Сините призоваха премиера да отстрани министър Цветанов

18.07.2012

 

primary_thumbОт името на парламентарна група Синята коалиция –  Изявление на ВАНЬО ШАРКОВ: Уважаеми колеги,

ДЕКЛАРАЦИЯ

от името на Парламентарната група на

Синята коалиция

 

Уважаеми дами и господа, вътрешният министър се е самообявил за единствен защитник на пострадалите от престъпления. Той дори си позволява да обвинява тези, които не му повярваха, че защитават организираната престъпност. Сред неповярвалите сме и ние, депутатите от Синята коалиция.

Днес поставяме въпроса: кои депутати в Народното събрание и кои членове на правителството на ГЕРБ са готови да застанат в защита на пострадалите от злодеянията на вътрешния министър? Предизвикваме, на първо място, да отговори премиерът Борисов.

В края на 2011 г. господин Цветанов чете незаконно срс-та от тази трибуна и обяви лекаря в Горна Оряховица, че едно бебе е било умишлено умъртвено. Нарече тези лекари убийци, обвини ги в предумишлено умъртвяване. Цитирам негови изрази, с които той оправдаваше ареста им.

Още тогава бе обвинен от нас, от Синята коалиция, в нарушаване на закона и безогледна полицейщина. Още тогава поискахме публично да се обяви съдържанието на съдебно-медицинската експертиза, в която най-авторитетни български лекари потвърдиха невинността на колегите от Горна Оряховица.

Мнозинството в Народното събрание скри от обществото тази експертиза. Последваха едни странни придумвания на хора – да повдигат нови обвинения, да завеждат нови искове срещу същите тези лекари. Тези искове обаче започват да падат в съда. Падат в съда, както информират и медиите, след една тройна експертиза, след пет петорни, а от вчера и след една деветорна експертиза. И сто експертизи да бъдат направени, няма как да се променят резултатите и те няма да дадат право на вътрешния министър да издевателства над българските лекари.

Настояваме министър-председателят да го отстрани от правителството с мотива, че той съсипва редовно човешки съдби, включително и от трибуната на Народното събрание.

Настояваме да бъде отстранен от правителството и по още една причина, заради постоянната му склонност да криминализира всеки, който не му е удобен. Той нарича престъпници лекари, протестиращи младежи, съдии, политици, поведе война и с президента Плевнелиев, за да оправдае собствените си действия. Това, колеги, добива маниакални измерения.

Затова призоваваме всички парламентарни групи да заемат позиция по отношение злоупотребата с власт от страна на вътрешния министър”. Благодаря Ви. (Ръкопляскания от Синята коалиция и Коалиция за България.)


Tags: Синята Коалиция, Парламентарна дейност

Още по темата

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 18.07.2012

Позиция на Синята коалиция ...

Докладът води до извода, че сме свидетели на провал за европейското...

thumb 06.07.2012

Сините внесоха предложение ...

Вносителите отбелязват, че част от промените са свързани с дефекти,...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 29.06.2012

Синята коалиция внесе проек...

В него се предлагат мерки за недопускане на вертикална интеграция м...

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 28.06.2012

Михаил Михайлов: Поправките...

Моето предложение е да се огледат нещата отвсякъде, да се направи е...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 14.06.2012

СДС настоява президента да ...

Сега е момента той да покаже като президент на чия страна застава –...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...