thumb

18 ноември - първият демократичен митинг след 45 години комунизъм!

Площадът пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се превръща в един от символите на промените

thumb

СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични

thumb

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр. Монтана

СДС иска паметник на жертвите на комунизма в Бургас

19.06.2012

Проектиране и изграждане на монумент на жертвите на комунизма в Бургас искат от СДС. Предложението е входирано в деловодството на Общинския съвет от съветниците на "Демократична коалиция" и предстои да бъде разгледано от местния парламент. "То е мотивирано както от смъртта на над 200 бургазлии, безмилостно ликвидирани по време на социалистическия режим у нас, така и от препоръките на ЕС за отдаване на почит на жертвите на комунистическите режими", се казва в съобщението от синята централа в Бургас.

Според областният секретар на СДС Тошко Иванов това би било крачка към затварянето на пропастта в българското общество, изкопана от престъпленията на комунистическия режим в България, обявен за престъпен със Закона от 5 май 2000 година.

В архивите на СДС-Бургас се пазят много истории и съдби на загинали и репресирани местни жители, включително написани от близки и наследници на загиналите.

Членове и симпатизанти на синята идея в Бургас от години настояват за издигане на мемориал на жертвите на комунизма и вече е крайно време тази кауза на СДС да бъде реализирана", каза областният секретар на СДС - Бургас Тошко Иванов.

«Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) с решение №1481 от 2006 година осъди престъпленията на националсоциалистическите и комунистическите режими в Европа и апелира за отдаване почит на жертвите им. ПАСЕ призова за обявяване на 23 август за общоевропейски ден за почитане паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими, който да бъде отбелязан с достойнство и безпристрастност», допълни още той.

Източник: DarikNews


Tags: Паметник на жертвите на комунизма