thumb

18 ноември - първият демократичен митинг след 45 години комунизъм!

Площадът пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се превръща в един от символите на промените

thumb

СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични

thumb

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр. Монтана

СДС предлага спиране на тока само в краен случай и след уведомяване

23.04.2012

След драматичен случай, при който жена едва не загинала поради спиране на тока в апартамента й, местната организация на СДС подготви промени в Закона за енергетиката. Жената е тежко болна и диша със специална апаратура – животоподдържащ електрически аспиратор, който работи само на ток. Енергоразпределителното дружество спира тока в жилището за неплатени сметки и съседи едва успяват да спасят жената.

След този сигнал, подаден в централата на СДС в Бургас, сините предлагат токът да бъде спиран само ако са налице три условия наведнъж: да не е подадено заявление за наличие на животоспасяваща апаратура; температурата в близките дни да не е по-ниска от 5 градуса и ако клиентът е забавил плащането, за което е уведомен преди повече от 15 дни.

Според сега действащите наредби енергоразпределителните дружества могат да спрат тока, ако потребителят забави плащането на която и да е от сумите с повече от 10 дни след изтичане на обявените срокове. Те не са длъжни да изпращат предварително уведомление за спирането”, посочва един от авторите на предложението – Атанас Чепъков от младежката организация на СДС. „Възстановяването на електрозахранването поради забавяне на плащането може да достигне и до 24 часа, а това поставя под сериозен риск здравето и дори живота на уязвими групи, особено когато е много студено. Има жилища, които се отопляват само на ток”, добавя той.

При изработването на промените, които синият депутат Ваньо Шарков ще внесе в Народното събрание, СДС се е съобразило с Европейската директива (2003/54/ ЕО). С оглед защитата на потребителите тя препоръчва въвеждането на предохранителни мерки, за да се забрани изключването или прекъсването на електрическата мрежа и електроснабдяването.

Членовете на СДС в Бургас са открили и заблуждаваща информация в годишния доклад за Европейската комисия (за 2011), изготвен от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В него пише, че „...(електроразпределителните) дружества са ограничили прекъсването на електрическа енергия на некоректните потребители до минимум. Практиката в такива случаи е дружествата да изпратят до потребителя напомнително писмо, с което повторно го уведомяват за дължимите суми за консумирана електрическа енергия и срока за плащане, въпреки, че това вече е било посочено в съобщението".

Това е невярно твърдение, тъй като разполагаме с отговори на жалби до eнергоразпределително дружество, в които е записано, че не са длъжни да уведомяват предварително потребителите, а направо спират тока 10 дни след крайния срок”, казва Атанас Чепъков.

Затова сините предлагат още токът да бъде спиран само след изрично предварително уведомяване до потребителя, по избран от него начин – по електронната поща, SMS или, в краен случай – писмо до адреса му.


Още по темата

thumb 18.11.2019

18 ноември - първият демокр...

Площадът пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се превръща в ...

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 15.11.2019

СДС не приема за справедли...

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой бълг...

thumb 14.11.2019

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр....

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...

thumb 14.11.2019

СДС към БЛС: Не бъркайте в ...

Вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено с...

thumb 12.11.2019

Румен Христов: Отново предл...

СДС иска втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от ...

thumb 12.11.2019

Антон Койчев: Не може да си...

Изказване на зам.-председателя на групата на ГЕРБ и СДС на тържеств...

thumb 10.11.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

11 ноември, 8 часа

thumb 10.11.2019

Румен Христов: Разочарован ...

Участието на председателя на СДС в БТВ