Пресконференции

СДС няма да участва във вота на недоверие, защото с него представителите на тройната коалиция и сегашните управляващи се опитват да си прехвърлят отговорността, за да не признаят общото си съучастие в него

24.07.2012

Insert thumb

Позиция на НИС на СДС

по

внесения от БСП и ДПС вот на недоверие към правителството за "провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи"

и

ДОКЛАДА НА КОМИСИЯТА ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И СЪВЕТА

относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка

 

Докладът за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка е за 5 години – две на Тройната коалиция и три на ГЕРБ.

БСП и ДПС прочетоха, че липсва насока на политиката и че независимостта на съдебната власт е поставена под въпрос. ГЕРБ прочете, че са положени усилия за приемане на законодателната и институционална рамка.

Но спират с четенето дотам, откъдето започват текстовете с „обаче” и продължават с липсата на каквито и да било резултати. Там, където е описано законодателно и процедурно заложеното политизиране на съдебната система. Там, където българските граждани нямат никакво доверие в институциите и търсят правосъдие в Страсбург. Там, където ЕК констатира липсата на гаранции, че реформите у нас са необратими, което поставя под заплаха демократичните принципи на държавата.

Три унищожителни критики има записани в доклада и точно те показват къде е страната ни 5 години след като влезе в ЕС.

„Липсва смелост за борба с частните интереси”, Това е констатация, която трябва да стряска всяка демократична държава и всяко общество. Както и категоричното становище, че  България не разполага с независими институции за борба с корупцията. Че властта се задейства само, ако има външен натиск. Че няма ангажираност с постигането на резултати и в двете последни правителства, както и в двата последни парламента.

Липсата на смелост и доминирането на частните интереси вървят заедно с оценката, че политиката и действията на управляващите в България през последните 5 години говарят „за неспособност да се спазва разделението на държавните власти, което има преки последици върху общественото доверие”.

Става дума за слабости в системата като цяло - не само в неприлагането на закона, а и в целия процес на правораздаване – от приемането на закони и отлагането във времето на тяхното изпълнение, неправилното им прилагане, създаването на кухи структури, които харчат европейски и български пари.

Макар да е използвана вежлива формулировка, в доклада политическата власт в демократична България е определена като неморална: „Няма видимост за усилия от страна на властите, които да покажат, че в България етиката се цени и че корупцията и организираната престъпност се наказват”.

Това, което много ясно трябва да се прочете в този доклад е, че има системна грешка – че се действа разнопосочно, с неравномерни темпове и без посока на реформите, че резултатите са неубедителни, институциите и властите действат поотделно, че мерките се прилагат само на книга, а волята е предимно на думи.

Това е разделителната линия между властта и обществото, а липсата на резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и съдебната система – констатирана и от българските граждани, и от Европейската комисия, задълбочава тази пропаст до степен на политически катаклизъм.

Това е оценката – 5 години след влизането на България. Българското общество търси справедливост в европейския съд по правата на човека.

Колкото е абсурдно БСП и ДПС да искат вот на недоверие, на базата на изводите от този 5-годишен доклад, толкова неуместно е ГЕРБ да чете само онези редове от доклада, в които управляващите виждат някаква положителна оценка за себе си.

СДС няма да участва в този вот, защото с него представителите на тройната коалиция и сегашните управляващи се опитват да си прехвърлят отговорността, за да не признаят общото си съучастие в него.

СДС няма да участва, защото двата полюса в България не са БСП и ДПС срещу ГЕРБ. Истинското поляризиране е между обществото и управляващата политическа класа.

Съвпадението във времето между излизането на доклада и терористичният атентат в Бургас може да е случайно, но по възможно най-жестокия начин доказа, че има системна грешка – както в политиката по сигурността, така и в политиката на европейска България като цяло – трябва да спрем да се изживяваме като остров на сигурността и приятел на всички. Ние сме част от НАТО и ЕС и това трябва незабавно да бъде осъзнато от българските политици – битките помежду си за място във властта, не е насоката, нито политиката, от която има нужда България.

 


Tags: Емил Кабаиванов, НИС, Любен Петров

Още по темата

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 17.12.2014

Зам.министърът на икономика...

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров и началникът на ка...

thumb 21.07.2014

РБ: Чрез гаранцията от ББР ...

Орешарски да каже знае ли за издаването на гаранция за „Южен поток“...

thumb 10.07.2014 - Горна Оряховица

Преучредиха СДС в Горна Оря...

Очакванията са Горна Оряховица отново да стане бастион на дясно мис...

thumb 26.02.2014

Любен Петров: България и вс...

Това заяви на пресконференция в Плевен зам.-председателят на СДС и ...

thumb 14.01.2014

СДС настоява новият изборен...

От СДС продължаваме да настояваме за въвеждане на задължително глас...

thumb 11.12.2013

КТ "Подкрепа" подкрепи "Шес...

Днес представители на Реформаторския блок проведоха първата среща з...

thumb 04.12.2013

Бюджет 2014: Крачка към нов...

Съюзът на демократичните сили смята, че този бюджет е поредният при...

thumb 30.11.2013

Божидар Лукарски: Управлява...

Пресконференция на ръководството на СДС в Стара Загора

thumb 04.11.2013

СДС настоява за регистър на...

Председателят на СДС представи становището на партията относно пред...