thumb

СДС издигна Елеонора Николова за кмет на Русе

В Две могили синята партия издига Драгомир Драганов

thumb

Христо Апостолов: Образователната инфраструктура ще бъде приоритет и през следващия мандат

Много често гражданите забравят какво е било и какво е в момента, но считам, че столицата се развива в много правилна...

thumb

Участие на Антон Койчев в "Свободна зона"

Вторник, 17 септември, 10 часа

СДС иска оставката на зам. - министъра на културата Георги Стоев

30.10.2012

Insert full size

НИС на СДС обсъди ситуацията около внесените промени в Закона за културното наследство и единодушно беше гласувано искането на оставката на зам. - министъра на културата Георги Стоев. Също така искаме да бъдат оттеглени предложените промени в Закона за културното наследство. Това съобщи председателят на СДС – София след заседанието на НИС на синята партия. По думите му това е един изключително скандален законопроект, в който стратегическия ресурс на България, а именно културното наследство е подложен на изключителен риск.

С един замах се унищожава една от най-важните институции за опазване на културното наследство - Националния институт за недвижимо културно наследство. Идеята на екипа на Министерството на културата е това да стане държавно предприятие, което всички се сещате, че е въпрос на време да фалира. След което, отговорността за опазване и всички ангажименти, които закона възлага на този институт практически изчезват като ангажимент на държавата, подчерта той. Бориславов допълни, че не случайно въпросния законопроект е взривил професионалната общност, както на археолози, така и на архитекти и на хора, които имат ангажимент към културното наследство в тази страна. Абсолютно отрицателни становища и на Асоциацията на българските археолози и на Съюза на архитектите в България и на Националния комитет на ИКОМОС (Български национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места).

Това не само че не трогна и не впечатли т.нар. експерти в Министерството на културата, но те с още по-голямо настървение започнаха да защитават предлаганите промени. Ние определяме това поведение като безотговорно, некомпетентно и вредно. Затова настояваме за незабавни действия, особено от страна на министър – председателя, тъй като той е човека, който назначава зам.-министрите. България не заслужава подобно управление точно в тази сфера, в която сме една от най-богатите страни на история и археология, каза в заключение Борислав Бориславов. 


Tags: Борислав Бориславов