thumb

Честито на Мария Габриел!

Избрана с най-много гласове за зам.-председател на ЕНП

thumb

18 ноември - първият демократичен митинг след 45 години комунизъм!

Площадът пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се превръща в един от символите на промените

thumb

СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични

Антонин Горчев: „Шуменските седесари подкрепят националното ръководство на СДС“

28.11.2012

Insert full sizeИнтервю на Антонин ГОРЧЕВ, областен председател на СДС – Шумен за вестник Шуменска заря

На свое заседание в понеделник националният съвет на СДС изключи от партията депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров за уронване на престижа на партията. Евродепутатът от „Синята коалиция“ Надежда Нейнски поиска от председателя на СДС Емил Кабаиванов да бъде прекратено членството й.

 

Решението й бе оповестено няколко часа, след като националният съвет изключи „сините“ депутати. Нейнски, която е бивш лидер на СДС, подкрепя идеята за обединена десница, като през октомври заедно с Димитров и Шарков създадоха фракцията „Единство“, която беше отхвърлена с решение на ръководството. Какво е бъдещето на СДС след скандала и каква е позицията на шуменските седесари? С този въпрос се обърнахме към областния лидер на партията Антонин Горчев.

Г-н Горчев, как ще коментирате последните събития в СДС, свързани с изключването на тримата депутати и с подадената оставка от евродепутата Надежда Нейнски? Без тези знакови фигури какво остава от Съюза на демократичните сили?
- В Съюза на демократичните сили остават хората, които вярват в „синята“ идея. Така наречените народни избраници, които не са точно такива, защото бяха избрани с партийни листи и всички седесари в страната работеха за тяхното избиране, в един момент, когато спечелиха депутатски места, започнаха да работят за някаква лична кауза. Те не само, че не работят за партията, но напротив – оказа се, че действат против решения на националния съвет, бламират ги, не ги изпълняват, не присъстват на национални съвети, защото не искат да чуят други мнения, освен техните. Съвсем логично и нормално бе тези хора да бъдат изключени от СДС по една точка от нашия устав, която казва, че членове на  Съюза на демократичните сили, работещи против политиката на националния съвет, не могат да бъдат повече в редиците на партията. Тази точка е залегнала в устава, който бе гласуван с активната намеса на бившия председател на съюза Мартин Димитров. В изработката на този устав участваха и Димо Гяуров, и Ваньо Шарков. Това, което те са подготвили като мярка при подобни действия, в един момент се оказа, че се обръща срещу тях. Явно се спекулира, че националният съвет е изключил тримата депутати, защото всъщност такова е изискването на устава на СДС. Аз мисля, че те сами доведоха с действията си националният съвет да изпадне в невъзможност да не ги изключи. Тоест, те на практика сами се изключиха. Никой не може да върви против най-важния документ на една партия, какъвто е уставът.
Каква е позицията на шуменската организация на СДС относно тези събития?
- Ние сме организация с традиции и история. Знаете, че на 7 декември 1989 г. в София бе създаден Съюзът на демократичните сили, а няколко дена по-късно в Шумен 23 души се събрахме в Сребровата къща и учредихме местната организация. Има шуменци, които вече 23 години членуват в СДС и той им е скъп. Това, което се случи, ще бъде тема на дискусии, разбира се, но отлив от съюза не очаквам. Има хора, които не са присъствали на заседанията на националния съвет и са следили нещата само по медиите, но предполагам, че са разбрали истината. Не мисля, че скандалът е толкова голям. Той се раздува от партии, които искат  Съюза на демократичните сили да го няма. Също и от медиите.
- Ще бъде ли издигната нова кандидатура за конституционен съдия от СДС?
- Да, ще бъде издигната. Първата издигната кандидатура бе много ярка политическа кандидатура. След като получихме шанс да имаме конституционен съдия в следващите 9 години, аз мисля, че СДС не бива да пропуска тази възможност, каквито и спекулации да се правят. Сега особено много ни нападат, че сме се превърнали в притурка към ГЕРБ, което не е вярно. СДС е една отделна партия с традиции, която е първият български член на Европейската народна партия. Затова смятам, че тези словесни гимнастики по наш адрес обслужват чужди интереси. Националният съвет упълномощи националния изпълнителен съвет на СДС този път да се търси безспорна кандидатура от професионална гледна точка, защото явно нашите депутати по нечия друга диктовка не допуснаха най-ярката и безспорна кандидатура да бъде гласувана в Народното събрание.
Да, но президентът Петър Стоянов сам се отказа.
- Той се отказа, след като бе остро нападан и от парламентарната група на „Синята коалиция“, и в медиите. Като политик със сериозен опит и безспорен професионализъм президентът Петър Стоянов видя, че нещата вече бяха опорочени и нямаше как да си заложи името в подобна ситуация.
- Може ли да се каже, че шуменската организация на СДС застава зад националното ръководство на партията?
- Да, разбира се. Националното ръководство е абсолютно легитимно и има съдебна регистрация. Д-р Кабаиванов е избран с демократична процедура на вътрешни номинации, последвани от вътрешнопартийни избори, и той стана председател на СДС с огромно мнозинство пред другия кандидат тогава Ваньо Шарков. В заключение бих казал, че хора, които са обсебили правото да говорят от името на Съюза на демократичните сили и които смятат, че са най-представителни за партията, не могат да просъществуват в съюза. В политиката е необходима по-стабилна психика, за да не се главозамая човек.
Интервю на Велмира СТЕФАНОВА


Още по темата

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...

thumb 10.11.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

11 ноември, 8 часа

thumb 10.11.2019

Румен Христов: Разочарован ...

Участието на председателя на СДС в БТВ

thumb 10.11.2019

Румен Христов пред ТОПНОВИН...

На 10 ноември се случи един преврат. Част от комунистическата върху...

thumb 08.11.2019

Участие на Румен Христов в БТВ

9 ноември, събота, 9 часа

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 07.11.2019

Участие на кмета на Видин Ц...

Петък, 8 ноември, 7.50 часа

thumb 07.11.2019

Румен Христов: След местнит...

Резултатите ни са по-добри от тези, които получихме в Реформаторски...