Борис Марков: СДС предлага въвеждане на почасова ставка и запазване на плоския данък

15.04.2013

 Insert thumbСДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков.

Водещ: Открихте официално предизборната кампания вчера в София. Как СДС влиза в предизборната надпревара?
Борис Марков: Вече след откриването на кампанията, след приключване на събитието мога да кажа с настроение, не прекалено приповдигнато, но с достатъчно самочувствие. Получи се едно много хубаво събитие и тръгваме на чисто.
Водещ: Преди да поговорим за предизборната платформа, кажете каква символика виждате в номер 10 в бюлетината, с която влизате в изборната битка, ще се прицелите ли в десятката?
Борис Марков: Тази символика беше първата, която беше забелязана веднага, след като председателят изтегли този номер. Да ще има 10 точки за промяната, ще има „Уцели в десетката”. Общо взето числото, с което се явяваме на изборите ни позволява да направим доста неща като реклама.
Водещ: А с какво се отличава предизборната платформа на СДС от тази на останалите участници в предсрочните парламентарни избори? Едни говорят за икономически растеж, за увеличаване на пенсии, заплати.
Борис Марков: Предизборната платформа на СДС, първо се отличава от всички останали по хората, които ще изпратим в следващото Народно събрание. При нас няма нито една стара муцуна, има само личности със своите лица. Всички кандидати нямат никаква принадлежност към службите и всички са професионалисти, и не го казвам, колкото и клиширано да звучи, и не го казвам просто като агитация това е факт. Вчерашния ден сградата на „Раковски” беше отворена за граждани, за гости, всички дойдоха и приятно беше, че има и доста млади хора. Така че нещото, което ще се прави се прави от нови лица. Каквото и да се случи оттук нататък ще бъдат млади хора, защото ние няма да се спуснем по популизма и да обещаем някакви изключително розови и благоприятни неща, които ще се случат след три месеца или след пет месеца. На България й предстоят трудни месеци, а може би и години, в които ние ще дадем своята част за по-нормален език.
Водещ: По образование сте икономист. Какво трябва да се направи за икономическия растеж на страната?
Борис Марков: Много са мерките, но тези които обявихме ние, мисля, че станаха45, но конкретно за икономическия растеж е един комплекс от 16 мерки, които включват най-различни неща. Основното, което ние твърдим е, че трябва категорично да се запази плоския данък, трябва да отпадне понятието „минимална работна заплата” и да бъде въведена минимална почасова ставка и още доста други, които да освободят инициативата на българите да сключат трудово-правни взаимоотношения, за да могат да намират по-лесно работа, защото икономическата ситуация, има тежката ситуация в две измерения – безработица и ниските доходи. И в двете трябва да се погрижим все повече хора да си намерят работа и от друга страна доходите да стават по-големи.
Водещ: Как си представяте СДС в следващото управление на страната?
Борис Марков: Ще бъда реалист, СДС в следващо управление на страната няма да бъде доминиращата партия. Ние няма да развеем този лозунг все едно не сме реалисти. Ние няма да сме първата политическа сила, но задължително е СДС да участва в следващо управление на страната, за да има кой да бъде коректив и да държим линията да не се получат изкривявания в една или в друга посока. Завойчета в ляво или в грешни посоки не трябва да бъдат допускани и това е основната цел на СДС и си го представям с млади хора. С хора, които до момента не са участвали в управлението, които да се опитат да направят нещо положително след тези години е този постоянен преход.
Водещ: Всички политически партии и коалиции си имат своето послание за изборите, вашето какво е?
Борис Марков: „Ясно дясно”, това е посланието, което ще лансираме най-много, има още няколко, но това най-много ще лансираме.
Водещ: След като обявихте, че започвате на чисто в СДС накъде трябва да тръгнете оттук нататък, имате ли ясни посоки?
Борис Марков: Абсолютно да, след откриването на кампанията, което се получи чудесно, създаде настроение. В следващите два дни се готвят групите, направен е линейният график, ще има срещи с хората в цялата страна, без помпозност, 20-годишна парадност, съвсем честно, очи в очи да се погледнем, да се видим, кои сме, кои останаха, какво е настроението, какво се очаква да представим нашата програма и скромни стъпки напред, със самочувствие.
Водещ: Къде в страната очаквате битката да бъде най-жестока?
Борис Марков: Може би в София, където традиционно ще има сблъсък, където се радвам, че ние издигаме бивш кмет на столичен район, в 23-ти Любен Петров, в 24-ти имаме един доста сериозен адвокат Марио Топчийски, който трябва да покаже мъжеството и да се бори в един изключително труден регион в самия център на София. В 25 регион, където дигаме Константин Арабаджиев, главният секретар на СДС, който все пак е от поколението по-млади седесари, които също трябва да покажат своето присъствие. Очаквам голям сблъсък в Пловдив, където срещу г-жа Кунева, г-н Костов, политици с опит, бих казал, издигаме д-р Кръстев. Варна ще бъде много интересна, наблюдавайки какво се случва във вчерашното събитие представят мероприятията на партии, с които откриват кампанията. Знаете там след оставката на кмета ситуацията е много динамична. Може би това ще бъде от ключовите места за сблъсък. Иначе подкрепа очаквам на абсолютно всички 31 региона, мисля че вече СДС направи крачката и няма да бъде представена в средно големите и големите градове, а ще бъде във всички.
Водещ: И накрая, вашият апел към хората, защо да отидат до урните на 12 май?
Борис Марков: Всички трябва да отидат до урните да гласуват, защото първо, това е право, което е дадено на всички, така съществува демокрацията. Трябва да гласуват с номер 10, защото това, което искат хората на улицата, това изчистване на политическата система, СДС вече го направи преди шест месеца и трябва да се даде шанс на най-демократичната партия още веднъж да се докаже пред хората.

Цветелина ПИШИКОВА


Tags: Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 19.04.2013 - Добрич

Детелина Симеонова: Поемам ...

Водачът на листата на СДС в Добрички избирателен район Детелина Сим...

thumb 11.04.2013

Представяне на кандидат-деп...

СДС тръгва на чисто в тази предизборна кампания, като обединява гра...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...