Европейски успех за СДС

12.03.2009

 

Интервю с народния представител от СДС Лъчезар Тошев за в-к "Про и Анти"

Народният представител от СДС Лъчезар Тошев присъства в Брюксел на 06 март, на заседанието на Комисията по разглеждане на предложенията за предизборния документ на Европейската народна партия, на което СДС също внесе свои предложения.

На 6 март в Брюксел се състоя заседание на комисия на Европейската народна партия (ЕНП) за обсъждане на проекта за предизборен манифест за предстоящите евроизбори, в което взехте участие като представител на СДС.Какви бяха основните тези, които защитихте на това заседание?
- Заседанието беше председателствано от Вилфрид Мартенс - председател на ЕНП. СДС направи предложения по предизборната платформа на ЕНП за предстоящите избори, които най-вероятно ЕНП ще спечели. Тази платформа ще е важна за политиката на Европейския съюз през следващите 5 години и се радвам, че повечето от предложенията на СДС бяха подкрепени. По останалите ще продължат разискванията на заседание на 17 март т.г.
Предложенията на СДС бяха изготвени от работна група, чиято дейност координирах и в която участваха Н. Михайлова, В.Кисьов, Вл. Шопов, А. Христова и др. и бяха съгласувани с М. Димитров и Ив. Сотиров.
- Какви предложения внесе СДС?
- Сред най-важните е повишаването на информираността за извършените престъпления от тоталитарните националсоциалистически и комунистически режими, които да бъдат недвусмислено осъдени, ЕС да осигури енергийните доставки и сигурност на икономиката чрез подкрепа на инвестиции в проекти, имащи за цел избягването на енергийна зависимост и разнообразяване на източниците с цел предотвратяване на нови кризи. Това предложение беше подкрепено от унгарската партия ФИДЕС и ще стане основа за глава в частта за сигурността на ЕС.
Освен това в раздела за сигурността се прие предложението ни организираната престъпност да се смята за заплаха за европейската сигурност. Прие се и предложението, отчитащо ролята на църквите за създаването на дух на толерантност и взаимно уважение в Европа. Също така подкрепата за предприемачеството като изход от настоящата криза беше наше предложение, което се прие. Имаме и предложения по борбата с климатичните промени, които са сред тези, които ще се обсъждат на 17 март.
- Каква беше позицията на другите български представители от партиите-членки на ЕНП?
- Всъщност нито ГЕРБ, нито ДСБ, нито другите партии - членки от България, изпратиха представители. Ако не участват в тези обсъждания, значи приемат това, което другите ще решат. Може и така, защото ние сме едно политическо семейство, обединено от общи ценности, но ние предпочитаме и нашите идеи да са част от европейската политика. В Европейския съюз имаме възможности, но трябва да се възползваме от тях.
- Кога се очаква обявяването на програмата?
- След конгреса на ЕНП във Варшава, който ще се състои на 29-30 април.

 

 


Още по темата

thumb 20.10.2019

Участие на Елеонора Николов...

21 октомври, понеделник, 8.35 часа

thumb 20.10.2019

Участие на Антон Койчев в т...

Неделя, 20 октомври, 20 часа

thumb 19.10.2019

Румен Христов в "Свободна з...

Видео с участието в тв Европа

thumb 19.10.2019

Участие на Антон Койчев в К...

19 октомври, 17 ч

thumb 18.10.2019

Участие на Илия Лазаров в "...

Събота, 19.30 часа

thumb 17.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 18 октомври, 10 часа

thumb 15.10.2019

Целите пред СДС на местните...

Участието на Румен Христов в телевизия "Европа"

thumb 14.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Вторник, 15 октомври, 7.40 часа

thumb 14.10.2019

Румен Христов: Софиянци ням...

Йорданка Фандъкова говори конкретно какво ще направи за софиянци, т...

thumb 13.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 14 октомври, 8.00 часа