thumb

СДС определя като неприемливи и недообмислени предложенията за промени в Закона за туризма

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсенето и предлагането, не бива да бъде спъвана с неу...

thumb

Генади Велков: Успешно управление на собствеността ще бъде основен приоритет в работата на новия Общински съвет

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да имат достатъчно причини да се върнат.

thumb

Илия Лазаров: С класическите ДСБ винаги сме готови на партньорство, за съжаление от тях нищо не остана

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди гласа

thumb

Илия Лазаров: С класическите ДСБ винаги сме готови на партньорство, за съжаление от тях нищо не остана

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди гласа

За СДС основно право и отговорност на родителите е да възпитават децата си

12.01.2012

Insert full size

Целта на този форум не е просто създаване на възможност за публично обсъждане на Законопроекта за детето. Такъв дебат може да се проведе на всяко място, но ние от СДС и от Синята коалиция избрахме да го направим в Народното събрание, защото вярваме, че от тук трябва да се чуе мнението не само на политиците, а на неправителствените организации и на всеки един от Вас като родител. Това заяви народният представител от синята партия д-р Ваньо Шарков при откриването на кръглата маса,  на която се обсъди проекта за закон за детето и е организирана от Съюза на демократичните сили, Асоциация „Общество и ценности” и от организация „Свобода за всеки”. Във форума участваха над 70 представители на държавни институции и организации от неправителствения сектор.

Шарков отбеляза, че не се търси сблъсък и противопоставяне на различни мнения и идеи по този важен въпрос, но трябва да се намери максимален обществен консенсус. Той подчерта, че целта на кръглата маса не е да се отбележи колко лоша е държавата и как не изпълнява в достатъчна степен конституционното си задължение да подпомага родителите в отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им. Вероятно забележки в тази насока ще има и след години и след доста законодателни промени, каза още синият депутат. Ваньо Шарков подчерта, че от СДС поставят следните три основополагащи въпроса: Има ли необходимост от подобряване на законодателството в областта на правата и закрилата на децата? Ролята на семейството или грижата на държавата е по-важна при отглеждането и възпитанието на децата? Нови структури, отговорни за закрилата на детето или подобряване на дейността на действащите в момента са необходими? Темата е от изключително значение, подчерта той. За нас родителите имат най-големите права и носят най-голяма отговорност в образованието и възпитанието на техните деца и това право не случайно е разписано в Конституцията на България, поясни той. Ролята на държавата е да подпомага родителите в реализирането на това им право и задължение, категоричен бе д-р Шарков.

Той допълни, че внесените в парламента промени в Закона за детето въвеждат напълно неподходящи за едно дете „права и свободи”, напълно излишно  е и въвеждането в предучилищното образование  на програми за сексуалното и репродуктивно здраве, на прилагане на мерки за семейно планиране. Законопроектът гарантира  правото на детето само да изгражда своите възгледи за съвестта и религията, обясни синият депутат.

Критики към законопроекта отправиха представители на родителски организации, както и юристи, занимаващи се със семейно право. Те изразиха опасения, че се отнемат права на родителите и се увеличава намесата на държавата в семейните отношения. Виктор Костов от център "Свобода за всеки - адвокати" предлага да се  премахне монополът на държавата над образованието и родителите  да имат право сами да образоват децата си.

Явор Ганчев от  гражданска инициатива "За семейството" посочи, че липсват мотиви към законопроекта, които да посочат необходимостта от  радикалните промени, представени в него.

Insert full size

От Асоциацията за правна защита на домашното образование изразиха своето безпокойство от начина, по който внесените  нови  промени в Закона за детето не зачитат правото на родителите да вземат решения относно децата си. Според тях този законопроект поставя изключителните  правомощия в ръцете на държавата, което вреди на семействата и децата. Нашето разбиране е, че предложените промени не са нужни, тъй като Семейния кодекс на България, както и други действащи закони вече уреждат тези въпроси, категорични са от организацията. Те  призоваваха да се обмисли узаконяването на домашното образование като алтернативна форма на образование. В подкрепа на тезата си те дадоха  пример с практиката в САЩ, където има повече от 2 млн. домашно образовани ученици, което представлява 3% от децата на училищна възраст и е полезен опит.

Роджър Кишка от Международната правна асоциация Alliance Defense Fund, обединяваща работата на над 700 адвокати в защита на традиционното семейство и други човешки права, изрази мнение, че това е радикално и ненужно законодателство. Той допълни, че не съответства на преобладаващото международно законодателство в тази област. Според него не е подходящо да се занимават 5 годишни деца с проблемите на сексуалното здраве, заяви, От организацията се позовават на редица документи, като Всеобщата декларация за правата на човека, на Конвенцията за правата на детето, на Конвенцията срещу дискриминация в образованието и др. и настояват предложения законопроект да отпадне от разглеждане в Народното събрание в този му вид.

Протойерей Николай Георгиев от Българската православна църква отбеляза, че детето не е собственост на бащата и майката, а е дар, грижа и задължение.

Таня Радучау от УНИЦЕФ заяви, че организацията подкрепя принципно този закон, но е необходима дискусия за това как да бъдат формулирани тези концепции, за да има максимална закрила и минимална намеса. Според нея този закон е необходим от една страна, защото България е получила много препоръки от Комитета на ООН за правата на детето и от Европейския съюз, но също така е важно да се даде отговор на въпроса дали ситуацията в страната е достатъчно добра в тази област.

Теодора Иванова от Агенцията за закрила на детето заяви, че този проект е плод съвместен труд на агенцията и на много неправителствени организации. Той беше представен на широк обществен дебат и обсъден от  неговия основен потребител - децата, които  в голямата си част  го подкрепиха, каза още тя. 

 Видео: streamer.bg

 


Tags: закон, Ваньо Шарков

Още по темата

thumb 28.02.2018

Реформаторски блок внесе в ...

Позицията на КП Реформаторски блок – Глас народен е, че събитията о...

thumb 22.06.2012 - Велико Търново

Станислав Благов: С Ваньо Ш...

"Тук съм, защото без СДС няма демокрация. Ваньо Шарков е гаранция з...

thumb 15.06.2012 - Велико Търново

Област Велико Търново номин...

Общинските организации на СДС във Великотърновска област издигат но...

thumb 17.05.2012

Д-р Ваньо Шарков: Повече не...

Парламентарната група на "Синята коалиция" ще се запази, защото н...

thumb 29.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: Управител...

Изказване на народния представител от Синята коалиция д-р Ваньо Шар...

thumb 27.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: Буди недо...

Фирма на Моника Янова е спечелила обществена поръчка за информацио...

thumb 27.03.2012

Необходима е актуализация н...

Българската икономика се засилва все повече към пропастта, а ускори...

thumb 24.03.2012

Мартин Димитров: Основен пр...

Нямаме право и не трябва да забравяме зверствата на комунизма, защо...

thumb 18.03.2012 - Велико Търново

Д-р Ваньо Шарков: Липсва во...

Новият министър няма да успее да се справи със здравната реформа, з...

thumb 18.03.2012

ГЕРБ преписа законопроект н...

В началото на февруари тази година народните представители от СДС в...