thumb

18 ноември - първият демократичен митинг след 45 години комунизъм!

Площадът пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се превръща в един от символите на промените

thumb

СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични

thumb

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр. Монтана

Пресконференция на лидерите на СДС в Ловеч

19.05.2012

На провелото се вПловдив заседание, представителите на СДС Ловеч в Националния съвет на партията Георги Митев и Иван Арабаджиев са гласували срещу предложения от ръководството на СДС проект на споразумение за продължаване на Синята коалиция. Това обявиха вчера лидерите на сините в Ловеч.

Решението за раздялата с ДСБ е логично, макар и закъсняло, заяви Георги Митев. Причините за това са лошите резултати на последните парламентарни избори, социологическите прогнози, които са давали на Синята коалиция „мизерни шансове“ да прескочи границата от 4%.Лидерът на сините заяви, че това за тях, като членове на СДС е недопустимо и не може борбата им да бъде за преминаване на  4%-та бариера.

Капката, която обаче е преляла чашата на търпението е предложеното споразумение за участие в Синята коалиция. Иван Арабаджиев поясни, че в предложените в документа принципи и механизми за работа са взривили голяма част от организациите в СДС.

Като орган на работа е трябвало да бъде съставен Коалиционен съвет, в който влизат двамата съпредседатели, съпредседателите на парламентарната група, двамата евродепутати и по един представител от местна власт от двете партии. Според Арабаджиев, този орган изцяло е щял да изтласка органите на двете партии като цяло.

 Всички решения, по всички важни въпроси и общата политика, според споразумението е трябвало да бъдат вземани от Коалиционният съвет, като  двамата съпредседатели са имали правото на вето. Според Арабаджиев това значи, че всичко, което каже Костов е ще бъде решение на Синята коалиция.

Най-лошото, което е предложено като модел в това споразумение е, че Коалиционният съвет ще определя номинациите по избирателните райони, въпреки, че устава на СДС гарантира равнопоставеност при издигане на кандидатите. Иван Арабаджиев подчерта, че с това структурите се лишават от възможността да представят техни кандидати  за различните избори.  

Ние, като членове на СДС смятаме, че сме създател на всички автентични десни сили в страната, каза Георги Митев. Той допълни, че партията има какво да даде на България и има самочувствието самостоятелно да се яви на следващите избори, и не само да премине бариерата, а да реализира политиките и идеите си за развитие на страната. Според Митев, това може да стане само чрез участието в управлението в следващият парламент.

Взетото решение на Националната конференция е изключително логично, но и закъсняло. Организациите на СДС от област Ловеч са имали виждането, че то е можело да бъде взето още на предишните избори.

СДС има потенциала и самочувствието, които показваме и в работата си в Общински съвет Ловеч, да вървим с десния проект в следващия  Парламент, каза лидера на сините.

Никой от нас няма лошо отношение към колегите от ДСБ, заяви Митев. Проблема е само в един човек и докато Иван Костов е начело, той умишлено ще пречи на обединението на десницата в България, категорично е мнението на лидера на СДС Ловеч.

Има една година до изборите и след това решение, искаме да дадем възможност на десния избирател да намери пътя обратно към СДС. Само тази сутрин двама човека ме попитаха как могат да си възстановят членството в СДС, каза Митев. Той допълни, че е убеден, че ще спечелят гласовете на много хора, които са останали разочаровани от участието на партията в Синята коалиция.

СДС е отворена партия за всички, които желаят да участват в нея и са добре дошли. Ние сме автентичната десница, имаме какво да дадем и имаме самочувствието, че можем да го направим, завърши областния лидер на СДС Георги Митев.

За много хора решението може да е изненадващо, но в структурите на СДС, процесът е започнал отдавна, заяви Иван Арабаджиев. Той обясни, че според социологията, въпреки работа, която СДС върши, партията не може да отбележи ръст и не може да развие своя електорален потенциал, като една от причините е неизясненото положение – дали са опозиция или подкрепят управляващите.  

Това от своя страна е поставило въпроса дали да бъде продължен този модел, който е обслужвал само техните висши представители – ръководство и народни представители, и да бъде избрано оцеляването.

Едно от фундаменталните различния между двете партии е, че ДСБ е лидерска партия, в която лидера е по-силен от партията. Многобройните обещания на  Костов да се оттегли и да даде път на младите в партията, не били изпълнени, обясни Арабаджиев.

В СДС, каза той, нещата са обратни. В партията има сериозен диалог, в Националния съвет има изключително сериозен дебат и решенията се взимат винаги с подчертано мнозинство, минавайки на няколко етапа на обсъждане.

Арабаджиев заяви, че предишният документ, даващ рамката на Синята коалиция е бил подписан тайно, зад гърба на Националния съвет на СДС и членовете на партията дълго време не са били наясно какво съдържа коалиционното споразумение и са били поставени пред свършен факт. Въпреки това, като честни и почтени партньори, те са подкрепили Петър Николов за водач на листата в предишните избори и са работили за него.

Този разпад беше естествен, каза в заключение Арабаджиев, защото това споразумение лъха на лицемерие и прозира интереса на една малка част от лидерите на двете политически сили. Документа не даваше възможност ние, като политическа сила, да се борим за доверието на по-голяма част от гражданите, които подкрепят дясното в България.

Споразумението де факто суспендираше партията СДС, заключи Георги Митев. Ако прочетете този документ, никъде няма да намерите името на СДС като партия, никъде няма да намерите възможността на политическите органи на СДС за самостоятелно действие.

Иван Костов финно се опита да „опакова“ партията СДС, да я узурпира отново след като я напусна. С това няма как да се съгласим и затова резултата от конференцията беше очакван.

http://www.lovechtoday.eu/%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B4%D1%81-%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%B2-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5/


Още по темата

thumb 18.11.2019

18 ноември - първият демокр...

Площадът пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се превръща в ...

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 15.11.2019

СДС не приема за справедли...

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой бълг...

thumb 14.11.2019

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр....

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...

thumb 14.11.2019

СДС към БЛС: Не бъркайте в ...

Вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено с...

thumb 12.11.2019

Румен Христов: Отново предл...

СДС иска втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от ...

thumb 12.11.2019

Антон Койчев: Не може да си...

Изказване на зам.-председателя на групата на ГЕРБ и СДС на тържеств...

thumb 10.11.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

11 ноември, 8 часа

thumb 10.11.2019

Румен Христов: Разочарован ...

Участието на председателя на СДС в БТВ