СДС номинира президента Петър Стоянов за член на Конституционния съд

20.11.2012

Insert full size

Пресконференция след заседание на НИС на СДС, на която председателят Емил Кабаиванов представи Президента Петър Стоянов като номинация на партията за член на Конституционния съд.

Емил Кабаиванов, председател на СДС: Уважаеми дами и господа, днес ще ви съобщя нашата номинация на президента Петър Стоянов за член на Конституционния съд. Нещо повече с безспорния обществен авторитет и морал, който той притежава, ние сме убедени, че освен член на Конституционния съд той ще бъде и негов председател. Направихме тази номинация, защото за СДС това е най-естествената номинация, това е човекът, който по безспорен начин доказа, че в прехода през тези 23 години има фигури, които могат да бъдат морални стожери и които са направили така, че България днес да бъде член на Северноатлантическия пакт и на ЕС.

За нас в СДС г-н Петър Стоянов е човекът, който трябва да внесе спокойствие, трябва да помогне международният имидж на България, който беше нарушен с този скандал, да бъде изчистен, защото ние имаме нужда от това.

С тази кандидатура ние казваме следното: СДС предлага най-достойния си член, защото той трябва да помогне на България.

Петър Стоянов, президент на Р България (1997- 2002г): Най-напред искам да благодаря на СДС, съвсем искрено за тази номинация. Благодаря им и за това, че подхождам към номинацията не като търсене на работа на един бивш президент, а отдавайки високо значение на отговорността на функцията член на КС на Република България. Аз наистина смятам, че това е една изключително отговорна и изключително престижна работа. Смятам също така, че е и една изключително задължаваща позиция. Няма да скрия, че ми е приятно, че СДС се сети за мен и ме номинира  при това с толкова ласкателни думи, които не съм сигурен, че заслужавам напълно.

Това което казах и пред заседанието на НИС на СДС е, че през последните 13г. аз съм изключително ангажиран с международна активност и напускането на тази международна активност би причинило много сериозни сътресения на хората, с които работя от години. На мен ми трябват минимум три дни, за да премисля на спокойствие това предложение и да реша, не толкова за себе си, защото аз винаги съм бил убеден, че служенето на България е дълг на всеки, който е влязъл веднъж в политиката, но ми трябват тези минимум три дни, за да мога да реша как бих могъл евентуално да приключа и ако не мога да не приключа тези свои международни ангажименти. Защото пак казвам въпросът не е да напуснеш частният бизнес, въпросът не е в това какво губиш или какво печелиш такива въпроси никога не съм поставял в своята кариера, въпросът е мога ли без сериозни сътресения, без да накърня интересите на толкова много организации, на които съм член да ги напусна, за да се отдам на това, за което съм номиниран. Още веднъж искам да благодаря на председателя на СДС Емил Кабаиванов и моля ви дайте ми това време, за да мога да намеря спокойно своето истинско и отговорно решение.


Tags: КС, Петър Стоянов, Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 13.06.2016

Емил Кабаиванов: Туристиче...

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово, в интервю за Радио "Фо...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 01.10.2015

Водосвет по случай християн...

Днес от 18.00 часа в НЧ „Васил Левски – 1861 г.” ще бъде официалнот...

thumb 30.11.2013

Божидар Лукарски: Управлява...

Пресконференция на ръководството на СДС в Стара Загора

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...