
- Аз ви казах, Янев гласуваше с ДПС и БСП и си приемаха изборното законодателство заедно. Как сега човек да му повярва? Те се отричат от своите постъпки отпреди месец!
- Говори се, че замисляте след изборите нова синя партия, в която да се влеят СДС и ДСБ. От СДС-София призоваха вас и г-н Костов да си кажете?
- Наистина трябва да кажа нещо. В Източна Европа има само една дясна партия от тези, които стартираха демократичните промени, която пречупи тренда на спад и удвои своя резултат. И това е СДС и синята идея. Няма друг такъв случай в Източна Европа, там партиите от прехода изчезнаха.
Социолозите първо ни даваха на евровота 100 000 гласа, после максимум 150 000. Имаме 205 000. Сега очакваме над 100 000 само в столицата. Потенциалът ни за растеж е голям. Условията на криза ще налагат всеки ден тежки решения. Ние имаме и
хората, и програмата за това. Може да звучи самох-вално, но е така. Моето очакване е, че след година отново ще бъдем основната политическа сила.
Дали трябва да се прави партия? Аз смятам, че коалицията е добър формат, в някакъв смисъл е и взаимен контрол. СДС беше коалиция в началото на демократичните промени и работеше добре. Вярвам, че не бива да се търси под вола теле.
- Най-големи вдясно са ГЕРБ, нима ще ги преборите?
- ГЕРБ е центристка партия и ще остане такава.
- Защо? Последната им икономическа програма се покрива с вашата.
- ГЕРБ взеха някои от нашите идеи, което беше умен ход. Но като повечето центристки партии за 3 г. 4-5 пъти си сменяха основните приоритети, което ги прави нестабилни на политическия терен. В условия на криза това е проблем. Затова казваме, че нашият потенциал за следващото управление е ключов. При нас дойдоха много ценни млади хора - адвокати, лекари, предприемачи. Имаме и хората с опит. Това е добрият отбор.
- А вие забелязвате ли опасни неща в програмата на ГЕРБ както БСП? НДСВ пък виждат опасности и при вас - например залагане на бюджетен дефицит?
- НДСВ явно не са прочели програмата ни, в нея няма заложен дефицит. Но някои неща могат да се решат само с четене. След това можем да говорим.
- Как ще се излиза от кризата? Левицата има план „Станишев", обещават 900 лв. средна заплата в края на второ тяхно управление?
- Станало е малко объркване. Това обещание за средна заплата сигурно се е отнасяло за министрите на Станишев, а не за гражданите. Това го казвам с ирония, разбира се. При БСП най-уникалното е, че от 20 години лъжат хората с такива обещания и все още
има кой да им вярва. Все едно казват „На нас ни е много приятно Станишев да ни лъже". Хубавата новина е, че тази група прогресивно намалява. Току-виж след няколко години не прескочат 4%. Станишев бяга и се крие от дебати. Последно беше забелязан по плажовете във Варна, но и там не се застоя. Крие се, защото няма отговори - има нарастващ дефицит в бюджета, нарастваща безработица, множество фирми пред фалит, загубени еврофондо-ве. Това са 4 индикатора, ясно показващи пълен провал на антикризисния му план. Затова до изборите няма да се яви на нито един диспут. Има желание само с ГЕРБ да говори, но не знам защо те не задават тези въпроси.
- И какво предлагате?
- Актуализация на бюджета, намаляване на разходите с поне 2 млрд. л в. Да се съкратят ненужни структури като министерството на Емел Етем, да се орежат харчове за голф, индустриални зони. И да се направи план за връщане на еврофондовете. Особено интересно е, че Станишев е против актуализация на бюджета, основният му икономист Георги Кадиев е „за". Министър Петър Димитров ни подкрепя за намаляване на осигуровките, макар седмица по-рано да беше против, но при него това е нормално. Заместникът му Явор Куюмджиев обаче е против, защото това било пагубно, не разбрах за кого. Това ясно показва, че няма пилот в самолета. Ако сега съберем министрите и питаме каква е антикризисната програма, ще получим 20 версии и нито една няма да е антикризисна. В учебниците по история ще пише, че трима премиери на левицата - Луканов, Виденов и Станишев, са докарали България до криза. Имаха три приоритета и ги провалиха. И докараха 20-годишните усилия на демократите и СДС за евроинтеграция до дезинтеграция. Болно ми е, че сега България е най-нежеланата провинция в ЕС.
- Тезата на БСП, че кризата е вносна?
- Да, когато спряха еврофондовете, на Станишев му бяха виновни медиите и опозицията, за наводненията бяха виновни природата и пак медиите, които снимали, сега за кризата е виновно международното положение! Не може да се лъже по този начин и все някой друг да е виновен.
- След изборите по устав ще има избор на лидер на СДС. Притеснявате ли се, вече се говори за смяна заради коалицията с ДСБ?
- Ще говорим дали ще се кандидатирам отново след изборите. След добрите резултати на „Синята коалиция", в които съм убеден, ще видим какво ще стане.


Още по темата

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...

thumb 10.11.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

11 ноември, 8 часа

thumb 10.11.2019

Румен Христов: Разочарован ...

Участието на председателя на СДС в БТВ

thumb 10.11.2019

Румен Христов пред ТОПНОВИН...

На 10 ноември се случи един преврат. Част от комунистическата върху...