Регионална политика

Бивши агенти и псевдодемократи се подиграха с жертвите на комунизма

26.09.2012

ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТ

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ – БУРГАС

Безспорно е доказано, че в Бургас има жертви на комунистическия режим. Това се посочва и  в становище  изпратено до Община Бургас от  Регионалния исторически музей в града. То е относно определяне на място, проектиране и изграждане на монумент за жертвите на комунизма.

„В Бургас и в Бургаския край след септември 1944 г. има много исторически факти за комунистически терор над невинни граждани и политически инакомислещи, преследване и наказване на бургаски интелектуалци и обществени деятели, чиято единствена вина е била, че споделят демократичните принципи и работят за възпитание на общочовешки ценности в обществото. Съдбите на много от тях остават неизвестни и това дава основание да бъде почетена тяхната памет по заслужен начин”, пише в становището.

Този вторник, на заседанието на Общинския съвет в Бургас,  бивши агенти на някогашната  Държавна сигурност, псевдодемократи и бесепари се подиграха с паметта на над 300 бургазлии,  пострадали по време на комунистическия режим. В залата лъснаха лицата на  защитниците на комунизма.

Предложението на СДС да се изгради паметник за жертвите на комунизма бе отхвърлено  с 24 гласа „за”, 7 против и 7 въздържали се. Не достигнаха едва два гласа, те обаче се оказаха решаващи. 

За какво призоваваме? Ние не искаме монумент с размерите на Альошата, нито поредната статуя в Морската градина, а място където да поставяме венци и цветя на дати като 23 август – общооевропейски ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими.

БСП, част от ГЕРБ и НФСБ доказаха, че не  искат в Бургас да има паметник срещу  комунизма и злините, които е причинил на стотици семейства.

Георги Дражев от НФСБ, бивш агент от Държавна сигурност, гласува против, което е разбираемо, но и достойно за порицание от гледна точка на историята. Дражев нарече комунизма мечта като рая и иронично заяви, че никога не го е имало, а следователно и жертвите. Да, чистата форма на комунизма може и да го е нямало, но е признак на тотална слепота да оспорваш причините довели до смъртта на толкова човешки същества.

От другата страна част от ГЕРБ изпадна в апатия и безразличие, въздържа се  от правото си на глас и напусна залата, което е равносилно на отрицателен вот.

Поведението им ярко контрастира с това преди десет дни, когато същите хора  се наредиха със свещ в ръка пред фотообективите в храм „Св. Иван Рилски”. На 16 септември ГЕРБ дойде на поклонението организирано от нас за жертвите на комунистическия терор, а след това ги забрави.

Нямаше смисъл и от деветдесетминутната дискусия дали да са споменати поименно жертвите от нашия регион.

Не, на паметника няма да има фамилии, защото един надпис не връща живот. Но,  за да не бъдат почернени още,  трябва да има нещо, което да държи паметта на гражданите будна за това какво зло е комунизма и, че никога не трябва да се връща.

България е една от страните  с най – много жертви в Европа. Само в първите два месеца след 09.09.1944 г. са убити без съд и присъда 26 850 българи.

Паметникът, който несъмнено ще бъде построен, е ценен, защото  ще е място, където да отдаваме  почит, но и категорично да се обявим против терора, насилието и произнасянето на присъди без съд.

СДС няма да се откаже и ще входира докладната записка, докато паметникът не бъде построен.

 

СДС-Бургас

 


Още по темата

thumb 29.02.2016

Румен Христов: Продължаваме...

"Необходимо е голямо търпение от всички страни за да просъществува ...

thumb 24.09.2015

Министърът на икономиката и...

Пред хората от Кюстендил, Божидар Лукарски безапелационно даде своя...

thumb 07.09.2015

СДС в Сливен откри новия си...

Каним всички членове и симпатизанти на СДС да дойдат в партийния кл...

thumb 03.09.2015

Божидар Лукарски и кметът В...

Специален гост на събитието беше президентът на България (1997 - 20...

thumb 22.08.2015

„25 години по сините стъпки...

„Пътуващото есе” започна своя път от Бургас

thumb 26.07.2015

СДС обучава кандидатите си ...

Горещи политически дискусии по най-важните теми на деня се разиграх...

04.02.2015 - Варна

Отчетно-изборна конференция...

Националният изпълнителен съвет на СДС свиква отчетно-изборна конфе...

05.02.2015

Отчетно- изборна конференци...

Националният изпълнителен съвет на СДС свиква отчетно- изборна конф...

thumb 14.06.2014

Костадин Марков: Спрените п...

Това каза зам.-председателят на СДС Костадин Марков, той сподели то...

thumb 17.10.2013 - Ловеч

СДС Ловеч: В Общински съвет...

За две години работа този общински съвет под председателството на Т...