thumb

18 ноември - първият демократичен митинг след 45 години комунизъм!

Площадът пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се превръща в един от символите на промените

thumb

СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични

thumb

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр. Монтана

Костадин Марков, областен лидер на СДС: Който е напуснал СДС, не е прокопсал

29.11.2012

Insert full sizeИнтервю на областния лидер на СДС Бургас за BurgasInfo

-         Г-н Марков, Вие лично как приемате случващото се в СДС?

-         Със смесени чувства. Никой не може да е щастлив, когато се отлюспват или изключват довчерашни приятели и съмишленици. От друга страна, ръководството нямаше друг ход. При толкова безспорна кандидатура на президента Стоянов депутатите отказаха да я подкрепят. В такъв случай ръководсвото или трябваше да подаде оставка, или да предприеме някакви действия срещу депутатите, които отказаха да изпълнят партийно решение. И очевидно ръководството избра да бъде твърдо и така се стигна до този акт, за който няма как да кажа, че носи добро на СДС.

-         Доколко е демократично е това изключване? Депутатът Ваньо Шарков ви нарече БКП...

-         Уставните документи са спазени. Важен е не толкова нормативният ред, по който се случва това. Да, демократично е на база документите, по които работи СДС. Важен е сигналът към хората. А това е лош сигнал.

-         Виждате ли зад действията на депутатите нещо комерсиално, нечисто?

-         Аз съм последният, който ще дава такива определения за когото и да било. По-скоро виждам обслужване на други политически цели, различни от тези на СДС. Убеден съм, че този скандал устройва Иван Костов и ДСБ, убеден съм, че този скандал устройва всички останали политически сили, защото ако СДС си отиде, се отваря политическа ниша и всички ще искат да гризнат парче плът от СДС.

 По принцип, когато имаш малка парламентарна група, шест месеца преди избори единственият начин да я удържиш е да обещаваш места в следващия парламент. Ръководството реши да не им обещава тези места и те тръгнаха да търсят лична перспектива. А тяхната лична перспектива минава през трупа на СДС. Ако им е обещано нещо от ДСБ, ДСБ може да влезе в парламента само ако СДС го няма. Ако тръгват да правят някакъв нов политически проект, важи абсолютно същото – нов проект вдясно може да се случи само ако СДС е приключило.

 Така че изключително проста е схемата, дори да не беше този конфликт с Петър Стоянов, те щяха да търсят всеки един повод, за да принудят партията да ги изключи, за да изглеждат като герои, да се шуми около тях, и куп още мотиви мога да изброя в тази посока. Неизбежното се случи. По-добре, че се случва по-далеч от изборите, а не непосредствено преди тях.

-         Тази версия се лансира за първи път, не сме я чували досега. А как ще коментирате обвиненията за договорка с ГЕРБ, с които заливат СДС в социалните мрежи?

-          Това са смешни твърдения. Какво биха казали те за това, че Екатерина Михайлова е ходила в кабинета на Бойко Борисов и е поискала подкрепа за конституционен съдия, а нашите депутати я подкрепиха? Но това не стана публично, докато нашата среща, на председателя на СДС и премиера беше оповестена публично пред всички. И в края на краищата какво значи политическа договорка? Народното събрание е едно политическо представителство на партиите. Щом законодателят е решил, че ще има квота от НС, нормално е тя да бъде излъчена на база на някакви политически консултации. Така че силно съм озадачен от тези коментари, но и ги разбирам. И аз да съм на страната на изключените, само това ще повтарям, въпреки че тази теза рухва с това, което се случи с Екатерина Михайлова.

-         Какъв е отзвукът на последните събития в СДС в Бургас и Бургаска област?

-         Снощи свиках общинския съвет, за да чуя мнението му. Лично аз бях много притеснен, учуден съм от твърдостта на нашите привърженици, които абсолютно подкрепят действията на ръководството и познават нещата в детайли. Даже считат, че трябва да се отиде по-далеч и да се изключат и останалите депутати, които отказват да изпълнят решение на Националния съвет. Разбира се, това са хора, които са в кухнята и знаят за какво става дума. Повече се притеснявам за реакцията на хората, които бегло гледат новините и са просто симпатизанти на СДС, защото знакът към тях въобще не е хубав. А и в тази ситуация всевъзможни политолози, врагове, ще ни се нахвърлят, виждайки отново шанс да опитат да приключат със СДС. Аз съм спокоен обаче, не виждам това как ще се случи.

Когато се връщах от СДС до общината, само за това разстояние на улицата ме срещнаха двама души, които твърдо подкрепят действията на ръководството и с въздишка на облекчение споменават раздялата с имената, които според тях в последно време са работили срещу СДС. А и аз смятам, че СДС трябва да остане партията на народа, не партията на депутатите.

-         Значи смут няма в бургаската организация, всичко е наред?

-         Няма.

-         А можете ли да прогнозирате как ще се развива СДС занапред, какво ще се случи?

-         Ами ще се случи това, че ще загубим парламентарната си група, което медийно може би звучи ужасно, на практика ако питате мен, не значи нищо. Допреди няколко месеца тази парламентарна група беше тотално разбита. Мартин Димитров говореше едно, Иван Костов друго. Лъжехме и себе си, и хората, че имаме парламентарно представителство. След като взехме решението за разваляне на Синята коалиция, се получи удивителна спойка между Димитров и Костов, но те вече защитават едни други интереси. Всяка тяхна позиция си беше тяхна, не беше съгласувана с политическото ръководство на СДС. Не виждам голяма драма. Аз и големи ползи от депутатите на СДС до момента не видях, така че дали ги имаме или нямаме, не виждам някакви страхотни политически позиции, които да докарват гласове на СДС и полза на народа. На практика загубата няма да е голяма.

-         А Ваньо Шарков, седесарите в Бургас го считат за свой депутат?

-         И аз считам Ваньо Шарков за много достоен човек. Очевидно там има някаква лична обида, защото иначе нямам обяснение за позицията му. Обективно и за него, и за Мартин Димитров много съжалявам, че така се случи. Учуден съм от твърдостта им във взетото решение, защото знам, че специално Ваньо Шарков може да гледа обективно и без емоции на случващото се. Затова съм силно озадачен от решението му. Явно не вижда бъдеще за себе си в СДС, което не е така, той имаше голямо бъдеще в СДС.

-         Ако има организации в Бургаска област, които решат да последват изключените или да тръгнат заедно с тях към нов политически проект ще ги удържате ли?

-         Какво значи да удържаш някого, който е взел някакво решение? Абсолютно никого нямам намерение да удържам, да моля, да говоря и каквото и да било. Кой както се чувства, така да постъпва. Ако не вижда мястото си в СДС, да търси развитие в друга посока. Аз знам едно – който е излязъл от СДС, не е прокопсал.

Източник: BurgasInfo


Tags: Костадин Марков

Още по темата

thumb 01.11.2017

Костадин Марков: Къде са уп...

Потопът в Бургаско бе голяма трагедия, която за пореден път показа,...

thumb 19.09.2017

Костадин Марков: Трябва да ...

Зам.-председателят на СДС Костадин Марков за бъдещето на десницата ...

thumb 19.01.2017

Костадин Марков: Ще се бори...

По отношение на РБ синият депутат каза, че Блокът е в много добра...

thumb 10.01.2017

Костадин Марков: Десницата ...

Мъчим се да накараме колегите от всички партии, които участваха в Р...

thumb 15.12.2016

Костадин Марков: СДС не се ...

СДС е 27 години в българската политика, преживяла е много победи и ...

thumb 14.12.2016

Костадин Марков: Не се бори...

„Взехме мандата, за да дадем последна възможност на ГЕРБ и управляв...

thumb 13.12.2016

Костадин Марков: Взехме ман...

Реформаторският блок взе мандата за съставяне на правителство, за д...

thumb 28.11.2016

Костадин Марков: Парламент...

В рамките на 43-то Народно събрание трябва да се направи опит за съ...

thumb 23.11.2016

Костадин Марков: Мажоритарн...

Лично аз се противопоставих още на първото внасяне в парламента, бя...

thumb 14.09.2016

Костадин Марков: Състезание...

Участие на зам.-председателят на СДС и депутат от РБ Костадин Марко...