Надежда Нейнски: ГЕРБ се надява да вземе това, което е останало от СДС

18.05.2012

Insert thumbГЕРБ в момента се надява да вземе това, което е останало от СДС. Това заяви в „Здравей, България" евродепутатът Надежда Нейнски.

 

 Водещ: Какъв е пътят на СДС след развода в "Синята коалиция"? За това ще разговаряме с евродепутата Надежда Нейнски, добро утро.

 

Надежда Нейнски: Добро утро.

 

Водещ: Не съм готов да участвам в продажбата на СДС, цитат от лидера в оставка Мартин Димитров. Това ли се случи според вас, г-жо Нейнски? Тази седмица беше обявена на търг партията.

 

Н. Нейнски: Това, което се случи на националния съвет, на практика беше логичен завършек на една политика, която започна още на президентските избори. На практика на националния съвет връх взеха хората, които наложиха политиката на президентските избори, с която Съюзът на демократичните сили на практика взе едно цяло и нещо и не можа да се представи убедително на президентските избори.

 

Водещ: Почти две, недейте да бъдете черногледа.

 

Н. Нейнски: Почти две, да, така че за мен... аз казах и след националния съвет, за мен това беше разочарование, защото смятах, че хората си взимат поука от грешките. Оказа се, че някои хора на практика са политически рецидивисти и допускат една грешка по два пъти и чакат различни резултати. Така че това, което се случи, е, че на практика мнозинството, което на националния съвет взе решение да не се продължи развитието на проекта "Синя коалиция", беше същото, което наложи варианта с т.нар. ОДС и вие знаете резултата на Румен Христов.

 

Водещ: Това обаче не са просто хората х и У. Зад тези хора стоят някакви интереси. Какви са интересите?

 

Н. Нейнски: Категорично стоят някакви интереси и за мене отговорът е скрит в последвалото гласуване, когато беше предложено, след като се отхвърля тази хипотеза, да бъде решено дали СДС ще се явява на изборите самостоятелно или в някакви коалиции, и тези хора не дадоха отговор. Но интересно е друго, че ако направим внимателен прочит и прегледаме кои са организациите, които подкрепиха решението да се развали "Синята коалиция", ще видите, че това са организациите, които най-слабо се представиха на последните местни избори, примерно аз ще дам софийската, варненската организация, или организации, където по места те са в коалиция с партията ГЕРБ.

 

Водещ: Тоест и вие като лидера на партията в оставка Мартин Димитров виждате дългата ръка на ГЕРБ за разцеплението в СДС? Защото в крайна сметка в СДС има разцепление в момента.

 

Н. Нейнски: Това са фактите и ние трябва във всички случаи тези факти да ги вземем предвид. Смятам, че... дали ще го кажем по емоционален начин или просто по рационален, на практика ГЕРБ в момента се надява да вземе онова, което е останало от Съюза на демократичните сили.

 

Водещ: Кое е то? Марката.

 

Н. Нейнски: Така наречените три букви и най-интересното е, защото аз си задавах през тези дни следния въпрос - какво всъщност е СДС, дали СДС са трите букви, абревиатурата, или СДС са хората?

 

Водещ: Е?

 

Н. Нейнски: Аз смятам, че много е примитивно да се смята, че СДС са трите букви, абревиатурата, защото битката е на практика за абревиатурата. На последните. . . последните местни избори, на изборите за европарламент, на националните избори, на практика хората дадоха мнозинството от гласовете си за "Синята коалиция". За съпоставка, вие ще видите президентските и местните избори и ще видите, че ако за хората магията на трите букви беше все още толкова важна, те щяха да подкрепят Румен Христов като кандидат за президент, просто, защото е носител на трите букви.

 

Водещ: Да, дори ги оставихте трите букви тогава пак, СДС, нищо че не беше СДС Съюз на демократичните сили, а беше измислено Съюз на десните сили.

 

Н. Нейнски: Съюз на десните сили. Да, аз се мъчих да се сетя каква е точно абревиатурата и представете си каква фиксация е това нещо. Или друг пример, защото много хора казаха, ако  той беше достатъчно популярен, вероятно щеше да спечели. Но аз ще ви дам примера с Петър Стоянов, който се яви на евроизборите, предишните евроизбори, преди тези, в които аз участвах, и т. нар. най-популярно лице на традиционната десница не можа да вземе достатъчно гласове, за да влезе в европарламента. Значи, има някакъв проблем. Ако е вярна хипотезата, че трите букви магически те превръщат в печеливш, най-малкото той щеше да бъде

печеливш.

 

Водещ: Съгласна ли сте в такъв случай с тази теза, че трите букви остават, марката СДС остава, но няма съдържание? Вие самата казахте преди малко, хората къде са, те са важни. . .

 

Н. Нейнски: Аз смятам, че трябва да се погледне какъв е урокът, който дават хората? Какъв е знакът, който дават хората? Ако трябва да се избере между трите букви и хората, според мен изборът трябва да бъде върху сигнала, който се дава от хората. А хората казаха, че те искат традиционната десница да бъде единна. Това го показаха на евроизборите, където имаме сега двама евродепутати. Това го показаха на местните избори. Това го показаха и на изборите за национален парламент. Вие си спомняте тогава драмите, които бяха с регистрациите, с трудностите, които се създаваха пред традиционната десница, за да може да се представи на изборите. И въпреки всички перипети, в крайна сметка благодарение на "Синята коалиция" ние имаме група в националния парламент, имаме двама евродепутати, имаме местна власт. Някой би казал, помните ли едно време колко бяха. Да, разбира се, излишно е да казвам, че

всичко онова, което се случи с традиционната десница, се отрази върху доверието на хората. Но да се твърди, че "Синята коалиция" е провалил се проект и да се сравнява с 1.6 ли, и 1.8 ли, и 1.9... няма никакво значение, това означава просто или някой да бъде политически сляп, или да бъде злонамерен.

 

Водещ: Имало е проучване, каза Борислав Бориславов, председателят на софийската организация, според което Иван Костов тежал като воденичен камък на СДС и на "Синята коалиция", не повече от 5 процента каквото и да се прави, само заради името Иван Костов и лошите асоциации у хората, до които то води.

 

Н. Нейнски: Знаете ли. . .

 

Водещ: Иван Костов, воденичен камък.

 

Н. Нейнски: През цялото време се мъчех да разбера дали дебатът "за" и "против" Костов беше. . . от кого беше наложен в националния съвет. Даже ще ви кажа, че последните години, вече не си спомням колко, това е постоянният дебат. И смятам, че има нещо дълбоко неестествено в този дебат, защото "Синята коалиция" не е Иван Костов, нито е Надежда Нейнски, нито е Мартин Димитров, нито е Борислав Бориславов. "Синята коалиция" са тези 300 000 души, които на изборите въпреки всичко излязоха и подкрепиха едно разбиране за развитие на политиката, нека така да го наречем, нека не използваме силните думи.

 

Водещ: Самият Мартин Димитров каза, ако Иван Костов беше направил крачка встрани тези дни, ако беше посочил някой млад лидер или пък каквото и да било, да направи крачка встрани, нямаше да се стигне до тази раздяла.

 

Н. Нейнски: Усмихвам се, защото си спомням, че когато ГЕРБ спечели изборите, отново беше на дневен ред темата ще направи ли коалиция в рамките на ЕНП или няма да направи? Тогава нямаше "Синя коалиция". СДС и ДСБ бяха две отделни партии, вие си спомняте.

 

Водещ: Кои избори?

 

Н. Нейнски: Съвсем в началото, когато се коментираше, ами "Синята коалиция" беше един начален стадий.

 

Водещ: "Синята коалиция" участва заедно на изборите за. . .

 

Н. Нейнски: Да, но това беше един начален проект, в който не се говореше вече за тази синергия, за това сближаване, както се говори сега. Ние в "Синята коалиция" сме две отделни партии. Сега в "Синята коалиция" се говори за едно развитие. На този етап вие си спомняте, че

темата с това ще се направи ли или няма да се направи коалиция отново беше на дневен ред. И тогава вие си спомняте, че ГЕРБ не направи коалиция със СДС, не с партията на Иван Костов ДСБ, и аз се питам защо не я направи, след като тогава нямаше таковаочевидно желание за сближаване и съвсем спокойно можеше да се направи коалиция поне.

 

Водещ: Е, ГЕРБ трябваше да направи коалиция със "Синята коалиция", в която има депутати на СДС и депутати на ДСБ.

 

Н. Нейнски: Така, обаче, вие знаете, че. . .

 

Водещ: Е, Иван Костов и депутатите на Иван Костов ли пречеха на тази коалиция с ГЕРБ?

 

Н. Нейнски: Категорично не. ГЕРБ никога не е преговарял със "Синята коалиция" за създаването на коалиция след изборите. ГЕРБ преговаряше с определени хора и това е подходът, който винаги ГЕРБ е налагал спрямо "Синята коалиция", за преговори с отделни хора и за създаването на лични проекти. Никога не е имало преговори между "Синята коалиция" и ГЕРБ, така, както нямаше навремето преговори между СДС и партията на Симеон Сакскобургготски, въпреки че се спекулираше в същата посока.

 

Водещ: Допускате ли, че е възможно лично лидерът на партията СДС Мартин Димитров да е опитал да се отърве от този воденичен камък Иван Костов и да потърси помощ от Бойко Борисов за това. Твърдението е на Борислав Бориславов, председател на софийската организация.

 

Н. Нейнски: Аз не виждам логиката в подобен тип поведение, защото както вие самият казахте, при положение, че ето, примерно в момента се поставя под съмнение смисълът на това да продължи развитието на "Синята коалиция". Аз самата съм евродепутат на "Синята коалиция" и се питам, ако в "Синята коалиция" в момента се взима решение, аз дори не знам как да го нарека, за разваляне, всъщност аз представлявам кого? За евроизборите. . .

 

Водещ: Ама то "Синята коалиция" я има, просто СДС не е в нея, нали така?

 

Н. Нейнски: Тогава... точно така. За евроизборите СДС не беше в регистрацията на "Синята коалиция". . .

 

Водещ: И сега е същото. . .

 

Н. Нейнски: И аз. . . точно така. И аз се питам всъщност кого представлявам.

 

Водещ: Значи в момента вие представлявате, като евродепутат, Иван Костов, Петя Ставрева и кои бяха още в "Синята коалиция", а не СДС.

 

Н. Нейнски: Вижте, формално, да. Но емоционално и политически аз съм човек, който е свързан със СДС и със сините, както хората го наричат.

 

Водещ: Доста объркана работа.

 

Н. Нейнски: Абсолютно объркана работа, което обаче колкото и да е объркано, потвърждава моята теза, че за хората са важни не буквите, за хората е важно политическото послание, важни са хората, които олицетворяват с определена кауза и определена идея, с която свързват определено разбиране за развитието на политиката.

 

Водещ:  Трябваше ли да подаде оставка Мартин Димитров. Това проява на сила и политическа воля ли е или обратното - слабост.

 

Н. Нейнски: Не, аз смятам, че това беше достоен ход. Защото, когато мнозинството в. . . практически конференцията е най-висшият орган на партията, на практика те бламира, ти няма как да останеш при това мнозинство. Нещо повече, аз смятам, че тъй като в момента се води един за мен доста странен дебат, и за временен председател на СДС, и за бъдещия председател на СДС, дали и кой, и как да участва в такъв избор....

 

Водещ: Не, много е интересен този дебат.

 

Н. Нейнски: Не, аз казвам странен, не, че не е интересен.

 

Водещ: Интересен.

 

Н. Нейнски: И веднага ви казвам моето мнение. Аз смятам, че който и в момента да се кандидатира и да стане било временен, било постоянен председател на СДС, ще бъде заложник точно на същото мнозинство и той или тя трябва да си дадат много ясна сметка, че те ще трябва да изпълняват политиката, която е олицетворена от мнозинството в Националния съвет на СДС.

 

Водещ: Вие ще се кандидатирате ли за председател на партията?

 

Н. Нейнски: Категорично няма да се кандидатирам.

 

Водещ: Найден Зеленогорски беше посочен също - не съвсем директно, като един от вариантите.

 

Н. Нейнски: Не, вижте който и да е, ще бъде. . . той трябва да направи сделка с мнозинството. Няма как да работиш в една политическа сила и да налагаш или дори да отстояваш някакви идеи, при положение, че мнозинството ясно е дефинирало волята си.

 

Водещ: Ако следващият председател на партията бъдете вие или Найден Зеленогорски, или някой от. . . как да нарека. . .

 

Н. Нейнски: Няма как да бъда аз.

 

Водещ: . . . онези, които смятат, че "Синята коалиция" трябва да бъде във формата с Иван Костов и с ДСБ, просто ще бъдете бламирани.

 

Н. Нейнски: Или трябва да сключа сделка с тях, което никога няма да се случи.

 

Водещ: В такъв случай ще припомня думите на Петър Стоянов, който беше на гости по-миналата седмица, ако не се лъжа, в "Здравей, България". Той каза така: ако "Синята коалиция" се яви на следващите избори заедно с ДСБ и Иван Костов, аз лично няма да гласувам на тези избори. Вие какво бихте казали, ще гласувате ли на следващите избори, ако знаете, и какво бихте препоръчали на симпатизантите на СДС, ще гласувате ли на следващите избори, ако знаете, че СДС ще се яви самостоятелно с концепцията да сключи коалиция с ГЕРБ?

 

Н. Нейнски: До следващите избори има много време и много неща могат да се случат в СДС. Така че аз ще запазя своето. . . отговора на този ваш въпрос за периода, в който видя как се развива Съюзът на демократичните сили.

 

Водещ: На какво се надявате?

 

Н. Нейнски: Аз, ако ви кажа на какво се надявам, вероятно ще ви дам отговора. Така че много е. . .

 

Водещ: . . . това търся, отговора.

 

Н. Нейнски: Не, не мога да го дам, защото задачата е с твърде много неизвестни в момента и според мен дори и най-добрият математик не може да даде отговор на толкова сложна задача, в която почти всичко е неизвестно. Аз смятам. . .

 

Водещ: Добре, дайте, поне неизвестните дайте.

 

Н. Нейнски: Само за момент... аз смятам, че то е неизвестно дори и за онези, които в момента празнуват пировата победа. Защото, вижте, той, казусът, от една страна, е много сложен, от друга, е много прост. Когато имаш 1.9, да кажем, процента, няма много опции пред теб. Значи, ти или трябва да приемеш тезата не влизам в парламента, както... понеже цитирахте Петър Стоянов, той бил казал на Мартин Димитров - важното за мен е Иван Костов да не влезе в парламента, пък ако ще да не влезе и СДС.

 

Водещ: Твърди Мартин Димитров.

 

Н. Нейнски:Твърди Мартин Димитров. Значи. . .

 

Водещ: Както Борислав Бориславов твърди, че Мартин Димитров е търсил подкрепа от Борисов да се отърве от Костов. . .

 

Н. Нейнски: Значи, ние в тоя момент може да коментираме само техните тези, защото нито съм присъствала на единия разговор, нито на другия, очевидно. Но аз затова коментирам хипотезите. Ако това е едната хипотеза, значи тези хора на практика ще унищожат СДС. Другата хипотеза е тези хора да смятат да направят коалиция с ГЕРБ. Тук се отварят две възможности. Първо, ГЕРБ дали би поискал коалиция с такава политическа сила.

 

Водещ: Само ще сложа една скоба, вчера министър-председателят каза, че не му трябва СДС, не му трябва и марката СДС, защото ГЕРБ е изпълнила всички десни мечти.

 

Н. Нейнски: Доста смело. Не знам, както вие казахте по темата, кой знае мечтите на хората и кои са десните мечти, и кое е дясното в България. . .

 

Водещ: Да няма хора от Държавна сигурност във властта. Виждате, през последните седмици и месеци един по един си тръгват.

 

Н. Нейнски: Ами аз не съм сигурна, темата с Държавна сигурност. . .

 

Водещ: АЕЦ "Белене" - да бъде спрян проектът и т.н., няма да ги изброявам, много бяха десните мечти, които изброи министър-председателят.

 

Н. Нейнски: Аз се усмихвам, защото има два вида демократи - такива, които са демократи по вътрешна, човешка природа, и демократи по конюнктура. Аз понеже смятам, че съм демократ по душа, не по конюнктура, и каквото и да се случи - със-без СДС, със-без ГЕРБ, където и да отида, аз просто разсъждавам по този начин. И аз нямам нужда от политическа ситуация или политическа партия, зада се чувствам демократ.

 

Водещ: Трябва да приключим. Бихте ли сменила партията?

 

Н. Нейнски: Партията си не мога да сменя, защото за мен най-важният въпрос е не дали бих сменила партията си, а... пак се връщам на това, което ви казах в началото, какво е СДС. Дали СДС е абревиатурата от три букви или СДС са хората, които аз съм представлявала или представлявам в момента.

 

Водещ: С тези хора, които взеха превес на съвета...

 

Н. Нейнски: Аз няма да напусна хората, които представлявам.

 

Водещ: Е можете ли да работите?

 

Н. Нейнски: С тези хора аз не мога да работя, категорично.

 

Водещ: Благодаря ви за този разговор, успешен ден ви желая.

 

Н. Нейнски: Благодаря ви.


Tags: Синята Коалиция, Надежда Нейнски

Още по темата

thumb 25.10.2012

Борис Марков: „Тримата от з...

СДС трябва да се яви самостоятелно на вота.Европейски доходи за бъл...

thumb 11.06.2012

Надежда Нейнски: СДС и ДСБ ...

България се намира в много сериозна ситуация и се нуждае от гарант ...

thumb 03.06.2012

Надежда Нейнски: Традиционн...

„Традиционната десница в момента е на кръстопът. И аз продължавам д...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 19.05.2012

Надежда Нейнски: Ще търся н...

Хората не се интересуват от цялата тази вакханалия, която тече в по...

thumb 19.05.2012

Борис Марков: Нямам лидерск...

Десният избирател стана болезнено прагматичен и той иска да чува мн...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 17.05.2012

Борис Марков: Лидерски амби...

Нормалните седесари показаха свободен дух казва в интервю за вестн...

thumb 16.05.2012

Надежда Нейнски: За първи п...

Евродепутатът на Синята коалиция Надежда Нейнски пред Българската н...

thumb 16.05.2012

Борис Марков: Разпадането н...

Интервю на председателя на предизборния щаб на СДС Борис Марков за ...